Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

29 augustus 2022

Agro: bepalen instapeis en klasse eco-premie

Wil je aan de eco-regeling meedoen? Dan moet je eerst aan de ‘instapeis’ voldoen. Daarna bepaal je de totale ‘waarde’ van jouw eco-activiteiten. Deze waarde bepaalt jouw klasse en welke eco-premie je kunt ontvangen.

Instapeis: voldoende punten scoren op vijf thema’s

Jouw eco-activiteiten moeten positief scoren op een vijftal thema’s (zie tabel 2). Het aantal te behalen punten (5 punten per hectare) wordt verdeeld over de vijf thema’s. In tabel 2 staan de thema’s vermeld en de bijbehorende verdeelsleutels. Ook is het minimaal aantal punten per thema aangegeven voor een bedrijf met 40 ha grond (uitgangspunt: 40 x 5 = 200 punten).

Tabel 2. Thema’s, verdeelsleutel en min. aantal punten bij 40 ha

Thema'sVerdeelsleutelMin. punten per thema
Klimaat25%50
Bodem en lucht25%50
Water15%30
Landschap15%30
Biodiversiteit20%40

Punten en oppervlakte eco-activiteit

Aan iedere eco-activiteit zijn punten toegekend voor de betreffende thema’s. Voor bijvoorbeeld de eco-activiteit ‘grasland met kruiden’ gelden 2 punten voor ‘Klimaat’, 4 voor ‘Bodem en lucht’, 3 voor ‘Landschap’, 1 voor ‘Water’ en 1 voor ‘Biodiversiteit’. Zie voor het aantal punten per eco-activiteit de site van RVO: www.rvo.nl/onderwerpen/glb/het-nieuwe-glb/eco-regeling

Per eco-activiteit moet je de oppervlakte vermenigvuldigen met de punten per thema. De punten per thema bij elkaar opgeteld bepalen of je, voor ieder thema, aan het minimaal aantal punten voldoet.

Waarde eco-activiteiten bepalen klasse en hoogte eco-premie

Voldoe je aan de instapeis? Dan kun je de totale ‘waarde’ van jouw eco-activiteiten bepalen. Per eco-activiteit is een waarde vastgesteld. De hoogte van de waarde per activiteit is afhankelijk van de regio. Hiervoor is Nederland ingedeeld in twee regio’s. Zie de eerder vermelde site van RVO.

Waarden en oppervlakte eco-activiteit

De oppervlakte van iedere eco-activiteit vermenigvuldig je met de bijbehorende waarde. De totale waarde van al jouw eco-activiteiten bepalen de klasse waarin je terecht komt.

Minimale waarde per klasse

Om in de klasse ‘Brons’ te komen moet jouw totale waarde gelijk of hoger zijn dan jouw hectares grond maal de eco-premie ‘Brons’. Voor een bedrijf met 40 ha moet deze waarde daardoor minimaal 40 ha x € 60 = € 2.400 bedragen. Voor ‘Zilver’ is dit € 4.000 en voor ‘Goud’ € 8.000. Zie het eerdere artikel.

Hoogte eco-premie

Heb je bepaald in welke klasse je terecht komt? Dan is de eco-premie gelijk aan de subsidiabele oppervlakte maal de betreffende eco-premie per ha. Jouw eco-premie is daardoor niet gelijk aan de totale waarde van de eco-activiteiten. Stel, het bedrijf van 40 ha ‘scoort’ een waarde van € 4.500, de eco-premie wordt dan € 4.000 (40 x € 100) en niet € 4.500.

Voorlopig bouwplan en eco-activiteiten bepalen

Bepaal bij het opstellen van jouw voorlopig bouwplan 2023 welke eco-activiteiten je uit kunt voeren. Een deel kan reeds aanwezig zijn. Bepaal vervolgens of en welke eco-activiteiten extra nodig zijn.

Let op!

De eco-regeling is ingewikkeld. Heb je hulp nodig om te bepalen of de eco-regeling haalbaar is? Schakel dan jouw adviseur in.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Beperkte gemeenschap van goederen 2023

Beperkte gemeenschap van goederen 2023

16-03-2023

Ben je als ondernemer na 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijksvoorwaarden? Dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen en zijn huwelijkse voorwaarden verstandig om op te stellen.
Na mijn bedrijf

Na mijn bedrijf

Je hebt je bedrijf overgedragen naar de volgende generatie. Wij zorgen ervoor dat je volop kunt genieten en ontspannen tijdens je pensioen. 
Accountant

Accountant

  • Zwaagdijk
  • 32-40 uur
  • AA/RA opleiding
Accountant Zwaagdijk

Accountant Zwaagdijk

Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Van 1 maart tot 2 oktober Tegemoetkoming Energiekosten aanvragen

Van 1 maart tot 2 oktober Tegemoetkoming Energiekosten aanvragen

22-03-2023

Ondernemers in het mkb van wie de energiekosten minstens 7% van de omzet uitmaken, kunnen van 21 maart tot 2 oktober 2023 de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) aanvragen. 
Beoordelen jaarrekening

Beoordelen jaarrekening

Een beoordelingsverklaring kan de oplossing zijn als je meer behoefte hebt aan zekerheid. Daarnaast kun je bij ons terecht voor de verplichte beoordeling.