Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

15 maart 2022

Agro: fosfaatrechten

Als landelijk het aantal fosfaatrechten voor rundvee onder het fosfaatplafond komt, dan komt er ruimte in de regelgeving rondom fosfaatrechten.

Afromingsvrije lease

Het wetsvoorstel voor afromingsvrije lease is onlangs aangenomen en gepubliceerd. Daarmee wordt het mogelijk om afromingsvrije lease toe te passen. Dit geldt alleen als je de heen- en teruglease binnen hetzelfde kalenderjaar afrond. Ook mag je als leaser (huurder) maximaal 100 kg fosfaat afromingsvrij leasen. Het lijkt erop dat deze regeling ingaat voordat de fosfaatrechten onder het plafond zitten. In de praktijk zal het leasen van maximaal 100 kg fosfaat vooral op het eind van het jaar worden gedaan.

Fosfaatbank vanaf 2023

Vanaf 2023 wordt het waarschijnlijk mogelijk dat fosfaatrechten vanuit de fosfaatbank worden ‘uitgegeven’. Alleen grondgebonden bedrijven kunnen in aanmerking komen. Jonge landbouwers hebben tweemaal zoveel kans. De doelgroep lijkt groot, het ‘aanbod’ beperkt.

Geen rechten maar ontheffing

Een bedrijf, dat in aanmerking komt, krijgt echter geen extra fosfaatrechten, maar een ontheffing om tijdelijk meer runderen te houden. Deze ontheffing geldt voor maximaal 5 jaar.

Afromingspercentage naar 10%

Komt het aantal fosfaatrechten onder het fosfaatplafond? Dan wordt het afromingspercentage van 20% verlaagd naar 10%.

Het aantal fosfaatrechten komt dit jaar mogelijk onder het fosfaatplafond. Dat kan ruimte geven voor een beperkt aantal bedrijven.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Corona update | oktober 2020

Corona update | oktober 2020

Om bedrijven te ondersteunen die door de coronacrisis worden getroffen komt het kabinet opnieuw met steunmaatregelen. De nieuwe steunmaatregelen komen boven op de al bestaande regelingen en betreffen vooral de uitbreiding van de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). In december van dit jaar wordt opnieuw overlegd over het steunpakket. Je leest alle nieuwe steunmaatregelen in de onderstaande blokken. Het is een handig naslagwerk voor jou als ondernemer. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Exact

Exact

Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Raymond Eggink

Raymond Eggink

Salarisadviseur

Werving en selectie

Werving en selectie

Kwalitatief goed personeel is het belangrijkste kapitaal van jouw organisatie. Het werven en selecteren van de juiste werknemers is erg belangrijk.
iMUIS by King

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Twinfield

Twinfield

Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.