15 maart 2022

Agro: fosfaatrechten

Als landelijk het aantal fosfaatrechten voor rundvee onder het fosfaatplafond komt, dan komt er ruimte in de regelgeving rondom fosfaatrechten.

Afromingsvrije lease

Het wetsvoorstel voor afromingsvrije lease is onlangs aangenomen en gepubliceerd. Daarmee wordt het mogelijk om afromingsvrije lease toe te passen. Dit geldt alleen als je de heen- en teruglease binnen hetzelfde kalenderjaar afrond. Ook mag je als leaser (huurder) maximaal 100 kg fosfaat afromingsvrij leasen. Het lijkt erop dat deze regeling ingaat voordat de fosfaatrechten onder het plafond zitten. In de praktijk zal het leasen van maximaal 100 kg fosfaat vooral op het eind van het jaar worden gedaan.

Fosfaatbank vanaf 2023

Vanaf 2023 wordt het waarschijnlijk mogelijk dat fosfaatrechten vanuit de fosfaatbank worden ‘uitgegeven’. Alleen grondgebonden bedrijven kunnen in aanmerking komen. Jonge landbouwers hebben tweemaal zoveel kans. De doelgroep lijkt groot, het ‘aanbod’ beperkt.

Geen rechten maar ontheffing

Een bedrijf, dat in aanmerking komt, krijgt echter geen extra fosfaatrechten, maar een ontheffing om tijdelijk meer runderen te houden. Deze ontheffing geldt voor maximaal 5 jaar.

Afromingspercentage naar 10%

Komt het aantal fosfaatrechten onder het fosfaatplafond? Dan wordt het afromingspercentage van 20% verlaagd naar 10%.

Het aantal fosfaatrechten komt dit jaar mogelijk onder het fosfaatplafond. Dat kan ruimte geven voor een beperkt aantal bedrijven.

Tot slot

Lees ook de andere agro-gerelateerde nieuwsartikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Stabiliseren/reorganiseren
Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Belastingadviseur
Ben jij er klaar voor om samen met ons te bouwen aan onze fiscale praktijk? Onze uitdagende portefeuille van mkb-ondernemers en auditklanten van fiscaal advies te voorzien? Dit alles met de vrijheid en ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen? Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een allround Belastingadviseur (32-40 uur). Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Zakendoen met jouw eigen bv 2024
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) ben je in de unieke positie om transacties aan te gaan met je eigen bv. Het is echter cruciaal dat alle partijen zakelijk handelen en dat afspraken nauwkeurig worden gedocumenteerd. Door de regels te volgen, kan men voordelig zakendoen met de eigen bv, zoals bijvoorbeeld door het afsluiten van een lening of het beschikbaar stellen van een bedrijfspand.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right