27 januari 2022

Agro: graslandvernietiging

Het vernietigen van grasland is vanaf 1 februari weer toegestaan. Hou je hierbij wel aan de regels. In dit artikel vind je de regels voor de periode van 1 februari t/m 15 september. In Natura 2000-gebieden mag je geen blijvend grasland (> 5 jaar) scheuren.

Klei- en veengrond

1 februari t/m 15 september. Je mag grasland vernietigen. Een grondmonster is verplicht als je het vervolggewas met stikstof wilt bemesten.

1 juni t/m 15 juli. Een grondmonster is niet verplicht als je een bepaalde aaltjesbestrijder teelt na graslandvernietiging.

Zand- en lössgrond

1 februari t/m 10 mei. Graslandvernietiging mag, mits je daarna een relatief stikstofbehoeftig gewas teelt. Voor bemesting is een grondmonster verplicht.

Een grondmonster is niet verplicht als je mais of aardappelen gaat telen. Vaak geldt wel een korting op de stikstofgebruiksnorm voor aardappelen (65 kg) en mais (85 kg).

11 mei t/ 31 mei. Alleen herinzaai is toegestaan. Grondmonster is verplicht.

1 juni t/m 15 juli. Graslandvernietiging is toegestaan voor de teelt van een aaltjesbestrijder. Een grondmonster is niet verplicht.

1 juni t/m 31 augustus. Vernietigen t.b.v. herinzaai is toegestaan. Een grondmonster is niet nodig. Er geldt wel een korting op de stikstofgebruiksnorm (50 kg). Je moet vooraf de graslandvernietiging melden bij RVO.

Voor graslandvernietiging gelden veel regels. Vooral bij zand- en lössgrond. Heb je hier vragen over? Schakel dan jouw adviseur in.

Tot slot

Lees ook de andere agro gerelateerde nieuwsartikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Herfinancieren
Het optimaliseren van een financieringsstructuur, oftewel herfinancieren, gebeurt steeds vaker.
Lees verder
arrow right
Verzuimverzekering vergelijken
Verzuimpercentages stijgen fors en hiermee ook de schadelast van verzuimverzekeraars. Er zijn veel redenen, maar het effect van economische onzekerheid, corona en een toenemende AOW-leeftijd speelt zeker mee. We zien in de markt een forse stijging van verzuimpremies. Juist nu is het belangrijk om verschillende offertes op te vragen en deze te vergelijken. Onze Inkomen- en Verzuimadviseurs helpen jou daar graag bij. Ze zetten de verschillen op een rij en vertellen je ook graag over hoe jij verzuim kunt beperken dan wel voorkomen.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2024
In de update van de lonenspecial 2024 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeels- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten.
Lees verder
arrow right