22 augustus 2023

Agro: informatieplicht energiebesparing

Je moet voldoen aan de 'Informatieplicht energiebesparing' als je jaarlijks tenminste 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m³ aardgas verbruikt. Dit geldt nu ook voor milieuvergunning-plichtige bedrijven.

Verplichte energiebesparende maatregelen en informatieplicht

Is jouw energieverbruik jaarlijks tenminste 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m³ aardgas? Dan ben je al langer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Daarnaast moet je uiterlijk 1 december 2023 voldoen aan de ‘Informatieplicht energiebesparing’. Maak je alleen gebruik van hernieuwbare energie, die je op jouw eigen bedrijf produceert? Dan ben je vrijgesteld.

Verplichte energiebesparende maatregelen

Verplichte energiebesparende maatregelen zijn maatregelen met een terugverdientermijn van maximaal vijf jaar. Deze maatregelen zijn opgenomen in de ‘Erkende maatregelenlijsten’’ (EML).

Indienen rapportage bij informatieplicht

De rapportage voor de ‘informatieplicht’ moet je indienen bij RVO. Hierbij moet je per erkende energiebesparende maatregel onder andere aangeven of:

  • de maatregel wel of niet (gedeeltelijk) is uitgevoerd
  • een alternatieve maatregel is uitgevoerd
  • de maatregel niet van toepassing is
  • het ‘natuurlijk moment’ zich (nog) niet heeft voorgedaan

Het indienen van de verplichte rapportage is een ‘hele klus’. Wil je ondersteuning van jouw adviseur? Neem dan tijdig contact op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right
Accountant
Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
Lees verder
arrow right
Bijzonder tarief vakantiegeld
Hoe zit het met de loonheffing (voorheffing van de inkomstenbelasting) en de uiteindelijke inkomstenbelasting bij de aangifte? Je vindt hier meer uitleg over uitbetalingen eenmalige uitkeringen zoals vakantiegeld, bonussen etc.
Lees verder
arrow right
Dashboarding: tijdig bijsturen
Met een online dashboard heb je altijd en overal inzichtelijk hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Door de financiële visuele samenvatting zie je dit in één oogopslag. Dit maakt het tijdig bijsturen een stuk makkelijker waardoor je sneller kunt schakelen.
Lees verder
arrow right