1 februari 2021

Agro: nieuwe regels fosfaatbemonstering

Wil je gebruik maken van de fosfaatdifferentiatie? En zijn jouw fosfaatmonsters niet meer geldig? Dan kun je bij nieuwe grondmonsters, net als in andere jaren, kiezen uit twee monsterprotocollen: ‘standaard’ of ‘gestratificeerd’. Dit geldt nu ook voor de fosfaattoestand ‘arm’.

Geldigheid grondmonsters ‘fosfaat’

Vanaf 2021 moet je voor het bepalen van de fosfaattoestand van jouw grond gebruik maken van twee indicatoren PAL en P-PAE. Dit geldt zowel voor gras- als bouwland. Er gaat een regeling gelden voor ‘oude grondmonsters’.

Overgangsregeling ‘oude’ grondmonsters

Op het moment van schrijven is de overgangsregeling nog niet definitief.

Maar het is de bedoeling dat voor het jaar 2021 ook grondmonsters gebruikt kunnen worden die maximaal 5 jaar oud zijn. Voor 2021 betekent dit dat grondmonsters, genomen vanaf 16 mei 2016, nog gebruikt kunnen worden. Grondmonsters die voor 1 januari 2021 zijn genomen kunnen ook zonder P-PAE gebruikt worden. Vanaf 2022 is de geldigheid weer maximaal 4 jaar.

Keuze bepalen fosfaattoestand

Met ‘oude’ grondmonsters, gestoken voor 1 januari 2021, mag je de fosfaattoestand bepalen op basis van PAL en/of Pw of op basis van PAL en P-PAE. Deze laatste twee indicatoren moeten dan wel geanalyseerd zijn.

Standaardmonster ook voor fosfaattoestand ‘arm’

Vanaf 2021 mag je ook voor de fosfaattoestand ‘arm’ gebruik maken van beide monsterprotocollen. Heb je ‘oude’ standaardmonsters? En zijn ook de indicatoren PAL en P-PAE bepaald? Ga dan na of de fosfaattoestand ‘arm’ nu van toepassing is. Bij grondmonsters voor de fosfaatdifferentiatie gelden veel regels. Informeer bij jouw adviseur naar de laatste stand van zaken.

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Relatiebeheerder
Omnyacc Leeuwarden is sterk aan het groeien, waardoor de uitdagingen blijven komen. Ontwikkeling is een dagelijks onderdeel van jouw werkdag.
Lees verder
arrow right
WMO-verklaring
Voor financiering vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdwet geldt een plicht tot accountantscontrole. Benieuwd hoe onze aanpak voor jou werkt en wat dit je kunt opleveren?
Lees verder
arrow right
Accountant Texel
Ben je als ondernemer net gestart met je bedrijf, zit je middenin allerlei ondernemerskwesties of ga je binnenkort afstand doen van jouw onderneming? Dan is het raadzaam om advies te vragen aan een accountant. Omnyacc Texel ondersteunt en adviseert in alle fases van het ondernemerschap. Een accountantskantoor zijn we nog steeds, maar met een uitgebreid dienstenpakket. Denk aan fiscaal en juridisch advies, controle, financiële administratie of salarisadministratie. Ons team werkt nauw samen om jou en je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Loop ook eens bij ons binnen.
Lees verder
arrow right
Subsidies
Er zijn ruim 3.000 subsidies in Nederland, alleen zijn nog veel mogelijke subsidies en regelingen onbekend. Maak jij al gebruik van de mogelijkheden?
Lees verder
arrow right
Junior Aangiftemedewerker
Belastingadviseur Vincent gaat je alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo draag jij actief bij aan de ontwikkeling van de fiscale praktijk.
Lees verder
arrow right