15 maart 2022

Agro: opgave (EA-)vanggewas in GO

In de Gecombineerde Opgave (GO) moet je per perceel gegevens invullen voor ‘Mest’ en ‘GLB’. Dit geldt onder andere voor de opgave van jouw (EA-)vanggewassen. Naast het gewas is ook de zaaidatum van belang. Je vult deze gegevens in bij ‘Volgteelt’.

EA-vanggewas voor invulling vergroeningseis

Wil je jouw verplichtingen t.a.v. de vergroeningseisen (deels) invullen met EA-vanggewassen? Dat moet je van deze EA-vanggewassen gegevens invullen bij de betreffende percelen, zoals het soort vanggewas, de categorie en de zaaidatum (of oogstdatum van de hoofdteelt bij onderzaai).

Zaaidatum voor verplichte teeltperiode

Een EA-vanggewas moet je tenminste 8 weken telen. Voor de controle van deze termijn gaat RVO in eerste instantie uit van de opgegeven zaaidatum. Het is van belang om de toekomstige zaaidatum zo goed mogelijk in te schatten. Je kunt de inzaaidatum, onder voorwaarden, later nog aanpassen.

Ruim opgeven EA-vanggewassen

Het is verstandig om bij zoveel mogelijk percelen EA-vanggewassen op te geven. Je bent dan later in het seizoen flexibeler bij de daadwerkelijke inzaai. Teel je op een perceel toch geen EA-vanggewas, dan hoef je dat niet te melden. Je moet natuurlijk wel aan de 5%-eis blijven voldoen.

Verplicht vanggewas na mais op zand-/lössgrond

Teel je mais op zand-/lössgrond? Dan ben je verplicht om een vanggewas te telen. Bij de opgave moet je ook de inzaaidatum opgeven. Daarbij is het vooral van belang of deze datum uiterlijk 1 oktober is of na 1 oktober. Dit heeft te maken met de eisen die aan het vanggewas worden gesteld. Ook deze inzaaidatum kun je later aanpassen.

Naast het EA-vanggewas en het verplichte vanggewas na mais op zand- en lössgrond kun je ook andere volgteelten opgeven. Voor deze volgteelten kun je mogelijk een extra stikstofnorm toepassen.

Tot slot

Lees ook de andere agro-gerelateerde nieuwsartikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Stage in de controlepraktijk (vanaf september 2024)
Wij zijn opzoek naar een enthousiaste en leergierige student die met zijn of haar (afstudeer)onderzoek onze controlepraktijk komt versterken. Een unieke kans, want jouw onderzoek is niet alleen van belang voor jouw studie, maar ook voor ons! Het is namelijk de bedoeling dat jouw onderzoeksresultaten toegevoegde waarde leveren en (wellicht door jezelf) worden geïmplementeerd binnen onze organisatie. 
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Janneke de Rijk

Janneke de Rijk

OmnyVitaal

Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right