Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

15 maart 2022

Agro: opgave (EA-)vanggewas in GO

In de Gecombineerde Opgave (GO) moet je per perceel gegevens invullen voor ‘Mest’ en ‘GLB’. Dit geldt onder andere voor de opgave van jouw (EA-)vanggewassen. Naast het gewas is ook de zaaidatum van belang. Je vult deze gegevens in bij ‘Volgteelt’.

EA-vanggewas voor invulling vergroeningseis

Wil je jouw verplichtingen t.a.v. de vergroeningseisen (deels) invullen met EA-vanggewassen? Dat moet je van deze EA-vanggewassen gegevens invullen bij de betreffende percelen, zoals het soort vanggewas, de categorie en de zaaidatum (of oogstdatum van de hoofdteelt bij onderzaai).

Zaaidatum voor verplichte teeltperiode

Een EA-vanggewas moet je tenminste 8 weken telen. Voor de controle van deze termijn gaat RVO in eerste instantie uit van de opgegeven zaaidatum. Het is van belang om de toekomstige zaaidatum zo goed mogelijk in te schatten. Je kunt de inzaaidatum, onder voorwaarden, later nog aanpassen.

Ruim opgeven EA-vanggewassen

Het is verstandig om bij zoveel mogelijk percelen EA-vanggewassen op te geven. Je bent dan later in het seizoen flexibeler bij de daadwerkelijke inzaai. Teel je op een perceel toch geen EA-vanggewas, dan hoef je dat niet te melden. Je moet natuurlijk wel aan de 5%-eis blijven voldoen.

Verplicht vanggewas na mais op zand-/lössgrond

Teel je mais op zand-/lössgrond? Dan ben je verplicht om een vanggewas te telen. Bij de opgave moet je ook de inzaaidatum opgeven. Daarbij is het vooral van belang of deze datum uiterlijk 1 oktober is of na 1 oktober. Dit heeft te maken met de eisen die aan het vanggewas worden gesteld. Ook deze inzaaidatum kun je later aanpassen.

Naast het EA-vanggewas en het verplichte vanggewas na mais op zand- en lössgrond kun je ook andere volgteelten opgeven. Voor deze volgteelten kun je mogelijk een extra stikstofnorm toepassen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Coaching

Coaching

Coaching kan jou, je onderneming of jouw medewerkers naar een hoger niveau tillen. Onze specialisten geven je inzicht, laten je groeien en ontwikkelen.
WMO-verklaring

WMO-verklaring

Voor financiering vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdwet geldt een plicht tot accountantscontrole. Benieuwd hoe onze aanpak voor jou werkt en wat dit je kunt opleveren?
Accountant Zwaagdijk

Accountant Zwaagdijk

Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Thomas Alberda

Thomas Alberda

Assistent-accountant