Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

11 augustus 2020

Airco fiscaal aftrekbaar voor thuiswerkende ondernemer?

De mooie en warme zomerdagen dienen zich aan. Moet jij gewoon werken? Dan is het fijn om te weten welke fiscale mogelijkheden er zijn voor je werkkamer. Mag je bijvoorbeeld een airco in je werkkamer thuis fiscaal aftrekken?

Werkkamer fiscaal aftrekbaar?

De werkkamer thuis van een zzp’er is meestal niet aftrekbaar. Hiervoor is namelijk vereist dat de werkkamer zelfstandig is, dus een eigen in- of opgang heeft en eigen sanitair, zodat deze ook aan een willekeurige derde verhuurd zou kunnen worden. Bovendien is vereist dat een groot deel van het inkomen in of vanuit de werkkamer verdiend wordt.

Let op!

Omdat maar zelden aan beide eisen voldaan wordt, zijn de kosten van een werkkamer thuis meestal niet aftrekbaar.

Inrichting ook niet

Is de werkkamer niet aftrekbaar, dan geldt dit ook voor de inrichting. Een airco, al dan niet mobiel, behoort hier ook toe en dus zijn ook deze kosten niet aftrekbaar. Je kunt dus niet op de airco afschrijven.

Wel KIA!

Bij aanschaf van een airco heb je in beginsel wel recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de KIA. Je moet dan natuurlijk wel voldoen aan de standaardeisen voor de KIA. Belangrijk is bijvoorbeeld dat je in het jaar voor meer dan € 2.300 aan investeringen pleegt.

Let op!
De KIA kan oplopen tot maximaal 28% van het investeringsbedrag.

Btw aftrekbaar

Ook de btw op de aanschaf van de airco in de werkruimte is gewoon aftrekbaar als je zelf ook belaste prestaties verricht. Dat maakt de aanschaf al een stuk goedkoper! Daarnaast is ook de btw op het energieverbruik en het onderhoud aftrekbaar.

Tip!
Je kunt via een simpel tellertje het energieverbruik van je airco eenvoudig bijhouden. Dit voorkomt discussie met de fiscus.

Heb jij vragen over de airco in de werkkamer thuis of heb jij ander fiscaal advies nodig? Onze belastingadviseurs adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op. 

Assistent-account met gevoel voor automatisering

  • Zwaagdijk
  • 32-40 uur
  • opleiding accountancy of bedrijfseconomie

Thuiswerken belastingvrij vergoeden?

04-09-2020

De laatste maanden werken veel mensen vanuit huis vanwege de coronacrisis. Voor werknemers kost dit geld, maar wie betaalt deze kosten eigenlijk? Mag een werkgever deze kosten belastingvrij vergoeden? 

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.

Miljoenennota: vastlegging coronasteunmaatregelen

16-09-2020

In het Belastingplan wordt een groot aantal reeds aangekondigde coronasteunmaatregelen in de wet vastgelegd. Hieronder vind je een overzicht van alle maatregelen. Denk hierbij aan de TOGS, TVL en de coronareserve.

Vanaf 2021 verlaging winstbelasting

17-09-2020

Uit het Belastingplan 2021 is gebleken dat de winstbelasting voor bv’s volgend jaar verder omlaag gaat. Dit is met name voor het mkb. De aangekondigde lastenverlichting voor het grootbedrijf is daarmee goeddeels aan de neus voorbijgaan.