11 augustus 2020

Airco fiscaal aftrekbaar voor thuiswerkende ondernemer?

De mooie en warme zomerdagen dienen zich aan. Moet jij gewoon werken? Dan is het fijn om te weten welke fiscale mogelijkheden er zijn voor je werkkamer. Mag je bijvoorbeeld een airco in je werkkamer thuis fiscaal aftrekken?

Werkkamer fiscaal aftrekbaar?

De werkkamer thuis van een zzp’er is meestal niet aftrekbaar. Hiervoor is namelijk vereist dat de werkkamer zelfstandig is, dus een eigen in- of opgang heeft en eigen sanitair, zodat deze ook aan een willekeurige derde verhuurd zou kunnen worden. Bovendien is vereist dat een groot deel van het inkomen in of vanuit de werkkamer verdiend wordt.

Let op!

Omdat maar zelden aan beide eisen voldaan wordt, zijn de kosten van een werkkamer thuis meestal niet aftrekbaar.

Inrichting ook niet

Is de werkkamer niet aftrekbaar, dan geldt dit ook voor de inrichting. Een airco, al dan niet mobiel, behoort hier ook toe en dus zijn ook deze kosten niet aftrekbaar. Je kunt dus niet op de airco afschrijven.

Wel KIA!

Bij aanschaf van een airco heb je in beginsel wel recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de KIA. Je moet dan natuurlijk wel voldoen aan de standaardeisen voor de KIA. Belangrijk is bijvoorbeeld dat je in het jaar voor meer dan € 2.300 aan investeringen pleegt.

Let op!
De KIA kan oplopen tot maximaal 28% van het investeringsbedrag.

Btw aftrekbaar

Ook de btw op de aanschaf van de airco in de werkruimte is gewoon aftrekbaar als je zelf ook belaste prestaties verricht. Dat maakt de aanschaf al een stuk goedkoper! Daarnaast is ook de btw op het energieverbruik en het onderhoud aftrekbaar.

Tip!
Je kunt via een simpel tellertje het energieverbruik van je airco eenvoudig bijhouden. Dit voorkomt discussie met de fiscus.

Heb jij vragen over de airco in de werkkamer thuis of heb jij ander fiscaal advies nodig? Onze belastingadviseurs adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op. 

Salarisadviseur
Je bent onderdeel van een team dat een compleet en uniek werkgeverspakket biedt. Het team is een mix van young professionals en ervaren specialisten.
Lees verder
arrow right
25 tips HRM-beleid
25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2023
Om 2023 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden voor het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips. Zo ben jij goed voorbereid. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Duo-interview Sustenso vs. DeVi-Stairlifts
In het duo-interview tussen Dennis Vroegindeweij van DeViStairlifts en Hans van der Weide van Sustenso hebben we het gehad over grip. En dat niet alleen. In dit duo-interview praten ze verder over het ontstaan van hun bedrijven en de verdere ontwikkeling. Al zijn de bedrijven compleet verschillend, toch zie je gelijk de herkenning als twee ondernemers aan het woord zijn.
Lees verder
arrow right