1 februari 2024

Auto van de zaak: Bijtelling bij gedeeld gebruik door meerdere werknemers

Indien meerdere werknemers één zakelijke auto delen, roept dit vragen op over de bijtellingsregeling. Hoe verloopt de bijtelling in zo'n situatie?

Bijtellingsregeling

De bijtellingsregeling komt er in het kort op neer dat jaarlijks een percentage van de catalogusprijs van de auto als inkomen moet worden aangemerkt. Hierover betaalt de werknemer belasting. Het percentage wordt bepaald in het jaar van aankoop en geldt voor 60 maanden. Daarna geldt het dan geldende percentage.

Gebruik door meerdere werknemers

De bijtellingsregeling geldt voor het privégebruik dat een werknemer van de auto kan maken. De vraag is wat de regels zijn als de auto aan meerdere werknemers ter beschikking staat voor privégebruik. De Belastingdienst heeft onlangs aangegeven dat de bijtelling dan gebaseerd moet worden op de mate waarin de auto aan de werknemers ter beschikking is gesteld.

Voorbeeld
Een auto staat ter beschikking aan twee werknemers die de auto ieder ook privé gebruiken. Staat de auto aan beide werknemers in gelijke mate ter beschikking, dan bedraagt de bijtelling bij beide werknemers 50% van de normale bijtelling. Betreft het een auto met een cataloguswaarde van bijvoorbeeld € 40.000 en een bijtelling van 22%, dan bedraagt de totale bijtelling € 8.800 per jaar. Per werknemer bedraagt de jaarlijkse bijtelling dan 50% x € 8.800 = € 4.400.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Kosten voor elektrische auto van de zaak
Heb je werknemers met een elektrische of plug-in hybride auto van de zaak? Je kunt de elektriciteitskosten voor het thuis opladen van de auto van de zaak aan de werknemer vergoeden.
Lees verder
arrow right
Bijtelling van zakelijke auto > 15 jaar
Je betaalt bijtelling voor een auto van de zaak die ook voor privédoeleinden ter beschikking is gesteld. Hoeveel bijtelling je betaalt is afhankelijk van het bijtellingspercentage en de waarde van de auto. Het bijtellingspercentage en de vaststelling van de waarde is voor auto’s ouder dan 15 jaar anders dan voor jongere auto’s.
Lees verder
arrow right
Ondernemingsrecht
Een contract of een overeenkomst opstellen? Onze juristen ondersteunen je graag.
Lees verder
arrow right
Agro: Energiebesparende investeringen: profiteer van EIA
Ben je van plan om met je bedrijf te investeren in maatregelen die leiden tot energiebesparing, verminderde CO2-uitstoot, of wil je investeren in duurzame energie? Dan kun je gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) regeling. Door deze regeling kun je 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst, wat resulteert in een verlaging van de fiscale winst.
Lees verder
arrow right
Medewerker secretariaat
Jouw warme begroetingen en professionele aanpak maken elke interactie met onze klanten en collega’s een plezierige ervaring. Jij bent de persoon die klantvriendelijkheid en nauwkeurigheid combineert tot een perfecte match.
Herken jij jezelf in bovenstaande eigenschappen? Dan is deze vacature jou op het lijf geschreven! Bij ons team van Omnyacc is er plaats op het secretariaat voor een collega die niet alleen initiatief neemt maar ook graag samenwerkt met anderen.
Lees verder
arrow right