17 mei 2023

Kosten voor elektrische auto van de zaak

Heb je werknemers met een elektrische of plug-in hybride auto van de zaak? Je kunt de elektriciteitskosten voor het thuis opladen van de auto van de zaak aan de werknemer vergoeden.

Auto van de zaak

Als werkgever draag je in principe de kosten van een auto van de zaak. Als een werknemer kosten voor je voorschiet, dan kun je deze kosten als ‘intermediaire kosten’ vergoeden. Dit gaat buiten de loonheffing om, je hoeft dus geen loonheffing te berekenen hierover of jouw vrije ruimte hiervoor te gebruiken.

Thuis opladen auto van de zaak

Laad jouw werknemer een elektrische of hybride auto van de zaak thuis op, dan draagt de werknemer de elektriciteitskosten voor dit opladen. Je kunt deze kosten als intermediaire kosten terugbetalen aan jouw werknemer.

Kostprijs

Je kunt alleen de kostprijs van de elektriciteit als intermediaire kosten terugbetalen. Tot die kostprijs behoren de extra kosten die jouw werknemer verschuldigd is aan de energiemaatschappij door het opladen. Deze extra kosten worden bepaald door de variabele én vaste kosten te delen door het totale kWh-gebruik. Tot de kostprijs kunnen echter ook de afschrijving van zonnepanelen (gebruikt voor het opladen) horen.

Let op!
Bij het berekenen van de kostprijs moet ook nog rekening gehouden worden met het prijsplafond.

Tip!

Gebruikt de werknemer een openbare laadpaal in de buurt van zijn woning, dan kun je gewoon de kosten die de werknemer betaalt voor dat opladen als intermediaire kosten vergoeden.

Zakelijke transactie

Heb je met jouw werknemer onder zakelijke voorwaarden afspraken gemaakt over de doorlevering van energie door de werknemer? Dan gaat de vergoeding die je aan jouw werknemer betaalt ook buiten de loonheffing om. Je moet dan wel een zakelijke vergoeding hebben afgesproken. De Belastingdienst vindt een vergoeding op basis van een gemiddelde prijs vastgesteld door het CBS in ieder geval niet zakelijk.

Let op!

Als de Belastingdienst meent dat de vergoeding die je aan jouw werknemer geeft, hoger is dan in een zakelijke transactie of bij intermediaire kosten, dan moet de Belastingdienst dat aannemelijk maken. Tot de hoogte waarvoor je aannemelijk kan maken dat dit overeenkomt met de kostprijs van de elektriciteit, behoort de vergoeding in ieder geval niet tot het loon.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Meer over afkoop lijfrente en revisierente
Bij het afkopen van lijfrente moet je soms revisierente betalen. Wil je vanwege arbeidsongeschiktheid jouw lijfrente (deels) afkopen? Dan geldt voor deze situatie een gedeeltelijke vrijstelling voordat je revisierente moet betalen. Deze mogelijkheid bestond al, maar wordt nu wettelijk vastgelegd.
Lees verder
arrow right
Arbodienstverlening
Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
Lees verder
arrow right
Maximale budget SDE++ 2022 toegekend
In 2022 was er voor de SDE++ subsidie fors meer geld vrijgemaakt. Het maximale budget (circa € 12 miljard) subsidie is toegekend aan projecten inzake duurzame energie en vermindering van de CO2-uitstoot.
Lees verder
arrow right