25 januari 2023

Belastbaarheid laadpaal

Er is meer duidelijkheid geboden over de eventuele belastbaarheid van een laadpaal ten behoeve van het opladen van een (semi)elektrische auto door de Belastingdienst. Wat geldt er voor een elektrische auto van de zaak en wat geldt er voor een elektrische privéauto?

Auto van de zaak

Een laadpaal die is geïnstalleerd bij de woning van de werknemer is onbelast als het een auto van de zaak betreft. Het is daarbij niet van belang of de bijtelling van toepassing is. Is deze niet van toepassing omdat de werknemer niet meer dan 500 kilometer privé met de auto rijdt, dan is de laadpaal dus eveneens onbelast.

Elektra

De vergoeding voor elektra voor de auto van de zaak is eveneens onbelast als werkgever en werknemer hebben afgesproken dat de werknemer het daadwerkelijke verbruik tegen integrale kostprijs doorberekent aan de werkgever. De kosten van een meter om het feitelijk verbruik vast te stellen behoren ook tot de kostprijs en kunnen dan dus ook onbelast worden vergoed.

Vaste vergoeding?

Een vaste vergoeding voor elektra voor de auto van de zaak is in beginsel niet mogelijk. Dit is alleen anders als aannemelijk gemaakt kan worden dat de vergoeding gelijk is aan de integrale kostprijs die de werknemer betaalt aan zijn energiemaatschappij.

Privéauto

Een vergoeding voor een laadpaal of elektra ten behoeve van de privéauto van een werknemer is loon en dus belast als hierdoor de vergoeding per kilometer meer dan € 0,21/km (2023) gaat bedragen. Deze kosten worden namelijk geacht in te zijn begrepen in de kilometervergoeding van maximaal € 0,21.

Let op!

Bovenstaande regels gelden ook voor de elektrische auto van de dga.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Miljoenennota 2024: vastgoed
Op vastgoedgebied verandert veel voor beleggingsvastgoed. Hier vind je de belangrijkste wijzigingen rondom vastgoed in het Belastingplan 2024.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
TEK aanvragen voor 2 oktober 2023
Ondernemer in het mkb en heb je een energie-intensief bedrijf? Zorg dan dat je voor 2 oktober 2023 17.00 uur de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) aangevraagd hebt. De TEK kan maximaal €160.000 per onderneming bedragen. Het is mogelijk om met terugwerkende kracht de TEK aan te vragen, voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Janette van Otterlo

Janette van Otterlo

Aangiftemedewerker