29 september 2020

Belasting op innovatiewinst omhoog 

Innovatiewinst wordt in de vennootschapsbelasting speciaal belast. Het hierbij behorende tarief stijgt volgend jaar (2021) echter van 7% naar 9%. Speel daarom in op de hogere belasting over innovatiewinst.

Innovatiebox

Ondernemingen in de vennootschapsbelasting kunnen een verlaagd belastingtarief toepassen over winst die behaald is met innovatieve activiteiten. Deze activiteiten worden in de zogenaamde innovatiebox belast tegen een tarief van 7%. Vanaf 2021 wordt dit tarief verhoogd naar 9%, waardoor over de behaalde innovatiewinst ruim 28% meer belasting moet worden afgedragen.

Tip!

In verband hiermee is het van belang de winst in de innovatiebox vanaf 2021 zo laag mogelijk te houden. Dit kan onder andere door opbrengsten zo veel mogelijk vóór 2021 te realiseren en kosten zo veel mogelijk na 2020 op te voeren.

Voorwaarden

Het gebruik van de innovatiebox kent wel een aantal voorwaarden. Zo moet je in aanmerking komen voor de WBSO, de fiscale tegemoetkoming in de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk.

Let op!
Je kunt de innovatiebox ook met terugwerkende kracht toepassen voor alle jaren waarvoor de aanslag vennootschapsbelasting nog niet definitief vaststaat.

Wat met innovatieverliezen?

Innovatieverliezen vallen niet onder het lagere effectieve tarief van de innovatiebox. Dit is gunstig, want daardoor kun je deze verliezen aftrekken tegen het normale tarief. Je kunt de verliezen verrekenen met belastbare winsten uit het voorgaande jaar en komende jaren.

Heb jij vragen over innovatiewinst? Onze belastingadviseurs adviseren je graag. Neem dan contact met ons op. 

Internationaal fiscaal advies
Ga je met jouw werkzaamheden de grens over? Onze specialisten hebben de kennis in huis om de buitenlandse belastingregels in kaart te brengen.
Lees verder
arrow right
Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2021
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2021 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten.
Lees verder
arrow right
Accountant
De uitdagingen variëren van zelfstandig relatiebeheer tot het coachen van het team. Het team bestaat uit een mooie mix van enthousiaste young professionals tot ervaren experts. Juist die young professionals willen veel van jou leren. 
Lees verder
arrow right