29 september 2020

Belasting op innovatiewinst omhoog 

Innovatiewinst wordt in de vennootschapsbelasting speciaal belast. Het hierbij behorende tarief stijgt volgend jaar (2021) echter van 7% naar 9%. Speel daarom in op de hogere belasting over innovatiewinst.

Innovatiebox

Ondernemingen in de vennootschapsbelasting kunnen een verlaagd belastingtarief toepassen over winst die behaald is met innovatieve activiteiten. Deze activiteiten worden in de zogenaamde innovatiebox belast tegen een tarief van 7%. Vanaf 2021 wordt dit tarief verhoogd naar 9%, waardoor over de behaalde innovatiewinst ruim 28% meer belasting moet worden afgedragen.

Tip!

In verband hiermee is het van belang de winst in de innovatiebox vanaf 2021 zo laag mogelijk te houden. Dit kan onder andere door opbrengsten zo veel mogelijk vóór 2021 te realiseren en kosten zo veel mogelijk na 2020 op te voeren.

Voorwaarden

Het gebruik van de innovatiebox kent wel een aantal voorwaarden. Zo moet je in aanmerking komen voor de WBSO, de fiscale tegemoetkoming in de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk.

Let op!
Je kunt de innovatiebox ook met terugwerkende kracht toepassen voor alle jaren waarvoor de aanslag vennootschapsbelasting nog niet definitief vaststaat.

Wat met innovatieverliezen?

Innovatieverliezen vallen niet onder het lagere effectieve tarief van de innovatiebox. Dit is gunstig, want daardoor kun je deze verliezen aftrekken tegen het normale tarief. Je kunt de verliezen verrekenen met belastbare winsten uit het voorgaande jaar en komende jaren.

Heb jij vragen over innovatiewinst? Onze belastingadviseurs adviseren je graag. Neem dan contact met ons op. 

Accountant
De uitdagingen variëren van zelfstandig relatiebeheer tot het coachen van het team. Het team bestaat uit een mooie mix van enthousiaste young professionals tot ervaren experts. Juist die young professionals willen veel van jou leren. 
Lees verder
arrow right
Annemarie Lakeman

Annemarie Lakeman

Assistent-accountant

Verzuimverzekering vergelijken
Verzuimpercentages stijgen fors en hiermee ook de schadelast van verzuimverzekeraars. Er zijn veel redenen, maar het effect van economische onzekerheid, corona en een toenemende AOW-leeftijd speelt zeker mee. We zien in de markt een forse stijging van verzuimpremies. Juist nu is het belangrijk om verschillende offertes op te vragen en deze te vergelijken. Onze Inkomen- en Verzuimadviseurs helpen jou daar graag bij. Ze zetten de verschillen op een rij en vertellen je ook graag over hoe jij verzuim kunt beperken dan wel voorkomen.
Lees verder
arrow right
Jeannette Cassee

Jeannette Cassee

Casemanager verzuim en inkomen