07-04-2025

Belastingen op afwaardering van dga-schuld

Als directeur-grootaandeelhouder (dga) kun je een lening aangaan bij je eigen bv. Het is belangrijk dat hierbij zakelijke voorwaarden worden toegepast, vooral als de schuld moet worden kwijtgescholden.

Zakelijke voorwaarden

Als je als dga een schuld hebt bij je bv, betekent het hanteren van zakelijke voorwaarden dat vrijwel dezelfde voorwaarden moeten worden gehanteerd als voor andere schuldenaren. Zo moet er onder andere een reële rente worden afgesproken en moet duidelijk zijn hoe de schuld zal worden afgelost.

Let op!

Leg alle (zakelijke) afspraken bij een lening aan de bv schriftelijk vast en controleer regelmatig of partijen zich aan de afspraken houden.

Kwijtschelden

Net zoals bij andere schuldenaren kan het voorkomen dat een schuld van een dga bij zijn eigen bv onmogelijk kan worden afgelost. De bv kan er dan voor kiezen de schuld af te waarderen en het verlies voor zijn rekening te nemen. In een rechtszaak die speelde bij rechtbank Zeeland-West-Brabant kwam aan de orde aan welke voorwaarden dan voldaan moet worden.

Aandeelhoudersmotieven overheersen

In genoemde zaak had een bv een rekening-courantschuld van ruim € 1 miljoen van de dga afgewaardeerd. Volgens de dga was er sprake van zakelijk handelen en dus had hij hierover in zijn aangifte niets vermeld. De inspecteur was het hiermee niet eens en vond dat de aandeelhoudersmotieven overheersten. Hij ging uit van een winstuitdeling en vorderde de hierover verschuldigde belasting na. Hierna kwam de zaak voor de rechter.

Terugbetalingscapaciteit

Voor de rechtbank bleek dat er door de bv geen onderzoek was gedaan naar de terugbetalingscapaciteit van de dga. Hierover waren dan ook geen stukken aanwezig. De adviseur van de dga voerde weliswaar aan dat er gekeken was naar de privévermogenspositie van de dga, maar dit vond de rechtbank onvoldoende. Ook de verdiencapaciteit van de dga was niet betrokken bij de afweging om de schuld kwijt te schelden.

De dga voerde nog aan dat de inspecteur onderzoek had moeten doen naar het zakelijke karakter van de kwijtgescholden schuld, maar de rechtbank was het hiermee niet eens en liet de navordering dan ook in stand.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belasting over overwerk, bonussen en andere extra’s 2025
Waarom betaal je zoveel meer belasting over de vergoeding voor overwerk, bonussen en andere extra’s dan over je normale salaris? Dit is een vraag die je als werkgever waarschijnlijk weleens van je werknemers krijgt. Hoe zit het nu echt?
Lees verder
arrow right
Btw-tarief voor online leeromgevingen: 9% of 21%?
Voor het elektronisch leveren van digitale educatieve informatie geldt het btw-tarief van 9%. De vraag werd aan de Belastingdienst gesteld of dit tarief van toepassing is op alle toegang tot online leeromgevingen. De Belastingdienst antwoordde negatief en schetste drie situaties met betrekking tot online leeromgevingen. In twee van deze gevallen moet 21% btw worden berekend, terwijl in slechts één situatie het 9% btw-tarief van toepassing is.
Lees verder
arrow right
Fiets van de zaak 2025
Het verstrekken van een fiets van de zaak aan je personeel of het hebben van een fiets van de zaak als dga kan fiscale voordelen bieden. Het bijtellingspercentage voor privégebruik bedraagt 7%. Wat zijn de verdere fiscale randvoorwaarden voor deze regeling, welk type fiets valt hieronder en hoe zit het met privégebruik?
Lees verder
arrow right