Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

14 september 2022

Belastingschuld corona 

Heb je een belastingschuld door de coronacrisis? Levensvatbare bedrijven met financiële problemen mogen hun tijdens de coronacrisis opgebouwde belastingschulden in zeven in plaats van vijf jaar aflossen. De voorwaarden voor deze verlenging zijn bekendgemaakt.

Aflossen schuld in zeven jaar

Vanaf 1 oktober 2022 moeten bedrijven hun opgebouwde belastingschuld aflossen, in beginsel in vijf jaar. Als gevolg van een aangenomen motie eerder dit jaar mogen onder voorwaarden sommige bedrijven op verzoek hun schuld in zeven jaar aflossen.

Voorwaarden

Er is een aantal voorwaarden opgesteld waar bedrijven aan moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de verlenging naar zeven jaar:

  • zij moeten de noodzaak van de verlenging schriftelijk aannemelijk maken,
  • er moet een liquiditeitsprognose worden ingeleverd,
  • zij zijn verplicht om nieuwe fiscale verplichtingen te blijven voldoen,
  • de belastingschuld moet ten minste € 10.000 bedragen, en
  • tevens moeten bedrijven die meer dan € 50.000 aan schuld hebben ook jaarstukken en een verklaring van een derde meesturen. Deze dient onder andere te beoordelen of het bedrijf levensvatbaar is.

Aflossen per maand?

Alle bedrijven met een opgebouwde belastingschuld kunnen daarnaast verzoeken deze schuld per kwartaal af te lossen in plaats van per maand. Gemotiveerd moet worden waarom dit nodig is. Wordt dit verzoek toegekend, dan mag de belastingschuld vanaf dat moment per kwartaal worden betaald. De ondernemer kan er desgewenst zelf voor kiezen weer per maand te gaan aflossen.

Betaalpauze van drie maanden

Alle bedrijven met een opgebouwde belastingschuld kunnen bovendien eenmalig verzoeken om een betaalpauze van drie maanden. Ook nu moet gemotiveerd worden waarom dit nodig is. De totale aflossingstermijn wordt hierdoor niet verlengd, wat betekent dat na de betaalpauze de maandbedragen verhoogd zullen worden

Heb je vragen over de voorwaarden van het aflossen van een belastingschuld? Of moet je een verklaring van een derde meesturen? Wij ondersteunen je graag. Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Ellen Vanacker

Ellen Vanacker

Secretaresse

Jolanda Tuinenga

Jolanda Tuinenga

Consense Arbo Noord

Starten

Starten

Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!