9 december 2020

Belastingtip voor de dga

Ben jij een dga? Dan ben je verplicht om jaarlijks het gebruikelijk loon aan de bv te onttrekken. Door bijtelling van de auto van de zaak en kostenvergoedingen in mindering te brengen op het gebruikelijk loon kun je dit beperken. Hierdoor betaal je minder belasting in box 1. Benieuwd hoe dit zit?

Gebruikelijk loon

Het gebruikelijk loon dient in 2020 ten minste € 46.000 te bedragen. Het moet worden vastgesteld op 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking of op het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn bij jouw bv, indien een van deze bedragen meer is dan € 46.000.

Belast in box 1

Het gebruikelijk loon van de dga is belast in box 1. Het tarief in deze box kan oplopen tot 49,5% en ligt een stuk hoger dan wanneer de dga dividend opneemt. Een zo laag mogelijk gebruikelijk loon is in de regel dan ook voordelig.

Bijtelling in mindering

De dga met een auto van de zaak mag de bekende bijtelling op het gebruikelijk loon in mindering brengen. Voor een auto met een cataloguswaarde van bijvoorbeeld € 50.000 en een bijtelling van 22%, scheelt dit dus € 50.000 x 22% = € 11.000.

Ook kostenvergoedingen in mindering

Daarnaast mogen ook kostenvergoedingen in mindering worden gebracht, zowel belaste als onbelaste, voor zover ze individualiseerbaar zijn. Dit geldt ook voor kostenvergoedingen die in de vrije ruimte van de werkkostenregeling, de WKR, ondergebracht worden.

Heb jij vragen over de hoogte van het gebruikelijk loon? Neem dan contact met ons op.

Lees meer over het gebruikelijk loon voor de dga in 2022.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingadviseur
Ben jij de belastingadviseur die barst van ambitie en klaar is om zijn fiscale kennis naar een hoger niveau te tillen? Streef je naar het bieden van hoogwaardig fiscaal advies en nauwe samenwerking met onze klanten? Bij ons krijg je niet alleen de vrijheid, maar ook de ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen. Kom ons team versterken bij ons kantoor in Zwaagdijk!
Lees verder
arrow right
Vermogen in box 3? Wijzig op tijd je voorlopige aanslag IB 2023!
Heb je vermogen in box 3? Overweeg dan vóór 1 mei 2024 je voorlopige aanslag IB 2023 aan te passen, vanwege verschillen tussen voorlopige en definitieve rendementspercentages.
Lees verder
arrow right
De Klimop
Van crisishulp tot langdurig verblijf voor kinderen die geïndiceerd zijn met een psychische kwetsbaarheid. Dat biedt De Klimop kinderen van 7 jaar tot en met 18+ sinds 2018. Een unieke zorgbelevening daar staan Jack Bakker (38 jaar) en zijn team van 50 zorgprofessionals voor.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst onderzoekt onbelast verstrekken van koffiebeker
Werkgevers dienen plastic bekers bij faciliteiten zoals koffieautomaten en waterkranen te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Dit heeft ertoe geleid dat de Belastingdienst zich moest buigen over de kwestie of het verstrekken van koffiebekers op kantoor belastingvrij mogelijk is.
Lees verder
arrow right
Salarisadviseur
Werken vanuit een digitaal pakket, waarbij het klantcontact geen moment uit het oog wordt verloren. Uiteraard!
    Lees verder
    arrow right