23 februari 2023

Bezwaar navorderingsaanslag 2017 of eerder

Ben je het niet eens met een navorderingsaanslag over 2017 of een eerder jaar? Zorg dan dat je tijdig bezwaar maakt. Een te laat ingediend bezwaar wordt niet in behandeling genomen, ook niet als verzoek om ambtshalve vermindering.

Navorderingsaanslag

De Belastingdienst kan aan jou of jouw vennootschap een navorderingsaanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting opleggen als zij menen dat jouw oorspronkelijke definitieve aanslag te laag was. De Belastingdienst moet dit over het algemeen doen binnen vijf jaar na afloop van het jaar waarop de aanslag betrekking heeft. Had je uitstel tot het indienen van jouw aangifte, dan wordt deze vijf jaar met de uitsteltermijn verlengd.

Voorbeeld

Voor het jaar 2017 kan de Belastingdienst nog tot en met 31 december 2022 een navorderingsaanslag inkomstenbelasting 2017 aan jou opleggen. Kreeg je echter vier maanden uitstel voor het indienen van jouw aangifte, dan heeft de Belastingdienst nog tot en met 30 april 2023 om aan je een navorderingsaanslag over het jaar 2017 op te leggen.

Let op!

In zogenaamde buitenlandse situaties geldt een termijn van twaalf jaar in plaats van vijf jaar.

Bezwaar tegen navorderingsaanslag

Je kunt een bezwaar indienen als je het niet eens bent met een navorderingsaanslag. Een bezwaar is op tijd als dit binnen zes weken na dagtekening van de navorderingsaanslag is ingediend.

Ambtshalve vermindering

Dien je jouw bezwaar te laat in, dan neemt de Belastingdienst het bezwaar in behandeling als verzoek om ambtshalve vermindering. Maar let op, volgens de wettelijke bepalingen die hiervoor gelden, doet de Belastingdienst dit alleen als jouw bezwaar is ingediend binnen vijf jaar na afloop van het jaar waarop de aanslag betrekking heeft.

Let op!

Die vijf jaar geldt ook als de navorderingsaanslag is opgelegd na afloop van die vijf jaar, aldus de Hoge Raad. Zorg er in zo’n geval daarom altijd voor dat jouw bezwaar op tijd is. Is jouw bezwaar te laat? Dan neemt de Belastingdienst deze namelijk niet meer in behandeling!

Voorbeeld

De Belastingdienst legt op 31 januari 2023 een navorderingsaanslag inkomstenbelasting 2017 aan jou op. Deze aanslag is op tijd, omdat je voor het indienen van de aangifte 2017 vier maanden uitstel had. Je bent het niet eens met deze navorderingsaanslag en dient op 1 augustus 2023 een bezwaar in. Dit bezwaar is niet ingediend binnen zes weken na de dagtekening en dus te laat. De Belastingdienst neemt jouw bezwaar niet in behandeling als verzoek om ambtshalve vermindering omdat de vijfjaarstermijn voor het indienen van een verzoek om ambtshalve vermindering op 31 december 2022 verliep.

Tot slot

Heb je vragen over een navorderingsaanslag? Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Navordering bij repeterende 'kleine' aangiftefout
Vanaf een bepaald bedrag legt de Belastingdienst een navorderingsaanslag op. Voor navorderingsaanslagen geldt in beginsel een grens van € 450 aan te betalen belasting.
Lees verder
arrow right
Nieuwe RVU-regeling voor zware beroepen
De huidige regeling voor vervroegde uittreding (RVU) eindigt op 31 december 2025. Vanaf dat moment kan deze regeling niet meer worden toegepast. Er komt echter een nieuwe RVU-regeling die specifiek bedoeld is voor werknemers met zware beroepen die niet in staat zijn om door te werken tot de AOW-leeftijd.
Lees verder
arrow right
Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Laatste kans op belastingvrijstelling voor Oekraïense voertuigen in Nederland
Oekraïense vluchtelingen die hun eigen voertuig hebben meegenomen naar Nederland, zijn vrijgesteld van Nederlandse motorrijtuigenbelasting (mrb) en bpm. Deze tijdelijke regeling loopt echter af op 4 maart 2025, dus wordt aangeraden om tijdig actie te ondernemen.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2021
In de update van de lonenspecial 2021 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right