1 augustus 2022

Navordering bij repeterende 'kleine' aangiftefout

Vanaf een bepaald bedrag legt de Belastingdienst een navorderingsaanslag op. Voor navorderingsaanslagen geldt in beginsel een grens van € 450 aan te betalen belasting.

Niet bij kleine correcties, tenzij…

Bij kleinere correcties wordt dus niet nagevorderd. Dit is alleen anders als er sprake is van kwader trouw of bij repeterende onjuistheden.

Als een belastingplichtige vaker dezelfde fout maakt, is er sprake van repeterende onjuistheden. In een zaak voor het Hof Amsterdam had een belastingplichtige in twee achtereenvolgende jaren teveel zorgkosten afgetrokken. Hoewel het na te vorderen bedrag slechts € 263 bedroeg, bleef de navordering daarom toch in stand.

Ook bij meer dan € 1.000 aan inkomen

Het Hof geeft in de uitspraak ook aan dat een navordering van minder dan € 450 ook achterwege blijft als de correctie op het inkomen meer dan € 1.000 bedraagt. Dit omdat de beleidsinstructie van de Belastingdienst op dit punt onduidelijk was.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Wanneer Dga-taks bij lening van bank?
Een directeur-grootaandeelhouder (dga) die veel leent van zijn eigen bv, is sinds 2023 onderhevig aan belasting. Deze belasting wordt ook wel de dga-taks genoemd. Zelfs leningen die een dga afsluit bij een bank kunnen onder bepaalde omstandigheden onderhevig zijn aan deze dga-taks.
Lees verder
arrow right
Doorlopende machtiging SBA en VIA
Jaarlijks verzorgen wij de aangiften voor jou. Dit proces kan steeds efficiënter met de Serviceberichten Aanslag (SBA) en de vooraf ingevulde aangifte (VIA). Elk jaar vroegen wij deze gegevens opnieuw op. Nu kun je voor deze zaken werken met een doorlopende machtiging.
Lees verder
arrow right
Agro: Energiebesparende investeringen: profiteer van EIA
Ben je van plan om met je bedrijf te investeren in maatregelen die leiden tot energiebesparing, verminderde CO2-uitstoot, of wil je investeren in duurzame energie? Dan kun je gebruikmaken van de Energie-investeringsaftrek (EIA) regeling. Door deze regeling kun je 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst, wat resulteert in een verlaging van de fiscale winst.
Lees verder
arrow right
Wat als de belastinginspecteur niet reageert op bezwaar?
Indien je het niet eens bent met de belastinginspecteur, kun je bezwaar maken tegen zijn beslissing. Je zaak wordt herzien en je hoort dan of je bezwaar wordt aanvaard. Maar wat als de inspecteur niet reageert op je bezwaar?
Lees verder
arrow right