4 mei 2022

Boete voor het bezet houden van oplaadplaats auto

Elektrische auto's kunnen op vele openbare plaatsen opgeladen worden. Wanneer de auto is opgeladen, moet je hem weghalen bij de oplaadplaats. Anders kan je een boete verwachten. 


Wegwezen na opladen

Gemeentes stellen voor het opladen van elektrische voertuigen vaak oplaadplaatsen beschikbaar. Daarbij is meestal bepaald dat de oplaadplaats na het opladen weer vrijgemaakt moet worden. Zo ook in de gemeente Noordwijk.

Boete € 95

Een automobilist had in de gemeente Noordwijk zijn elektrische auto opgeladen en deze daarna op de oplaadplek ten minste nog twee uur geparkeerd. Dit kwam hem op een boete van € 95 te staan wegens het parkeren met een ander doel dan het opladen van een elektrische auto.

Bewijs

De controleur van de gemeente had via foto’s het bewijs verzameld dat de auto na het opladen nog minstens twee uur op de oplaadplaats geparkeerd stond. De automobilist ontkende dit ook niet, maar stelde dat van hem niet verwacht kon worden dat hij naast de auto zou wachten tot deze opgeladen zou zijn, om deze dan direct daarna te verwijderen.

Wat is ‘langdurig’?

De man stelde bovendien dat nergens bepaald was wat onder ‘langdurig’ bezet houden van een oplaadplaats verstaan moest worden. Het Hof Leeuwarden ging hier niet in mee. Een elektrische auto berekent in de regel zelf de oplaadtijd, terwijl de bestuurder deze berekening zelf ook kan maken. Men kan dus weten wanneer ongeveer het moment is aangebroken om de auto weer te verwijderen. De boete bleef dan ook in stand.

Social media
Volg je omnyacc al?

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Auto en fiscus 2022
Doordat de autobelastingen de laatste jaren zijn aangescherpt, wordt fiscaal vriendelijk rijden steeds lastiger. Het kan nog wel, maar de voordelen zijn voor een steeds kleinere groep beschikbaar. In dit nieuwsbericht een blik op de fiscale toekomst van de auto.
Lees verder
arrow right
Elektrische auto en subsidies in 2022
Hoe zit het met subsidies op de elektrische auto's in 2022? Als je volgend jaar als particulier een nieuwe elektrische auto aanschaft kun je € 3.350 subsidie krijgen. Dit is € 650 minder dan in 2021. De subsidie voor aanschaf van een gebruikte elektrische auto blijft in 2022 gelijk, namelijk € 2.000.
Lees verder
arrow right
Werving en selectie
Kwalitatief goed personeel is het belangrijkste kapitaal van jouw organisatie. Het werven en selecteren van de juiste werknemers is erg belangrijk.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Contractuele vergoeding en btw
Als je een contractuele vergoeding hebt afgesproken, maar uiteindelijk een lager bedrag in rekening brengt dan ben je btw verschuldigd over dit lagere bedrag. En niet over de contractueel afgesproken vergoeding. Hoe kijkt de Belastingdienst hier naar?
Lees verder
arrow right