Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

4 mei 2022

Boete voor het bezet houden van oplaadplaats auto

Elektrische auto's kunnen op vele openbare plaatsen opgeladen worden. Wanneer de auto is opgeladen, moet je hem weghalen bij de oplaadplaats. Anders kan je een boete verwachten. 


Wegwezen na opladen

Gemeentes stellen voor het opladen van elektrische voertuigen vaak oplaadplaatsen beschikbaar. Daarbij is meestal bepaald dat de oplaadplaats na het opladen weer vrijgemaakt moet worden. Zo ook in de gemeente Noordwijk.

Boete € 95

Een automobilist had in de gemeente Noordwijk zijn elektrische auto opgeladen en deze daarna op de oplaadplek ten minste nog twee uur geparkeerd. Dit kwam hem op een boete van € 95 te staan wegens het parkeren met een ander doel dan het opladen van een elektrische auto.

Bewijs

De controleur van de gemeente had via foto’s het bewijs verzameld dat de auto na het opladen nog minstens twee uur op de oplaadplaats geparkeerd stond. De automobilist ontkende dit ook niet, maar stelde dat van hem niet verwacht kon worden dat hij naast de auto zou wachten tot deze opgeladen zou zijn, om deze dan direct daarna te verwijderen.

Wat is ‘langdurig’?

De man stelde bovendien dat nergens bepaald was wat onder ‘langdurig’ bezet houden van een oplaadplaats verstaan moest worden. Het Hof Leeuwarden ging hier niet in mee. Een elektrische auto berekent in de regel zelf de oplaadtijd, terwijl de bestuurder deze berekening zelf ook kan maken. Men kan dus weten wanneer ongeveer het moment is aangebroken om de auto weer te verwijderen. De boete bleef dan ook in stand.

Social Media

Volg jij Omnyacc al?

Linkedin Instagram Facebook

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Auto en fiscus 2022

Auto en fiscus 2022

03-02-2022

Doordat de autobelastingen de laatste jaren zijn aangescherpt, wordt fiscaal vriendelijk rijden steeds lastiger. Het kan nog wel, maar de voordelen zijn voor een steeds kleinere groep beschikbaar. In dit nieuwsbericht een blik op de fiscale toekomst van de auto.
Elektrische auto en subsidies in 2022

Elektrische auto en subsidies in 2022

06-10-2021

Hoe zit het met subsidies op de elektrische auto's in 2022? Als je volgend jaar als particulier een nieuwe elektrische auto aanschaft kun je € 3.350 subsidie krijgen. Dit is € 650 minder dan in 2021. De subsidie voor aanschaf van een gebruikte elektrische auto blijft in 2022 gelijk, namelijk € 2.000.
Visionplanner

Visionplanner

Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Btw-vraagstukken

Btw-vraagstukken

Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Marjan Kikkert

Marjan Kikkert

Assistent belastingadviseur

Gido Overgoor

Gido Overgoor

Assistent-accountant