6 oktober 2021

Elektrische auto en subsidies in 2022 

Hoe zit het met subsidies op de elektrische auto's in 2022? Als je volgend jaar als particulier een nieuwe elektrische auto aanschaft kun je € 3.350 subsidie krijgen. Dit is € 650 minder dan in 2021. De subsidie voor aanschaf van een gebruikte elektrische auto blijft in 2022 gelijk, namelijk € 2.000.

Subsidie

De subsidie is bedoeld om voor particulieren de overstap naar een elektrische auto te vergemakkelijken. Zakelijke rijders genieten namelijk al jaren een voordeel in de vorm van een lagere bijtelling vanwege het privégebruik.

Subsidiepot nieuwe auto snel leeg

Dit jaar was de subsidiepot voor nieuwe elektrische auto's snel leeg. Ook voor een gebruikte elektrische auto kan geen subsidie meer worden aangevraagd. Dit kan weer, zowel voor een nieuwe als gebruikte elektrische auto, vanaf 3 januari volgend jaar 9.00 uur.

Let op!

Voor de subsidie kom je volgend jaar alleen in aanmerking als je een koop- of leaseovereenkomst hebt afgesloten op of na 1 januari 2022. De datum waarop je de koop- of leaseovereenkomst sluit is leidend. Ook mag de elektrische personenauto niet eerder dan 1 januari 2022 op jouw naam staan.

Alleen voor particulieren

De subsidie is alleen bestemd voor particulieren. Ondernemers kunnen de subsidie ook aanvragen, maar mogen de auto niet op het bedrijf zetten. Zzp'ers kunnen er bijvoorbeeld wel voor kiezen de auto in privé te kopen en zakelijke kilometers tegen € 0,19/km ten laste van de winst te brengen.

Voorwaarden

De elektrische auto moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen om voor de subsidie in aanmerking te komen. Zo moet onder andere de catalogusprijs tussen de € 12.000 en € 45.000 liggen en moet de auto een actieradius hebben van minstens 120 kilometer.

Heb je vragen over de subsidie voor elektrische auto's? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Prinsjesdag 2021: top 10
Op de derde dinsdag van de maand, dinsdag 21 september, is de Miljoenennota gepresenteerd. Wat zijn de belangrijkste fiscale voorstellen? Wij zetten de tien belangrijkste voor jou op een rij.
Lees verder
arrow right
Miljoenennota
Ben jij benieuwd naar de belangrijkste plannen van het kabinet voor volgend jaar? Op Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd. Hier vind je een uitgebreide samenvatting.
Lees verder
arrow right
Verhoging bijtelling elektrische auto in 2022
In het Belastingplan 2022 staat dat de bijtelling voor de volledig elektrische auto van de zaak volgend jaar extra omhoog gaat.
Lees verder
arrow right
Elektrische auto? Subsidiepot leeg
Als particulier kon je ook dit jaar subsidie aanvragen voor het aanschaffen van een elektrische auto. De RVO heeft aangegeven dat de subsidiepot, die eerder al leeg was voor de aanschaf van nieuwe auto's, nu ook leeg is voor gebruikte elektrische personenauto's.
Lees verder
arrow right
Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right