23 september 2021

Verhoging bijtelling elektrische auto in 2022 

In het Belastingplan 2022 staat dat de bijtelling voor de volledig elektrische auto van de zaak volgend jaar extra omhoog gaat.

Lage bijtelling over lagere cataloguswaarde

Voor een volledig elektrische auto geldt momenteel een bijtelling van 12% tot een cataloguswaarde van € 40.000. Vanaf 2022 wordt die bijtelling 16%. Dit was al bekend. Nieuw is dat de bijtelling van 16% slechts van toepassing wordt tot een cataloguswaarde van € 35.000. De bijtelling over het meerdere van de cataloguswaarde bedraagt 22%.

Ook in 2023

De verlaging van de maximale cataloguswaarde waarvoor de lage bijtelling geldt, zal ook in 2023 worden voortgezet. De bijtelling gaat daarom in 2023 16% bedragen over een maximale cataloguswaarde van € 30.000.

Wat kost dit nu extra?

De verhogingen betekenen per saldo dat de bijtelling voor een elektrische auto zowel in 2022 als in 2023 € 300 hoger wordt (22% -/- 16% x € 5.000). De bijtelling wordt in 2023 dus maximaal € 600 hoger dan voorzien. Wat dit per jaar extra in de portemonnee kost, hangt af van het belastingtarief.

Vijf jaar vast

De bijtelling staat nadat de auto voor het eerst op kenteken is gezet, voor vijf jaar vast. Daarna is voor wat betreft de bijtelling de dan van toepassing zijnde wetgeving van kracht.

Tip!

Wil je op korte termijn toch een elektrische auto aanschaffen, doe dit dan nog dit jaar. Het scheelt je maximaal vijf jaar lang een hogere bijtelling.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Prinsjesdag 2021: top 10
Op de derde dinsdag van de maand, dinsdag 21 september, is de Miljoenennota gepresenteerd. Wat zijn de belangrijkste fiscale voorstellen? Wij zetten de tien belangrijkste voor jou op een rij.
Lees verder
arrow right
Miljoenennota
Ben jij benieuwd naar de belangrijkste plannen van het kabinet voor volgend jaar? Op Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd. Hier vind je een uitgebreide samenvatting.
Lees verder
arrow right
Internationaal fiscaal advies
Ga je met jouw werkzaamheden de grens over? Onze specialisten hebben de kennis in huis om de buitenlandse belastingregels in kaart te brengen.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Duo-interview Sustenso vs. DeVi-Stairlifts
In het duo-interview tussen Dennis Vroegindeweij van DeViStairlifts en Hans van der Weide van Sustenso hebben we het gehad over grip. En dat niet alleen. In dit duo-interview praten ze verder over het ontstaan van hun bedrijven en de verdere ontwikkeling. Al zijn de bedrijven compleet verschillend, toch zie je gelijk de herkenning als twee ondernemers aan het woord zijn.
Lees verder
arrow right