29 maart 2024

Box 1 of box 3: inkomsten verhuur

Wanneer je een pand verhuurt, kunnen de huurinkomsten belast worden in box 1 of box 3. Het is vooral belangrijk om te bepalen hoeveel werkzaamheden er verbonden zijn aan de verhuur. Dit speelt een belangrijke rol bij het bepalen of er sprake is van meer dan normaal actief vermogensbeheer.

Resultaat uit overige werkzaamheden

Als werkzaamheden niet als winst of loon belast worden, kan er sprake zijn van resultaat uit overige werkzaamheden (ROW). Het rendabel maken van vermogen kan ook hiertoe behoren als dit gepaard gaat met meer dan normaal actief vermogensbeheer. Er vindt dan belastingheffing plaats in box 1 en niet in box 3.

Omvang werkzaamheden

In een zaak bij de rechtbank Den Haag was een belastingplichtige in bezit van een achttal woningen. Behalve zijn eigen woning, werden alle woningen verhuurd. Uit de feiten bleek dat hij hiervoor nogal wat werkzaamheden verrichtte.

Zo loste hij gebreken aan de woningen op, inde de huur, hielp met de inrichting, regelde aansluitingen op gas, licht en water en verleende ondersteuning als personen verhuisden en er huisraad opgeslagen moest worden.

Meer dan normaal actief vermogensbeheer

Volgens de rechtbank was er sprake van meer dan normaal actief vermogensbeheer en dienden de verhuurinkomsten dan ook belast te worden in box 1.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Casemanager verzuim
Help jij werkgevers en werknemers met verzuim en inzetbaarheid? Ken jij de Wet Verbetering Poortwachter goed en heb je ervaring met verzuimbeleid? Werk je graag samen met verschillende specialisten om de inzetbaarheid van de werknemers van onze klanten te verbeteren? Dan is deze functie iets voor jou!
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2025: vervoer
De bijtelling voor nieuwe auto’s met een CO₂-uitstoot boven de 0 gram per kilometer blijft in 2025 ongewijzigd op 22%, net als in voorgaande jaren.
Lees verder
arrow right
Wanneer mag je je beroepen op opgewekt vertrouwen bij belastingzaken?
In het belastingrecht gelden niet alleen wetten, maar ook ongeschreven rechtsbeginselen zoals het vertrouwensbeginsel. Dit principe houdt in dat je onder bepaalde voorwaarden mag vertrouwen op toezeggingen van de Belastingdienst. Maar wanneer is er écht sprake van opgewekt vertrouwen? Een recente zaak bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant biedt helderheid.
Lees verder
arrow right