3 mei 2023

Box 3: Lager forfait voor aandeel VvE en derdenrekening notaris

Een aandeel in het vermogen van een reservefonds van een VvE valt in box 3 in de categorie overige bezittingen. Hiervoor geldt in 2023 een forfaitair rendement van 6,17%. Hetzelfde geldt voor een aandeel in geld dat op een derdengeldrekening bij een notaris staat. Het kabinet wil voor beide zaken hier verandering in aanbrengen.

Vermogensrechten tegen 6,17%

Aandelen in het vermogen van een reservefonds van een VvE en in het vermogen op een derdengeldrekening bij een notaris zijn vermogensrechten. Deze vermogensrechten vallen onder de box 3-heffing vanaf 2023 in de categorie overige bezittingen. Hiervoor geldt in 2023 een forfaitair rendement van 6,17%.

Meestal op bank- of spaarrekening

Uit onderzoek in de systemen van de Belastingdienst komt naar voren dat 99,92% van de middelen van VvE’s en meer dan 99% van derdengelden bij een notaris op bank- of spaarrekeningen staan. Het rendement op deze vermogensrechten past daarom beter bij de categorie banktegoeden. Voor de categorie banktegoeden is het forfaitair rendement voor 2023 voorlopig vastgesteld op 0,36%. Het definitieve forfaitaire rendement wordt pas begin 2024 bekend.

Categorie banktegoeden tegen (voorlopig) 0,36%

Het kabinet wil deze vermogensrechten onder de categorie banktegoeden brengen. De verwachting is dat dit vanaf 2023 al mogelijk is. Er is hier nog wel een wetswijziging voor nodig waar zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer mee in moet stemmen. Als dat gebeurt, bedraagt uw rendement over deze vermogensrechten in box 3 in 2023 geen 6,17% maar 0,36% (voorlopig percentage, het definitieve percentage volgt in 2024).

Tip!

De staatssecretaris lijkt het logisch dat vergelijkbare situaties ook onder de categorie banktegoeden worden ondergebracht. Ben je daarom direct rechthebbende tot geld dat wordt aangehouden op een bank- of spaarrekening, maar staat dit geld niet direct aan jou ter beschikking? Dan kun je mogelijk, na inwerkingtreding van de wetswijziging, ook een beroep doen op het lagere rendement van de categorie banktegoeden.

Let op!

Deze plannen moeten nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Box 3: lopende bezwaarschriften aangehouden
De Belastingdienst houdt bezwaren inzake box 3 over de jaren 2017 tot en met 2022 aan. Ook worden geen definitieve aanslagen met box 3-inkomen over de jaren 2021 en 2022 opgelegd. Dit allemaal in afwachting van het nieuwe arrest van de Hoge Raad over box 3.
Lees verder
arrow right
Bezwaren box 3 aangehouden
Ontvang je een definitieve aanslag inkomstenbelasting met een box 3-heffing? De Belastingdienst houdt, in afwachting van duidelijkheid van de staatssecretaris, bezwaren aan. Laat beoordelen of bezwaar maken in jouw situatie zinvol is.
Lees verder
arrow right
Annulering extra verhoging minimumloon van 1,2%
Ondanks de goedkeuring van de Tweede Kamer op 19 maart 2024 voor een extra 1,2% verhoging van het minimumloon vanaf 1 juli 2024, ontbrak het aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Hierdoor wordt de extra verhoging geannuleerd.
Lees verder
arrow right
Wtza: verantwoordingsplicht
Lever je zorg? En heb je een Wtza-vergunning? Dan ben je vanuit de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht jaarlijks verantwoording af te leggen aan de overheidsinstantie CIBG over de manier waarop je het geld uit de Wet langdurige zorg (Wlz), Zorgverzekeringswet en/of VWS-subsidie besteedt. 
Lees verder
arrow right
Medewerker verzuim & inkomensverzekeringen binnendienst
Wij als Omnyacc staan klaar om jou te verwelkomen in ons groeiende werkgeversloket. Hier draait het niet alleen om het aanbieden van diensten, maar ook om het leveren van kwaliteit aan onze klanten. Als medewerker verzuim & inkomensverzekeringen binnendienst ben jij degene die je collega's en klanten ondersteunt en verbindt. Wij geven alle ruimte om te groeien. Ga jij graag deze uitdaging aan? Solliciteer en zet de eerste stap richting een carrière bij Omnyacc!
Lees verder
arrow right