14 juni 2022

BPM teruggave bij export auto of motor

Ben je van plan om een gebruikte auto of motor te exporteren? Je kan onder voorwaarden een deel van de bpm terugkrijgen. Het verzoek om teruggaaf moet binnen dertien weken na het vervallen van de tenaamstelling in het kentekenregister gedaan worden. Deze termijn is echter niet heilig.

Teruggave bij export

Om concurrentievervalsing bij export tegen te gaan, kan de rest-bpm op een auto of motor bij export worden teruggevraagd. Bovengenoemde voorwaarde van dertien weken beoogt fraude met de BPM bij export tegen te gaan. De auto wordt dan tijdelijk in een buitenlands kentekenregister ingeschreven, terwijl het onduidelijk is of de auto daar ook definitief wordt ingeschreven.

Geen fraude

In een zaak die speelde bij de rechtbank Arnhem was geen sprake van fraude. De auto werd na de tijdelijke inschrijving in het kentekenregister in Frankrijk daar ook definitief ingeschreven. De rechtbank achtte in een dergelijk geval het overschrijden van de termijn van dertien weken niet fataal en besliste dat de rest-bpm diende te worden teruggegeven.

Voorwaarden

Voor teruggave van de bpm gelden nog meer voorwaarden. Zo mag de auto geen schade-auto zijn en moet deze rijwaardig zijn.

Let op!

Als je een auto wil exporteren, moet je deze eerst aanmelden bij de RDW. Meer informatie over de verplichtingen bij export van een auto vind je op hun site (rdw.nl).

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Auto: zakelijk of privé? 2022
Als ondernemer kom je voor de vraag te staan of je de auto op de zaak zet of privé houdt. Wat is fiscaal de beste optie? Wat zijn voor mij de belangrijkste voor- en nadelen van zakelijk rijden en wat weegt dan het zwaarst? In dit nieuwsartikel zetten we een aantal regels voor jou op een rij.
Lees verder
arrow right
Geen MIA voor elektrische auto in 2022
In 2022 biedt de MIA\Vamil-regeling geen belastingvoordeel meer voor elektrische personenauto’s. De Milieulijst voor 2022 werd eerder gepubliceerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Elektrische personenauto’s staat hier niet meer op en komen dus niet meer in aanmerking voor deze extra subsidie.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Paul Dekker

Paul Dekker

Registeraccountant

Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Is bijtelling mogelijk zonder dat de werkgever de auto bezit?
Indien iemand een auto van de zaak ter beschikking heeft, wordt hij of zij geconfronteerd met de bekende bijtelling. Het is niet noodzakelijk dat de ter beschikking gestelde auto eigendom is van de werkgever. Deze uitspraak is gedaan door de rechtbank Noord-Holland.
Lees verder
arrow right