Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

14 juni 2022

BPM teruggave bij export auto of motor

Ben je van plan om een gebruikte auto of motor te exporteren? Je kan onder voorwaarden een deel van de bpm terugkrijgen. Het verzoek om teruggaaf moet binnen dertien weken na het vervallen van de tenaamstelling in het kentekenregister gedaan worden. Deze termijn is echter niet heilig.

Teruggave bij export

Om concurrentievervalsing bij export tegen te gaan, kan de rest-bpm op een auto of motor bij export worden teruggevraagd. Bovengenoemde voorwaarde van dertien weken beoogt fraude met de BPM bij export tegen te gaan. De auto wordt dan tijdelijk in een buitenlands kentekenregister ingeschreven, terwijl het onduidelijk is of de auto daar ook definitief wordt ingeschreven.

Geen fraude

In een zaak die speelde bij de rechtbank Arnhem was geen sprake van fraude. De auto werd na de tijdelijke inschrijving in het kentekenregister in Frankrijk daar ook definitief ingeschreven. De rechtbank achtte in een dergelijk geval het overschrijden van de termijn van dertien weken niet fataal en besliste dat de rest-bpm diende te worden teruggegeven.

Voorwaarden

Voor teruggave van de bpm gelden nog meer voorwaarden. Zo mag de auto geen schade-auto zijn en moet deze rijwaardig zijn.

Let op!

Als je een auto wil exporteren, moet je deze eerst aanmelden bij de RDW. Meer informatie over de verplichtingen bij export van een auto vind je op hun site (rdw.nl).

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Auto: zakelijk of privé? 2022

Auto: zakelijk of privé? 2022

28-04-2022

Als ondernemer kom je voor de vraag te staan of je de auto op de zaak zet of privé houdt. Wat is fiscaal de beste optie? Wat zijn voor mij de belangrijkste voor- en nadelen van zakelijk rijden en wat weegt dan het zwaarst? In dit nieuwsartikel zetten we een aantal regels voor jou op een rij.
Geen MIA voor elektrische auto in 2022

Geen MIA voor elektrische auto in 2022

10-01-2022

In 2022 biedt de MIA\Vamil-regeling geen belastingvoordeel meer voor elektrische personenauto’s. De Milieulijst voor 2022 werd eerder gepubliceerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Elektrische personenauto’s staat hier niet meer op en komen dus niet meer in aanmerking voor deze extra subsidie.
AO/IB

AO/IB

Wil jij jouw organisatie ook beter beheren en sturen? Houdt dan jouw Administratieve Organisatie eens tegen het licht. We voorzien je van tips en adviezen om jouw bedrijfsvoering verder te verbeteren.
Accountant

Accountant

  • Heemstede
  • 32-40 uur
  • AA/RA opleiding
Linda Vroling

Linda Vroling

Salaris- en personeelsadviseur

Wat betekenen de belastingplannen voor ondernemers en werkgevers?

Wat betekenen de belastingplannen voor ondernemers en werkgevers?

14-11-2022

Met wijzigingen op een aantal onderdelen en nader onderzoek naar een aantal zaken, heeft de Tweede Kamer ingestemd met de belastingplannen voor 2023. Wat betekenen de plannen voor jou als ondernemer en/of werkgever in 2023?