7 januari 2022

Geen MIA voor elektrische auto in 2022

In 2022 biedt de MIA\Vamil-regeling geen belastingvoordeel meer voor elektrische personenauto’s. De Milieulijst voor 2022 werd eerder gepubliceerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Elektrische personenauto’s staat hier niet meer op en komen dus niet meer in aanmerking voor deze extra subsidie.

Milieulijst

Jaarlijks publiceert de RVO een nieuwe Milieulijst. Ondernemers die investeren in milieuvriendelijke goederen en diensten die op de milieulijst staan, komen in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

MIA

De MIA bedraagt een percentage van de aanschafprijs van een goed of dienst. Dit percentage kan extra op de winst in aftrek worden gebracht. Via de Vamil kan een ondernemer willekeurig op milieuvriendelijke goederen en diensten afschrijven. Op die manier kan een rente- en liquiditeitsvoordeel worden behaald.

Let op!

De percentages van de MIA zijn dit jaar verhoogd. Vorig jaar bedroegen ze nog 13,5%, 27% en 36%, dit jaar bedragen ze 27%, 36% en 45%.

Milieulijst gewijzigd

De Milieulijst voor 2022 is gewijzigd ten opzichte van vorig jaar en bevat dus deels andere milieuvriendelijke goederen en diensten waarvoor MIA en Vamil kan worden verkregen. Je kunt de Milieulijst downloaden vanaf de site van de RVO voor de laatste stand van zaken.

Elektrische personenauto verdwenen van Milieulijst

De elektrische personenauto is het meest opvallende bedrijfsmiddel dat van de Milieulijst is verdwenen. In 2021 kon hiervoor nog 13,5% MIA worden verkregen tot een cataloguswaarde van € 40.000. Elektrische snor-, brom- en motorfietsen zien we ook niet meer terug op de Milieulijst. Elektrische bestelauto’s wel, evenals speedpedelecs.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Elektrische auto en subsidies in 2022
Hoe zit het met subsidies op de elektrische auto's in 2022? Als je volgend jaar als particulier een nieuwe elektrische auto aanschaft kun je € 3.350 subsidie krijgen. Dit is € 650 minder dan in 2021. De subsidie voor aanschaf van een gebruikte elektrische auto blijft in 2022 gelijk, namelijk € 2.000.
Lees verder
arrow right
Elektrische auto uit 2017? Bijtelling gaat omhoog
Heb je een elektrische auto die in 2017 voor het eerst op kenteken is gezet? Dan gaat de bijtelling volgend jaar flink omhoog. Dit komt omdat de bijtelling voor een auto na 60 maanden wordt herzien.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2024
In de update van de lonenspecial 2024 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeels- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2021
In de update van de lonenspecial 2021 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Motorrijtuigenbelasting bij schorsing en OVR-tarief: Wat zijn de gevolgen
Als je jouw auto langere tijd niet gebruikt, kun je het kenteken laten schorsen. Kan het gebruik van een auto waarvoor je gebruikmaakt van de overgangsregeling voor oldtimers (OVR) of die vrijgesteld is, toch leiden tot een naheffing van motorrijtuigenbelasting?
Lees verder
arrow right