Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

31 januari 2020

Brexit update

Na lang wikken en wegen is de deal eindelijk rond: vandaag, om middernacht Nederlandse tijd, vertrekt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De Brexit is met een ruime meerderheid van het Europese parlement ingezet. De onzekerheid is echter nog niet van de baan.

Nog geen nieuwe handelsrelatie

De Brexit luidt een transitieperiode in die tot het eind van dit jaar zal duren. De EU-regels blijven dan ook gewoon aan de overkant van het Kanaal gelden. Voor ondernemers verandert er in deze periode dus vrijwel niets. In februari of maart beginnen de onderhandelingen over een nieuwe handelsrelatie tussen het VK en de EU.

Onder welke voorwaarden EU-ondernemers na de overgangsperiode in en met het VK zaken kunnen doen, is dus nog niet duidelijk. Het VK heeft echter al wel aangegeven dat het de interne EU-markt wil verlaten. Dit betekent dat er voor ondernemers hoe dan ook zaken zullen veranderen.

Vertrek zonder deal? Het kan nog steeds

De verwachting is dat de onderhandelingen tussen de EU en het VK opnieuw niet van een leien dakje zullen gaan. De overgangsperiode tot en met 31 december zou dan ook best eens te kort kunnen zijn om het over alle heikele onderhandelingspunten eens te worden.

In dat geval kan de overgangsperiode met twee jaar worden verlengd, mits de EU en het VK hiermee instemmen. De Britse premier Boris Johnson heeft echter in de Brexit-wet laten opnemen dat hij hier niet om zal vragen. Dan ligt alsnog een wanordelijk vertrek zonder akkoord op de loer.

Bereid u voor

Voor u als ondernemer is het zaak dat u de relatief korte transitieperiode gebruikt om u verder voor te bereiden op de Brexit. Hoe de handelsrelatie met het VK er ook komt uit te zien, na 31 december 2020 worden douaneaangiften bijvoorbeeld sowieso onderdeel van invoer uit of export naar het VK. Het Europese vrije verkeer van goederen en personen geldt dan niet langer aan de overkant van het Kanaal.

Als er meer bekend wordt over de toekomstige handelsrelatie, kunt u dit vinden op Brexitloket.nl en in de Brexit Impact Scan. Heeft u nog vragen? Wij adviseren u graag. Neem dan contact met ons op.

Wietze Groot

Registeraccountant

Arbodienstverlening

Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.

Anja Nieuwenweg

Belastingadviseur

Miljoenennota: vervoer en verduurzaming

16-09-2020

Het kabinet wil verduurzamen stimuleren. Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de bijtelling van de elektrische auto en de energiebelasting. Bekijk hier om welke voorstellen en wijzigingen het gaat. 

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën. 

Financiële administratie

Het digitaliseren van jouw financiële administratie levert inzicht en tijd op. Wil jij ook 24/7 inzicht in jouw cijfers? Wij helpen je graag.