31 januari 2020

Brexit update

Na lang wikken en wegen is de deal eindelijk rond: vandaag, om middernacht Nederlandse tijd, vertrekt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De Brexit is met een ruime meerderheid van het Europese parlement ingezet. De onzekerheid is echter nog niet van de baan.

Nog geen nieuwe handelsrelatie

De Brexit luidt een transitieperiode in die tot het eind van dit jaar zal duren. De EU-regels blijven dan ook gewoon aan de overkant van het Kanaal gelden. Voor ondernemers verandert er in deze periode dus vrijwel niets. In februari of maart beginnen de onderhandelingen over een nieuwe handelsrelatie tussen het VK en de EU.

Onder welke voorwaarden EU-ondernemers na de overgangsperiode in en met het VK zaken kunnen doen, is dus nog niet duidelijk. Het VK heeft echter al wel aangegeven dat het de interne EU-markt wil verlaten. Dit betekent dat er voor ondernemers hoe dan ook zaken zullen veranderen.

Vertrek zonder deal? Het kan nog steeds

De verwachting is dat de onderhandelingen tussen de EU en het VK opnieuw niet van een leien dakje zullen gaan. De overgangsperiode tot en met 31 december zou dan ook best eens te kort kunnen zijn om het over alle heikele onderhandelingspunten eens te worden.

In dat geval kan de overgangsperiode met twee jaar worden verlengd, mits de EU en het VK hiermee instemmen. De Britse premier Boris Johnson heeft echter in de Brexit-wet laten opnemen dat hij hier niet om zal vragen. Dan ligt alsnog een wanordelijk vertrek zonder akkoord op de loer.

Bereid je voor

Voor jou als ondernemer is het zaak dat je de relatief korte transitieperiode gebruikt om je verder voor te bereiden op de Brexit. Hoe de handelsrelatie met het VK er ook komt uit te zien, na 31 december 2020 worden douaneaangiften bijvoorbeeld sowieso onderdeel van invoer uit of export naar het VK. Het Europese vrije verkeer van goederen en personen geldt dan niet langer aan de overkant van het Kanaal.

Als er meer bekend wordt over de toekomstige handelsrelatie, kun je dit vinden op Brexitloket.nl en in de Brexit Impact Scan. Heb je nog vragen? Wij adviseren je graag. Neem dan contact met ons op.

Elena Goncalves Da Costa

Elena Goncalves Da Costa

Salarisadministratie / Officemanager

25 tips voor je bedrijfsfinanciering
Met hun bancaire achtergrond, opleiding tot financieringsspecialist en ervaring geven onze financieringsspecialisten Jos de Lange en William van Haaster je 25 tips op gebied van bedrijfsfinancieringen.
Lees verder
arrow right
Vermogen in box 3? Wijzig op tijd je voorlopige aanslag IB 2023!
Heb je vermogen in box 3? Overweeg dan vóór 1 mei 2024 je voorlopige aanslag IB 2023 aan te passen, vanwege verschillen tussen voorlopige en definitieve rendementspercentages.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2020
Om 2020 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Van welke fiscale regelingen kun je nog profiteren? Welke belangrijke aandachtspunten moeten voor het einde van het jaar zeker nog afgehandeld worden? En welke zaken zijn voor jou als werkgever belangrijk? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Suzanne Kroes

Suzanne Kroes

HRM-adviseur