26 januari 2021

Btw-bijtelling berekenen met rekentool Belasting

Wil je weten wat de btw-bijtelling is van het privégebruik van een auto die je op het oog hebt? Sinds kort kun je dit berekenen met een handige rekentool van de Belastingdienst. De tool is zowel geschikt voor ondernemers met een auto van de zaak als voor de ondernemer die zijn privéauto zakelijk gebruikt.

Privégebruik

Van goederen en diensten die je deels privé gebruikt, mag je niet alle btw aftrekken. Dat geldt ook voor auto’s, maar hiervoor bestaan forfaitaire regelingen. De correctie moet je in de laatste btw-aangifte van het jaar opnemen. De meeste ondernemers moeten die vóór 1 februari indienen.

Rekentool

Met de rekentool kun je berekenen welk bedrag aan btw je niet mag aftrekken vanwege privégebruik. Om de berekening te kunnen maken, moet je eerst een aantal gegevens invoeren, zoals de cataloguswaarde van de auto.

Leaseauto’s

Ook ondernemers met een leaseauto kunnen de tool gebruiken. Je dient dan aan te geven over welke periode je de auto geleaset hebt.

Deels vrijgesteld?

Ondernemers die deels vrijgestelde prestaties leveren, kunnen niet alle btw op hun aankopen aftrekken. Hiermee is in de tool geen rekening gehouden, wat betekent dat men in die situaties de berekende btw zelf moet herleiden op basis van het aandeel van de belaste omzet.

Tip!

Je kunt de rekenhulp 'btw en auto' op de site van de Belastingdienst vinden.

Heb je vragen over de aftrek van btw op auto’s? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Estate planning
Onze estate planners maken een plan op maat om jouw vermogen zo gunstig mogelijk over te dragen. Zo heb jij (financiële) rust.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Applicatiebeheerder
Ben jij de persoon die altijd paraat staat om je collega's te helpen bij IT-vraagstukken en hen helpt om efficiënter te werken? Bij Omnyacc willen wij ons team uitbreiden met een applicatiebeheerder die niet alleen geïnteresseerd is in technologie, maar ook in het verbeteren van onze processen en het ondersteunen van onze teams. Met vestigingen verspreid over Den Helder, Heerhugowaard, Leeuwarden, Schagen en Texel bieden we een dynamische werkomgeving waarin jouw vaardigheden volledig tot hun recht kunnen komen. Wil jij deel uitmaken van ons team en meewerken aan het versterken van onze organisatie? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Lees verder
arrow right