26 januari 2021

Btw-bijtelling berekenen met rekentool Belasting

Wil je weten wat de btw-bijtelling is van het privégebruik van een auto die je op het oog hebt? Sinds kort kun je dit berekenen met een handige rekentool van de Belastingdienst. De tool is zowel geschikt voor ondernemers met een auto van de zaak als voor de ondernemer die zijn privéauto zakelijk gebruikt.

Privégebruik

Van goederen en diensten die je deels privé gebruikt, mag je niet alle btw aftrekken. Dat geldt ook voor auto’s, maar hiervoor bestaan forfaitaire regelingen. De correctie moet je in de laatste btw-aangifte van het jaar opnemen. De meeste ondernemers moeten die vóór 1 februari indienen.

Rekentool

Met de rekentool kun je berekenen welk bedrag aan btw je niet mag aftrekken vanwege privégebruik. Om de berekening te kunnen maken, moet je eerst een aantal gegevens invoeren, zoals de cataloguswaarde van de auto.

Leaseauto’s

Ook ondernemers met een leaseauto kunnen de tool gebruiken. Je dient dan aan te geven over welke periode je de auto geleaset hebt.

Deels vrijgesteld?

Ondernemers die deels vrijgestelde prestaties leveren, kunnen niet alle btw op hun aankopen aftrekken. Hiermee is in de tool geen rekening gehouden, wat betekent dat men in die situaties de berekende btw zelf moet herleiden op basis van het aandeel van de belaste omzet.

Tip!

Je kunt de rekenhulp 'btw en auto' op de site van de Belastingdienst vinden.

Heb je vragen over de aftrek van btw op auto’s? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Pensioen ondernemer
Je kunt als ondernemer niet vroeg genoeg beginnen met het vormen van jouw eigen basisinkomen. Onze pensioenspecialisten staan voor je klaar!
Lees verder
arrow right
Mandy Denneman

Mandy Denneman

Beginnend assistent-accountant

Stimuleringsregelingen innovatie 2025
Innovatie is het sleutelwoord voor de toekomst, want stilstand is achteruitgang. Niet voor niets stimuleert de overheid bedrijven die innoveren met allerlei stimulerings- en financieringsregelingen. Ben je benieuwd of innovatie ook voor jouw onderneming loont?
Lees verder
arrow right
Correcties bij fouten in BSN en geboortedatum in de aangifte loonheffingen
Bij het indienen van de aangifte loonheffingen kunnen fouten ontstaan, zoals een verkeerde combinatie van het burgerservicenummer (BSN) en de geboortedatum. De Belastingdienst signaleert deze fouten en stuurt een foutenrapport. Hoe herstel je deze fouten?
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right