Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

3 september 2020

Btw-heffing afstandsverkopen wijzigt

Het btw-tarief op afstandsverkopen wordt in 2021, voor EU-lidstaten, berekend op basis van het land waar de afnemer van de goederen woont. Wanneer deze verandering in gaat, is nog niet duidelijk.

Internetverkopen

Afstandsverkopen nemen jaarlijks grotere vormen aan. Omdat dit ook deels grensoverschrijdend is, bestaat hiervoor een apart btw-regime. Dit gaat vanaf volgend jaar wijzigen.

Omzetgrens verdwijnt

De huidige internationale afstandsverkoop kent een omzetgrens die voor de meeste EU-lidstaten op € 35.000 ligt. Onder deze grens kan de leverancier de binnenlandse btw in rekening brengen. Boven de grens moet de btw van het land van de koper berekend worden. Dit verschil gaat verdwijnen.

Btw woonland afnemer

Vanaf 2021 moet altijd het btw-tarief berekend worden van het land waar de afnemer van de goederen woont. Dit betekent ook dat vanaf dan veel vaker de btw moet worden aangegeven in de EU-lidstaten waar geleverd wordt.

Administratieve lasten

Om extra administratieve lasten te voorkomen, komt er wel een systeem waarbij de verschuldigde btw in de eigen lidstaat eenvoudiger kan worden afgedragen. De EU-lidstaten gaan deze gelden vervolgens onderling verdelen.

Ingangsdatum nog onduidelijk

Uitvoeringstechnische moeilijkheden leveren onduidelijkheid op voor wat betreft de ingangsdatum. Gepland was 1 januari 2021, maar inmiddels werkt onder meer Nederland aan uitstel tot 1 juli 2021. De EU moet hier definitief over beslissen.

Heb je vragen over zakendoen binnen de EU en btw, neem dan contact met ons op.

Na mijn bedrijf

Je hebt je bedrijf overgedragen naar de volgende generatie. Wij zorgen ervoor dat je volop kunt genieten en ontspannen tijdens je pensioen. 

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.

Salarisadministratie

Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.

Jeroen Dekker

Assistent-accountant

25 tips HRM-beleid

25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij