3 september 2020

Btw-heffing afstandsverkopen wijzigt

Het btw-tarief op afstandsverkopen wordt in 2021, voor EU-lidstaten, berekend op basis van het land waar de afnemer van de goederen woont. Wanneer deze verandering in gaat, is nog niet duidelijk.

Internetverkopen

Afstandsverkopen nemen jaarlijks grotere vormen aan. Omdat dit ook deels grensoverschrijdend is, bestaat hiervoor een apart btw-regime. Dit gaat vanaf volgend jaar wijzigen.

Omzetgrens verdwijnt

De huidige internationale afstandsverkoop kent een omzetgrens die voor de meeste EU-lidstaten op € 35.000 ligt. Onder deze grens kan de leverancier de binnenlandse btw in rekening brengen. Boven de grens moet de btw van het land van de koper berekend worden. Dit verschil gaat verdwijnen.

Btw woonland afnemer

Vanaf 2021 moet altijd het btw-tarief berekend worden van het land waar de afnemer van de goederen woont. Dit betekent ook dat vanaf dan veel vaker de btw moet worden aangegeven in de EU-lidstaten waar geleverd wordt.

Administratieve lasten

Om extra administratieve lasten te voorkomen, komt er wel een systeem waarbij de verschuldigde btw in de eigen lidstaat eenvoudiger kan worden afgedragen. De EU-lidstaten gaan deze gelden vervolgens onderling verdelen.

Ingangsdatum nog onduidelijk

Uitvoeringstechnische moeilijkheden leveren onduidelijkheid op voor wat betreft de ingangsdatum. Gepland was 1 januari 2021, maar inmiddels werkt onder meer Nederland aan uitstel tot 1 juli 2021. De EU moet hier definitief over beslissen.

Heb je vragen over zakendoen binnen de EU en btw, neem dan contact met ons op.

Medewerker verzuim & inkomensverzekeringen binnendienst
Wij als Omnyacc staan klaar om jou te verwelkomen in ons groeiende werkgeversloket. Hier draait het niet alleen om het aanbieden van diensten, maar ook om het leveren van kwaliteit aan onze klanten. Als medewerker verzuim & inkomensverzekeringen binnendienst ben jij degene die je collega's en klanten ondersteunt en verbindt. Wij geven alle ruimte om te groeien. Ga jij graag deze uitdaging aan? Solliciteer en zet de eerste stap richting een carrière bij Omnyacc!
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Ontwikkelingen rondom box 3-heffing
Heb je box 3-vermogen opgenomen in je aangifte inkomstenbelasting voor de jaren tot en met 2023? De verwachting is dat de Hoge Raad in augustus/september een uitspraak zal doen over box 3. Ter voorbereiding op deze uitspraken ontwikkelt de Belastingdienst alvast een digitaal formulier genaamd 'opgaaf werkelijk rendement'.
Lees verder
arrow right
Nieuwe zonnepanelen viewer RVO
Op RVO.nl is een viewer beschikbaar om te controleren of gebouwen en parkeerplaatsen geschikt zijn voor zonnepanelen. Ook kunnen eventuele belemmeringen worden geïdentificeerd, om vervolgens naar oplossingen te zoeken.
Lees verder
arrow right