Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

6 september 2021

Btw bij niet betaalde factuur 

Kun je een factuur niet betalen? Bijvoorbeeld door omzetverlies door de coronacrisis? Of betaal je een factuur niet op tijd? Houd er rekening mee dat je (mogelijk) de btw die je eerder in aftrek bracht aan de Belastingdienst, moet terugbetalen.

Terugbetalen btw na één jaar

Als een ondernemer één jaar na afloop van de betalingstermijn van een factuur deze nog niet betaald heeft, moet hij de btw die hij eerder voor deze factuur in zijn btw-aangifte in aftrek bracht, aan de Belastingdienst terugbetalen.

In de reguliere btw-aangifte

Terugbetalen gebeurt via de periodieke btw-aangifte. Is bijvoorbeeld op 20 september 2021 één jaar na afloop van de betalingstermijn verstreken, dan betaal je de btw terug in jouw aangifte van het derde kwartaal 2021 (als je per kwartaal btw-aangifte doet) of van september 2021 (als jue per maand btw-aangifte doet).

Let op!

Betaalt een ondernemer de btw niet of te laat terug? Dan kan de Belastingdienst deze btw naheffen met boete.

Betalingstermijn

Wanneer het moment van btw terugbetalen is, is afhankelijk van de betalingstermijn die je met jouw leverancier/opdrachtnemer contractueel hebt afgesproken. Heeft de factuur bijvoorbeeld een dagtekening 5 september 2020 en is de afgesproken betalingstermijn 15 dagen, dan verstreek de betalingstermijn op 20 september 2020. Heb je op 30 september 2021 nog steeds niet betaald? Dan betaal je de btw, die je eerder in aftrek bracht, terug in jouw btw-aangifte derde kwartaal of september 2021.

Let op!

Is geen betalingstermijn afgesproken, dan geldt de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen na ontvangst van de rekening. In bovenstaand voorbeeld verloopt het jaar dan op 4 oktober 2021. Doe je per maand btw-aangifte, dan betaal je de btw terug als je op 31 oktober 2021 nog steeds niet betaald heeft. Doe je per kwartaal aangifte, dan ligt deze termijn op 31 december 2021.

Alsnog betalen rekening

Betaalde je de btw terug aan de Belastingdienst en betaal je later alsnog de factuur aan jouw leverancier/opdrachtnemer? Dan kun je de btw weer in aftrek brengen in jouw periodieke btw-aangifte.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Factoring

Factoring

Beschik sneller over jouw geld. Onze financieringsspecialisten koppelen je aan de juiste factoringpartij. 
Belastingaangifte

Belastingaangifte

Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Pensioen werkgever

Pensioen werkgever

Wat zijn voor jou de beste mogelijkheden? Wij analyseren, implementeren, beheren en controleren jouw werkgeverspensioen.
Crowdfunding

Crowdfunding

Een alternatieve financieringsvorm? Presenteer jouw financieringswens optimaal door crowdfunding.
Corona update | oktober 2020

Corona update | oktober 2020

Om bedrijven te ondersteunen die door de coronacrisis worden getroffen komt het kabinet opnieuw met steunmaatregelen. De nieuwe steunmaatregelen komen boven op de al bestaande regelingen en betreffen vooral de uitbreiding van de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). In december van dit jaar wordt opnieuw overlegd over het steunpakket. Je leest alle nieuwe steunmaatregelen in de onderstaande blokken. Het is een handig naslagwerk voor jou als ondernemer. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Eindejaarstips voor de woningeigenaar

Eindejaarstips voor de woningeigenaar

25-11-2021

Per 1 januari 2017 bestaat een schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. Voor 2021 bedraagt deze vrijstelling € 105.302. Dit en meer in dit artikel.