6 september 2021

Btw bij niet betaalde factuur 

Kun je een factuur niet betalen? Bijvoorbeeld door omzetverlies door de coronacrisis? Of betaal je een factuur niet op tijd? Houd er rekening mee dat je (mogelijk) de btw die je eerder in aftrek bracht aan de Belastingdienst, moet terugbetalen.

Terugbetalen btw na één jaar

Als een ondernemer één jaar na afloop van de betalingstermijn van een factuur deze nog niet betaald heeft, moet hij de btw die hij eerder voor deze factuur in zijn btw-aangifte in aftrek bracht, aan de Belastingdienst terugbetalen.

In de reguliere btw-aangifte

Terugbetalen gebeurt via de periodieke btw-aangifte. Is bijvoorbeeld op 20 september 2021 één jaar na afloop van de betalingstermijn verstreken, dan betaal je de btw terug in jouw aangifte van het derde kwartaal 2021 (als je per kwartaal btw-aangifte doet) of van september 2021 (als je per maand btw-aangifte doet).

Let op!

Betaalt een ondernemer de btw niet of te laat terug? Dan kan de Belastingdienst deze btw naheffen met boete.

Betalingstermijn

Wanneer het moment van btw terugbetalen is, is afhankelijk van de betalingstermijn die je met jouw leverancier/opdrachtnemer contractueel hebt afgesproken. Heeft de factuur bijvoorbeeld een dagtekening 5 september 2020 en is de afgesproken betalingstermijn 15 dagen, dan verstreek de betalingstermijn op 20 september 2020. Heb je op 30 september 2021 nog steeds niet betaald? Dan betaal je de btw, die je eerder in aftrek bracht, terug in jouw btw-aangifte derde kwartaal of september 2021.

Let op!

Is geen betalingstermijn afgesproken, dan geldt de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen na ontvangst van de rekening. In bovenstaand voorbeeld verloopt het jaar dan op 4 oktober 2021. Doe je per maand btw-aangifte, dan betaal je de btw terug als je op 31 oktober 2021 nog steeds niet betaald heeft. Doe je per kwartaal aangifte, dan ligt deze termijn op 31 december 2021.

Alsnog betalen rekening

Betaalde je de btw terug aan de Belastingdienst en betaal je later alsnog de factuur aan jouw leverancier/opdrachtnemer? Dan kun je de btw weer in aftrek brengen in jouw periodieke btw-aangifte.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Factoring
Beschik sneller over jouw geld. Onze financieringsspecialisten koppelen je aan de juiste factoringpartij. 
Lees verder
arrow right
Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Casemanager
Ken jij de Wet Verbetering Poortwachter tot in de detail en ben je helemaal thuis in verzuimbeleid? Werk je graag samen met verschillende specialisten om de inzetbaarheid van de werknemers van de relaties van Omnyacc te verbeteren? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Lees verder
arrow right
Nicolien Remmelink

Nicolien Remmelink

Assistent - accountant

Tweede Kamer keurt Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven goed
Het wetsvoorstel Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven is goedgekeurd. Het maakt het mogelijk voor de overheid om niet-vitale Nederlandse bedrijven te waarschuwen over digitale kwetsbaarheden en beveiligingslekken.
Lees verder
arrow right
Huwelijkse voorwaarden
Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden beperk je de financiële risico’s voor jouw onderneming.
Lees verder
arrow right