17 maart 2021

Btw 2020 nog niet aangegeven en betaald? 

Heb je over 2020 nog niet alle btw aangegeven en betaald? Door het indienen van een btw-suppletie voor 1 april 2021 betaal je geen belastingrente. Het is verstandig om snel in actie te komen. 

Geen belastingrente

Als je nog niet aangegeven en betaalde btw over 2020 vóór 1 april 2021 alsnog via een btw-suppletie aangeeft, betaal je geen belastingrente. Geef je dit pas op of na 1 april 2021 aan, dan betaal je vanaf 1 januari 2021 een belastingrente van 4%. Deze rente loopt door tot 14 dagen na datum van de aanslag waarin de btw is opgenomen.

Tip!

Is de btw-correctie niet meer dan € 1.000? Dan hoef je geen aparte btw-suppletie te doen, maar kun je de btw corrigeren in jouw eerstvolgende btw-aangifte, ook als dit een btw-correctie voor het jaar 2020 betreft. Ook in dat geval betaal je geen belastingrente.

Verzuimboete

Is de btw-correctie over 2020 groter dan € 20.000? Dan kan de Belastingdienst een verzuimboete opleggen. Deze bedraagt minimaal 5% en maximaal € 5.514. Is de btw-correctie over 2020 kleiner dan € 20.000? Dan kan de Belastingdienst alleen een verzuimboete opleggen als de correctie 10% of meer is van de totaal in 2020 eerder betaalde of ontvangen btw.

Let op!

Het opleggen van een verzuimboete is ook mogelijk als jouw btw-suppletie vóór 1 april 2021 is ingediend. Je voorkomt met indiening vóór 1 april dus alleen de belastingrente en niet een eventuele verzuimboete.

Tot slot

Heb je vragen over de btw? Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Sanne Kossen

Sanne Kossen

Assistent-accountant

Assistent accountant controlepraktijk
Vanaf dag 1 aan de slag voor onze audit klanten, de kans om je RA-titel te halen en training on the job van onze ervaren specialisten. Klinkt te mooi om waar te zijn. Toch kan het!
Lees verder
arrow right
Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
Salarisadviseur
Je bent onderdeel van een team dat een compleet en uniek werkgeverspakket biedt. Het team is een mix van young professionals en ervaren specialisten.
Lees verder
arrow right