17 januari 2024

Deadline btw-melding onroerende zaken

Doe uiterlijk 28 januari 2024 een btw-melding onroerende zaken aan jouw verhuurder en de Belastingdienst. Dit is wellicht van toepassing als je in 2024 een onroerende zaak huurde. Deze datum is ook belangrijk als je in 2022 een onroerende zaak kocht. Mogelijk moet je dan namelijk uiterlijk 28 januari 2024 een melding doen aan jouw verkoper en de Belastingdienst.

Btw-belaste levering onroerende zaak 2022

Je moet in actie komen als je in 2022 een onroerende zaak kocht en toen samen met de verkoper koos voor een btw-belaste levering van deze onroerende zaak. Uiterlijk 28 januari 2024 moet je dan namelijk een schriftelijk verklaring afgeven aan de verkoper én de Belastingdienst dat je aan de zogenaamde 90%-norm (of in bepaalde gevallen de 70%-norm) hebt voldaan.

De 90%-norm betekent dat je zowel in 2022 als in 2023 de onroerende zaak voor 90% of meer gebruikte voor btw-belaste prestaties. Voor sommige branches - denk aan makelaars in onroerende zaken, reisbureaus, juridisch zelfstandige arbodiensten en postvervoersbedrijven - geldt een 70%-norm in plaats van een 90%-norm.

Let op!

Is jouw boekjaar niet gelijk aan een kalenderjaar? Dan moet je niet uiterlijk 28 januari 2024 de schriftelijke verklaring afgeven, maar binnen vier weken na afloop van jouw boekjaar.

Btw-belaste huur onroerende zaak in 2023

Je moet ook in actie komen als je in 2023 een onroerende zaak, op verzoek van jou en de verhuurder, btw-belast huurde en niet hebt voldaan aan de 90%- of 70%-norm. Je moet dan namelijk uiterlijk 28 januari 2024 een schriftelijke melding hiervan doen aan de verhuurder én aan de Belastingdienst.

De 90%-norm betekent dat je in 2023 de onroerende zaak voor 90% of meer gebruikte voor btw-belaste prestaties. Ook hier geldt voor sommige branches een 70%-norm in plaats van een 90%-norm.

Let op!

Is jouw boekjaar niet gelijk aan een kalenderjaar? Dan moet je niet uiterlijk 28 januari 2024 de schriftelijke melding doen, maar binnen vier weken na afloop van jouw boekjaar.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingvrij ruilen: brutoloon voor netto vergoeding
Jouw werknemers kunnen via een cafetariaregeling onder specifieke voorwaarden hun brutoloon belastingvrij inruilen voor een netto vergoeding. Dit kan, onder bepaalde omstandigheden, zonder extra kosten voor jou als werkgever, zoals recent bevestigd door de Belastingdienst.
Lees verder
arrow right
Controleleider
Jouw sterkmaker voor ons? Jij krijgt energie van het coachen en begeleiden van collega’s. Daarnaast werk je zelfstandig aan complexe jaarrekeningen.
Lees verder
arrow right
Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
WNT-controle
Ben je een (semi-)publieke instelling en val je onder de wet normering topinkomens (WNT)? Wij kunnen de accountantscontrole volgens het WNT-protocol uitvoeren en je van de benodigde verklaring voorzien.
Lees verder
arrow right