14 februari 2023

Deadline definitieve berekening NOW komt in zicht

Heb je de NOW aangevraagd voor de derde, vierde, vijfde en/of zesde periode? Uiterlijk 22 februari 2023 moet je de definitieve berekening hebben aangevraagd. De definitieve berekening moet je aanvragen bij het UWV. Je hebt hier dus nu nog een week de tijd voor.

Voorschot

In eerste instantie heb je 80 procent van de NOW als voorschot ontvangen op basis van een schatting van jouw loonsom en omzetverlies. Nu jouw definitieve loonsom en het werkelijke omzetverlies bekend zijn, moet je de definitieve berekening aanvragen.

Uiterste datum

Voor de eerst en tweede aanvraagperiode (maart tot en met september 2020, NOW 1 en NOW 2) kun je geen definitieve berekening meer aanvragen. Dit had uiterlijk 31 oktober 2021, respectievelijk 31 maart 2022 moeten gebeuren.

Voor de volgende aanvraagperiodes heb je nog tot uiterlijk 22 februari 2023 om een definitieve berekening aan te vragen:

  • Oktober t/m december 2020 (NOW derde aanvraagperiode, NOW 3.1)
  • Januari t/m maart 2021 (NOW vierde aanvraagperiode, NOW 3.2)
  • April t/m juni 2021 (NOW vijfde aanvraagperiode, NOW 3.3)
  • Juli t/m september 2021 (NOW zesde aanvraagperiode, NOW 4)

Let op!

Voor de zevende en achtste aanvraagperiode (november 2021 t/m maart 2022, NOW 5 en NOW 6) moet je uiterlijk 2 juni 2023 jouw definitieve berekening aanvragen.

Digitaal

Je vraagt de definitieve berekening van de NOW digitaal aan bij het UWV. Aanvragen kan mét en zonder eHerkenning.

Derdenverklaring of accountantsverklaring?

Je hebt een derdenverklaring nodig als jouw voorschot of definitieve tegemoetkoming tussen € 40.000 en € 125.000 ligt. Je hebt een accountantsverklaring nodig als jouw voorschot of definitieve tegemoetkoming € 125.000 of meer bedraagt.

Let op!

Wacht je nog op een derdenverklaring of een accountantsverklaring, dan kun je uitstel aanvragen. Dit uitstel moet je uiterlijk 22 februari 2023 aanvragen via een speciaal formulier bij het UWV. Je hebt dan tot en met 26 juli 2023 om jouw definitieve berekening aan te vragen.

Definitieve beslissing

Op basis van jouw werkelijke omzetverlies en jouw definitieve loonsom berekent het UWV jouw definitieve tegemoetkoming NOW. Je ontvangt daarna van het UWV een definitieve beslissing. Ontving je te veel NOW, dan moet je dat terugbetalen. Te weinig ontvangen NOW betaalt het UWV aan jou uit.

Betalingsregeling

Blijkt dat je te veel NOW hebt ontvangen en kun je dit niet in één keer terugbetalen? Vraag dan om uitstel van betaling en/of om een betalingsregeling bij het UWV. Je mag dan in maximaal 60 maandelijkse termijnen het teveel aan NOW terugbetalen. Een terugbetalingsregeling kun je online met het UWV afspreken.

Tip!

Je betaalt geen rente over de NOW die je terug moet betalen. Ook niet als je dit in termijnen doet.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Subsidies
Er zijn ruim 3.000 subsidies in Nederland, alleen zijn nog veel mogelijke subsidies en regelingen onbekend. Maak jij al gebruik van de mogelijkheden?
Lees verder
arrow right
Esmee van der Ham

Esmee van der Ham

Assistent-accountant

HRM-workshops Den Helder
Op donderdag 4 april verzorgen wij de HRM-workshops waarin we actuele ontwikkelingen en nuttige tips delen rondom fiscaal optimaal belonen en het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving.
Lees verder
arrow right
Team HR-Detachering
Op zoek naar een HR-adviseur voor jouw organisatie? Voor ons begint de samenwerking met een klik. Zonder kunnen we niet de band opbouwen die nodig is om jou op HR-vlak bij te staan. Maak kennis met onze HRM-adviseurs.
Lees verder
arrow right
Junior Belastingadviseur
Training on the job van onze ervaren belastingadviseurs, de kans om je NOB-titel te halen en werken voor mooie mkb-ondernemers en audit klanten. Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een Junior Belastingadviseur (32-40 uur). Wil jij een topstart van je carrière? Dan zoeken wij jou.
Lees verder
arrow right