Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

29 maart 2022

Uitspraak over eHerkenning

Staatssecretaris Van Rij geeft naar aanleiding van Kamervragen aan dat er wél een wettelijke basis is voor eHerkenning. Eerder heeft een rechter beslist dat er geen wettelijke basis bestaat ondernemers te verplichten via eHerkenning aangiftes in te dienen. 

E-Herkenning

E-Herkenning is een veilig gedigitaliseerd communicatiemiddel waarmee inmiddels met enige honderden overheidsinstanties gecommuniceerd kan worden. Het gebruik ervan is echter niet kosteloos en moet worden aangeschaft bij een commerciële partij.

Wettelijke basis?

Ondernemers zijn sinds 2021 verplicht via eHerkenning aangifte vennootschapsbelasting en loonheffingen in te dienen, tenzij men dit uitbesteed of commerciële software gebruikt. Een ondernemer weigerde dit omdat eHerkenning niet gratis is. De rechter ging hierin mee en stelde dat er geen wettelijke basis is om voor genoemde aangiftes eHerkenning verplicht te stellen. Dat de kosten van eHerkenning voorlopig vergoed kunnen worden, doet volgens de rechter niet ter zake.

Sancties

Uit de Kamervragen blijkt dat de staatssecretaris van mening is dat de fiscus ook sancties kan opleggen als ondernemers niet via eHerkenning aangifte doen. Of dit ook inderdaad zo is, zal nog moeten blijken. De rechter heeft immers geoordeeld dat dit niet mogelijk is, aangezien de wettelijke basis ontbreekt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Verplichting eHerkenning niet rechtsgeldig?

Verplichting eHerkenning niet rechtsgeldig?

16-02-2022

Ben je al bekend met eHerkenning? Als je als ondernemer een aangifte Vpb of loonheffing wilt indienen moet je verplicht inloggen met eHerkenning. Echter is volgens de rechter deze verplichting niet rechtsgeldig en vernietigde hij op basis hiervan een naheffing loonheffingen.
Internationaal fiscaal advies

Internationaal fiscaal advies

Ga je met jouw werkzaamheden de grens over? Onze specialisten hebben de kennis in huis om de buitenlandse belastingregels in kaart te brengen.
Arbodienstverlening

Arbodienstverlening

Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
Update lonenspecial 2021

Update lonenspecial 2021

In de update van de lonenspecial 2021 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Herfinancieren

Herfinancieren

Het optimaliseren van een financieringsstructuur, oftewel herfinancieren, gebeurt steeds vaker.