Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

29 maart 2022

Uitspraak over eHerkenning

Staatssecretaris Van Rij geeft naar aanleiding van Kamervragen aan dat er wél een wettelijke basis is voor eHerkenning. Eerder heeft een rechter beslist dat er geen wettelijke basis bestaat ondernemers te verplichten via eHerkenning aangiftes in te dienen. 

E-Herkenning

E-Herkenning is een veilig gedigitaliseerd communicatiemiddel waarmee inmiddels met enige honderden overheidsinstanties gecommuniceerd kan worden. Het gebruik ervan is echter niet kosteloos en moet worden aangeschaft bij een commerciële partij.

Wettelijke basis?

Ondernemers zijn sinds 2021 verplicht via eHerkenning aangifte vennootschapsbelasting en loonheffingen in te dienen, tenzij men dit uitbesteed of commerciële software gebruikt. Een ondernemer weigerde dit omdat eHerkenning niet gratis is. De rechter ging hierin mee en stelde dat er geen wettelijke basis is om voor genoemde aangiftes eHerkenning verplicht te stellen. Dat de kosten van eHerkenning voorlopig vergoed kunnen worden, doet volgens de rechter niet ter zake.

Sancties

Uit de Kamervragen blijkt dat de staatssecretaris van mening is dat de fiscus ook sancties kan opleggen als ondernemers niet via eHerkenning aangifte doen. Of dit ook inderdaad zo is, zal nog moeten blijken. De rechter heeft immers geoordeeld dat dit niet mogelijk is, aangezien de wettelijke basis ontbreekt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Verplichting eHerkenning niet rechtsgeldig?

Verplichting eHerkenning niet rechtsgeldig?

16-02-2022

Ben je al bekend met eHerkenning? Als je als ondernemer een aangifte Vpb of loonheffing wilt indienen moet je verplicht inloggen met eHerkenning. Echter is volgens de rechter deze verplichting niet rechtsgeldig en vernietigde hij op basis hiervan een naheffing loonheffingen.
Zelfstandig aangiftemedewerker

Zelfstandig aangiftemedewerker

  • Den Helder
  • 32-40 uur
  • studerend/afgerond HBO (Fiscaal) Recht
Dimitri Ulrich

Dimitri Ulrich

Relatiebeheerder

Financiële administratie

Financiële administratie

Het digitaliseren van jouw financiële administratie levert inzicht en tijd op. Wil jij ook 24/7 inzicht in jouw cijfers? Wij helpen je graag.
Twinfield

Twinfield

Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Nmbrs

Nmbrs

Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.