Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

18 juni 2020

De dga kan tot 2023 maximaal lenen bij eigen bv

De dga-taks wordt een jaar later ingevoerd dan gepland, namelijk in 2023. Dit betekent dat dga's die meer dan € 500.000 bij hun eigen bv lenen hierover belasting gaan betalen. De invoering is een jaar uitgesteld door de coronacrisis. 

Lenen bij eigen bv

Lenen bij de eigen bv komt onder dga’s veelvuldig voor. In 2017 ging het in totaal om € 58 miljard. Op deze manier kan belastingheffing namelijk worden uitgesteld en soms zelfs geheel voorkomen. Het kabinet vindt dit ongewenst en gaat excessief lenen bij de eigen bv daarom belasten.

Tarief box 2

Het tarief van de nieuwe heffing is het tarief in box 2 en dus hetzelfde als voor bijvoorbeeld dividend. Dit tarief bedraagt nu nog 26,25%, maar als het wetsvoorstel ingaat is dit tarief gestegen naar 26,9%.

Eigen woning buiten schot

Naast genoemde € 500.000, blijft ook een lening ten behoeve van de eigen woning buiten schot. Aan deze lening is geen maximum gesteld.

Wijziging ten voorkoming dubbele heffing

Het wetsvoorstel is na de internetconsultatie herzien op het punt van de dubbele heffing. Dit betekent dat wanneer een dga eenmaal belasting heeft betaald over het excessieve deel van zijn lening, over dit deel niet nogmaals heffing plaats kan vinden. Dit zou kunnen gebeuren bij bijvoorbeeld aflossing van de schuld bij de bv of bij verkoop van de aandelen. In het oorspronkelijke wetsvoorstel was dit nog wel het geval.

Let op!

Deze plannen zijn opgenomen in een wetsvoorstel. De Tweede en Eerste Kamer moeten hier nog akkoord mee gaan.

Heb je vragen over het wetsvoorstel inzake excessief lenen? Neem dan contact met ons op.

Bedrijfsfinanciering

Op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Een bankfinanciering maximaliseert je slagingskans. 

25 tips HRM-beleid

25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij

Werknemer ontslaan? Eerst verbetertraject aanbieden

04-08-2020

Een medewerker ontslaan vanwege niet goed functioneren kan niet zomaar. Je moet eerst een verbetertraject aanbieden en met de desbetreffende medewerker aan de slag om zijn of haar functioneren te verbeteren.

Geert Jan Hellinga

Pensioen- en Inkomensadviseur

Omscholen na NOW: NL leert door

14-07-2020

Heb jij als werkgever NOW 2.0 aangevraagd? Dan heb je inspanningsverplichting om ondersteuning te geven aan het bij- of omscholen van werknemers die dreigen hun baan te verliezen of al hun baan hebben verloren. Het kabinet heeft hier eerder € 50 miljoen voor uitgetrokken met 'NL leert door'. Wat betekent ‘NL leert door’ voor jouw werknemer?

Strategisch visualiseren

Wil jij ook overzicht in één oogopslag? Maak jouw toekomstvisie inzichtelijk door visueel denken, strategisch tekenen en bedrijfskundig advies.