18 juni 2020

De dga kan tot 2023 maximaal lenen bij eigen bv

De dga-taks wordt een jaar later ingevoerd dan gepland, namelijk in 2023. Dit betekent dat dga's die meer dan € 500.000 bij hun eigen bv lenen hierover belasting gaan betalen. De invoering is een jaar uitgesteld door de coronacrisis. 

Lenen bij eigen bv

Lenen bij de eigen bv komt onder dga’s veelvuldig voor. In 2017 ging het in totaal om € 58 miljard. Op deze manier kan belastingheffing namelijk worden uitgesteld en soms zelfs geheel voorkomen. Het kabinet vindt dit ongewenst en gaat excessief lenen bij de eigen bv daarom belasten.

Tarief box 2

Het tarief van de nieuwe heffing is het tarief in box 2 en dus hetzelfde als voor bijvoorbeeld dividend. Dit tarief bedraagt nu nog 26,25%, maar als het wetsvoorstel ingaat is dit tarief gestegen naar 26,9%.

Eigen woning buiten schot

Naast genoemde € 500.000, blijft ook een lening ten behoeve van de eigen woning buiten schot. Aan deze lening is geen maximum gesteld.

Wijziging ten voorkoming dubbele heffing

Het wetsvoorstel is na de internetconsultatie herzien op het punt van de dubbele heffing. Dit betekent dat wanneer een dga eenmaal belasting heeft betaald over het excessieve deel van zijn lening, over dit deel niet nogmaals heffing plaats kan vinden. Dit zou kunnen gebeuren bij bijvoorbeeld aflossing van de schuld bij de bv of bij verkoop van de aandelen. In het oorspronkelijke wetsvoorstel was dit nog wel het geval.

Let op!

Deze plannen zijn opgenomen in een wetsvoorstel. De Tweede en Eerste Kamer moeten hier nog akkoord mee gaan.

Heb je vragen over het wetsvoorstel inzake excessief lenen? Neem dan contact met ons op.

Intern relatiebeheerder pensioen en inkomen
Bij Omnyacc is elke dag een nieuwe kans om onze klanten te ondersteunen bij hun pensioen- en inkomensvragen en wensen. Als intern relatiebeheerder pensioen en inkomen maak jij het verschil. Het is niet alleen belangrijk maar zelfs essentieel dat wij onze klanten bijstaan in het plannen van hun pensioen en het beschermen van hun inkomens. Jij bent de expert die ze door deze materie kan leiden en helpt weloverwogen beslissingen te nemen.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Junior Salarismedewerker
Ben jij geïnteresseerd in het vakgebied van salarisadministratie en wil je een actieve rol spelen in ons team, dat bestaat uit een mooie mix van jong talent en ervaren specialisten? Als junior salarismedewerker krijg je de kans om je taken en verantwoordelijkheden geleidelijk uit te breiden. Van het verzorgen van nauwkeurige salarisverwerking tot het ontdekken van subsidiemogelijkheden en het adviseren van klanten over beschikbare regelingen en beloningen, de uitdagingen zijn divers. Doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden zijn hier écht aanwezig, net als een hoge mate van professionaliteit. Word jij gelukkig van een uitdagende functie? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right