5 oktober 2023

Eerste Kamer verwerpt Wetsvoorstel 'Wet werken waar je wilt'

Eerder stemde de Tweede Kamer in met het voorstel voor de Wet werken waar je wilt, maar de Eerste Kamer heeft dit voorstel afgewezen. De Wet werken waar je wilt betrof een aanpassing van de Wet Flexibel werken (Wfw).

Werknemersverzoek beoordelen naar 'redelijkheid en billijkheid'

Voor jou als werkgever zouden in de nieuwe wet de wettelijke regels veranderen bij een verzoek van een werknemer voor een andere arbeidsplaats. Een verzoek met betrekking tot die andere arbeidsplaats zou net zo behandeld moeten worden als een verzoek tot wijziging van arbeidsduur of andere werktijden, ‘naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid’.

Het wetsvoorstel ging over het recht op thuiswerken, maar ook over het recht op werken op werklocatie en was in lijn met een eerder uitgebracht advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan het kabinet over hybride werken. De SER stelde dat de werknemer meer zeggenschap zou moeten hebben over wel of niet thuiswerken.

Oordeel Eerste Kamer

Bij de behandeling door de Eerste Kamer werd nut en noodzaak van de wet betwijfeld. Ook vroeg men zich af of de wet niet te veel regeldruk voor werkgevers zou opleveren. Uiteindelijk is de wet dus door de Eerste Kamer verworpen.

Huidige wet blijft onveranderd

De huidige Wet flexibel werken biedt werknemers die ten minste een half jaar in dienst zijn bij een bedrijf met ten minste tien werknemers, onder andere de mogelijkheid om een verzoek in te dienen tot aanpassing van arbeidsplaats. Je bent als werkgever verplicht het verzoek in overweging te nemen en in overleg te treden met de werknemer. Je bent vervolgens vrij om het verzoek af te wijzen op welke grond dan ook, maar je zult de afwijzing wel deugdelijk moeten motiveren.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

HRM-workshops Schagen
Op donderdag 6 maart en dinsdag 11 maart organiseren wij de HRM-workshops. Tijdens deze sessies delen we de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht voor jouw bedrijf en bieden we een praktische training over verzuim. Je krijgt tools en kennis die je nodig hebt om verzuim tijdig te signaleren, te voorkomen en effectief te managen.
Lees verder
arrow right
Rechter pleit voor meer coulance bij naheffingen parkeerbelasting
In veel delen van Nederland is parkeren alleen toegestaan tegen betaling. Als je niet betaalt of te weinig betaalt, kan er een naheffing van parkeerbelasting volgen. De rechtbank Oost-Brabant heeft echter in een uitspraak aangegeven dat er in sommige gevallen meer coulance moet worden betracht bij het opleggen van een naheffing.
Lees verder
arrow right
Internationaal fiscaal advies
Ga je met jouw werkzaamheden de grens over? Onze specialisten hebben de kennis in huis om de buitenlandse belastingregels in kaart te brengen.
Lees verder
arrow right
Wlz nacalculatie
Ben jij financieel verantwoordelijke bij een organisatie die langdurige zorg verleent? Dan ben je volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) verplicht om financiële verantwoording af te leggen over de geleverde zorgprestaties. 
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right