16 maart 2021

Hoe zit het met het eigenrisicodragerschap WGA of ZW? 

Je kunt er als werkgever voor kiezen om eigenrisicodrager te zijn. Ben je eigenrisicodrager en wil je dit opzeggen of wil je juist per 1 januari 2021 eigenrisicodrager worden voor de WGA of WZ? Vraag dit uiterlijk 31 maart aan bij de Belastingdienst. 

Wat is eigenrisicodragerschap?

Werkgevers vallen voor de kosten van arbeidsongeschiktheid van werknemers doorgaans onder de publieke verzekering van het UWV. Hier gaat het om de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) en de Ziektewet (ZW). Je draagt daarvoor WGA- en ZW-premies af.

Je betaalt deze premies werknemersverzekeringen echter niet als je eigenrisicodrager bent. In dat geval betaal je alleen de basispremie. Is het risico dat jouw (ex-)werknemer een beroep moet doen op een WGA- of ZW-uitkering laag? Dan kan het dus gunstig zijn om eigenrisicodrager te worden. Maar wordt jouw (ex-)werknemer ziek, dan moet je de uitkering en (re-integratie)kosten zelf betalen. Je blijft hiervoor maximaal tien jaar verantwoordelijk. Voor dit risico kun je je wel verzekeren bij verschillende verzekeraars. Na tien jaar neemt het UWV de betaling van de uitkering over. Ook wordt het UWV verantwoordelijk voor de re-integratie.

Let op!

Eigenrisicodragerschap voor de WW is verplicht voor werkgevers in de sector Overheid en Onderwijs. Voor werkgevers in andere sectoren is dat niet mogelijk.

Twee maal per jaar wijzigingen doorgeven

Twee keer per jaar kun je ervoor kiezen om eigenrisicodrager te worden. Dat kan op 1 januari en op 1 juli. Het eigenrisicodragerschap opzeggen kan ook. De aanvraag moet 13 weken van tevoren bij de Belastingdienst ingediend worden. Wil je per 1 juli 2021 de wijziging in laten gaan, dan moet je dat dus vóór 1 april doorgeven.

Let op!

Bij de aanvraag voor het eigenrisicodragerschap moet een garantieverklaring meegestuurd worden van jouw bank of verzekeraar. Hiervoor is een modelgarantieverklaring beschikbaar op de site van de Belastingdienst en op de site van het UWV.

Tot slot

Heb je vragen over het eigenrisicodragerschap? Of wil je advies over de WGA en WZ? Onze adviseurs geven graag advies over jouw situatie. Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Maaltijdkosten aftrekbaar bij zakelijk verblijf: Hoge Raad biedt duidelijkheid
Als je verblijfsruimte huurt buiten je woonplaats voor je bedrijfsactiviteiten, stond de Belastingdienst eerder niet toe dat je de kosten van je gebruikelijke maaltijden van je winst in de inkomstenbelasting aftrekt. De Hoge Raad denkt hier nu echter anders over.
Lees verder
arrow right
Accountant
De uitdagingen variëren van zelfstandig relatiebeheer tot het coachen van het team. Het team bestaat uit een mooie mix van enthousiaste young professionals tot ervaren experts. Juist die young professionals willen veel van jou leren. 
Lees verder
arrow right
Reorganisatie en ontslag
Onze HRM-specialisten en arbeidsrechtjuristen staan klaar om je van a tot z te begeleiden.
Lees verder
arrow right