13 oktober 2022 (update 14 november 2022)

Eindejaarstips inzake belastingschulden coronacrisis en/of huidige (energie)crisis 2022

Hoe kun je als ondernemer inspelen op de huidige (energie)crisis)? En hoe zit het met de belastingschulden naar aanleiding van de coronacrisis? In dit nieuwsartikel geven wij tips inzake deze twee onderwerpen. 

69. Belastingschulden door coronacrisis

Heb je tijdens de coronacrisis uitstel van betaling gekregen van belastingschulden? Dan moet je oktober 2022 starten met de aflossing hiervan.

Let op!

Dit betekent dat de eerste termijn uiterlijk op 31 oktober 2022 op de rekening van de Belastingdienst moet zijn bijgeschreven.

Heb je momenteel geen financiële draagkracht om te starten met aflossen? Dan is het wellicht mogelijk dat er een betaalpauze van een halfjaar kan worden ingelast.

Betaalpauze van zes maanden

Het kabinet had eerder voorgesteld eenmalig een betaalpauze van drie maanden in te voeren voor ondernemers die een dergelijke pauze nodig hebben. Dit voorstel is onlangs aangepast naar een uitstel van zes maanden.

Wil je hierom verzoeken bij de Belastingdienst, dan moet je wel kunnen aantonen dat je een dergelijke betaalpauze nodig hebt. Een verdere voorwaarde is dat je jouw normale betalingsverplichtingen vanaf april van dit jaar (2022) moet zijn nagekomen.

Daarnaast stelde het kabinet eerder voor om de aflossingsperiode op verzoek te kunnen verlengen naar zeven jaar. Ook stelde zij voor in plaats van maandbetalingen, de schuld af te lossen in betalingen per kwartaal.

70. Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

Vanwege de huidige hoge energiekosten komt er een tegemoetkoming voor energie-intensieve mkb-bedrijven, de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Voorwaarde is dat de energiekosten minstens 7% van de omzet bedragen. De tegemoetkoming bedraagt 50% van de energiekostenstijging boven een vastgestelde drempelprijs tot een maximum van € 160.000. De drempelprijs is vastgesteld op € 1,19 per kuub gas en € 0,35 per kilowattuur elektriciteit.

Een mkb-bedrijf komt alleen voor de TEK in aanmerking als het minder dan 250 medewerkers heeft, minder dan € 50 miljoen omzet en/of een balanstotaal van minder dan € 43 miljoen. Ook moet het staan ingeschreven in het Handelsregister van de KvK.

Let op!

Het maximum van € 160.000 geldt per onderneming en niet per energiecontract of vestiging. Heeft jouw onderneming dus meerdere vestigingen, dan kun je niet maximaal € 160.000 per vestiging ontvangen.

Uitvoering door de RVO

De uitvoering van de TEK komt in handen van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de site van de RVO is ook een ‘houd me op de hoogte-pagina’ opengesteld, waarbij mkb’ers na aanmelding informatie krijgen over de inrichting en openstelling van de TEK.

Let op!

De TEK wordt hoogstwaarschijnlijk per 1 januari 2023 opengesteld. De TEK gaat dan met terugwerkende kracht gelden voor de periode november 2022 tot en met december 2023. Voor ondernemers die nu al problemen ervaren, zal het verlenen van uitstel van betaling van belasting een mogelijke oplossing kunnen bieden. Ook zijn banken bereid gevonden in die gevallen eerder krediet te verlenen.

71. Belastingschulden door huidige (energie)crisis

Heb je als ondernemer tijdelijke betalingsproblemen om vorderingen van de Belastingdienst te betalen en had je al eerder een kort uitstel gekregen? Dan kon je geen betalingsregeling meer aanvragen. Dit is nu verruimd: de Belastingdienst krijgt vanaf 1 oktober 2022 de ruimte om toch een betalingsregeling met jou af te spreken. Dan wordt het eerder mogelijk om uitstel van betaling te krijgen.

Versoepeling uitstel vanwege bijzondere omstandigheden

Heb je als ondernemer liquiditeitsproblemen vanwege bijzondere omstandigheden, een oorzaak die buiten jouw invloed ligt en kun je jouw vorderingen bij de Belastingdienst niet betalen? Dan hoef je voor belastingschulden onder de € 20.000 geen verplichte verklaring van een externe deskundige meer aan te leveren om uitstel van betaling van 12 maanden te krijgen.

Let op!

Verder is de mogelijkheid voor ondernemers om uitstel van betaling aan te vragen voor de motorrijtuigenbelasting door de coronacrisis vervangen door een permanente regeling.

72. Prijsplafond energie

Er komt zeer waarschijnlijk een tegemoetkoming voor kleinverbruikers van energie, via de instelling van een prijsplafond voor gas en elektra. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief zoals opgenomen in het energiecontract. Voor de maanden november en december 2022 ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening van € 190 per maand.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Eindejaarstips 2022
Om 2022 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden voor het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips. Zo ben jij goed voorbereid. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Eindejaartips: top 10
Welke fiscale maatregelen kun je als ondernemer dit jaar nog treffen die voordelig voor jou kunnen uitpakken? Hoe kun je nu al slim inspelen op wijzigingen die vanaf 2023 gaan gelden? In dit nieuwsartikel geven wij jou als ondernemer tien praktische tips.
Lees verder
arrow right
Hypotheekrenteaftrek: samen verdelen met jouw partner
Als je een huis bezit met een hypotheek erop en je hebt een fiscale partner, dan kun je de aftrek van de hypotheekrente samen verdelen. Als achteraf blijkt dat de verdeling niet optimaal was, kun je deze herzien. Maar tot wanneer is dat mogelijk?
Lees verder
arrow right
25 tips voor je bedrijfsfinanciering
Met hun bancaire achtergrond, opleiding tot financieringsspecialist en ervaring geven onze financieringsspecialisten Jos de Lange en William van Haaster je 25 tips op gebied van bedrijfsfinancieringen.
Lees verder
arrow right
Bedrijfsovername en fusie
Een fusie of bedrijfsovername heeft financieel, fiscaal en juridisch grote gevolgen. Daarom is het verstandig om onze specialisten in te schakelen.
Lees verder
arrow right