9 november 2022

Elektrische bestelauto in 2022? Subsidiepot op

Wil je als ondernemer nieuwe elektrische bestelauto's aanschaffen of leasen? Waarschijnlijk kom je dan dit jaar niet meer in aanmerking voor subsidie. De beschikbare € 22 miljoen voor 2022 is inmiddels verdeeld. De subsidie kan vanaf 10 januari 2023 weer worden aangevraagd.

Meer subsidie in 2023

De speciaal hiervoor in het leven geroepen Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) loopt tot en met 2025. Dit jaar was er voor de SEBA € 22 miljoen beschikbaar. Via de regeling kwamen er volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dit jaar 5.500 elektrische bestelauto’s meer op de weg. Voor 2023 heeft het ministerie € 33 miljoen beschikbaar gesteld.

Voorwaarden

De SEBA kent een aantal voorwaarden. Ten eerste is de subsidie aan te vragen als een nieuwe elektrische bestelauto wordt gekocht of geleaset via financial lease. Bij operational lease kan de leasemaatschappij de subsidie aanvragen, waardoor de leaseprijs kan dalen.

Voor welke bestelauto’s?

Hiernaast geldt de regeling alleen voor bedrijfsauto’s in de voertuigcategorie N1 of N2 tot een maximumgewicht van 4.250 kg die zijn gemaakt voor het vervoer van goederen.

Ook moet de netto catalogusprijs bij een voertuigcategorie N1 of de verkoopprijs zonder btw bij een voertuigcategorie N2, € 20.000 of hoger zijn. Verder geldt de SEBA alleen voor elektrische bedrijfsauto's N1 met een typegoedkeuring voor lichte voertuigen een actieradius van minimaal 100 km. Het is van belang hiermee bij de keuze van het accupakket rekening te houden.

Let op!

Voorwaarde voor de subsidie is dat de auto bij de aanvraag nog niet op jouw naam mag staan.

Hoeveel subsidie?

De SEBA bedraagt bij de voertuigcategorie N1 10% van de netto catalogusprijs. Dat is de prijs exclusief btw, inclusief bpm en opties die zijn aangebracht voor afgifte van het kenteken. Bij een voertuigcategorie N2 ontvang je 10% van de verkoopprijs zonder btw. Als kleine onderneming of non-profitinstelling is het subsidiepercentage voor bedrijfsauto's 12%.

Let op!

Het subsidiebedrag bedraagt maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfsauto.

Nieuwe aanvragen

Aanvragen van de subsidie kan weer vanaf 10 januari 2023. Aanvragen die nu nog worden ingediend voor 2022 zijn vrijwel kansloos, omdat deze alleen nog kunnen worden goedgekeurd als andere aanvragers afvallen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Elektrische auto's vrijstelling verlengd tot 2026
De afbouw van de vrijstelling op motorrijtuigenbelasting voor volledig elektrische auto's wordt pas van kracht in 2026, niet in 2025 zoals oorspronkelijk gepland. Echter, bestuurders van plug-in hybride auto's zullen vanaf volgend jaar wel een hogere motorrijtuigenbelasting moeten betalen. Dit is gemeld door RTL Nieuws.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2020
Om 2020 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Van welke fiscale regelingen kun je nog profiteren? Welke belangrijke aandachtspunten moeten voor het einde van het jaar zeker nog afgehandeld worden? En welke zaken zijn voor jou als werkgever belangrijk? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Sietse Spoelstra

Sietse Spoelstra

Belastingmedewerker

Bedrijfswaardering
Bij de verkoop of overname van een bedrijf is het belangrijk om de waarde van je bedrijf te bepalen. Benieuwd wat jouw bedrijf écht waard is? 
Lees verder
arrow right
Stage in de controlepraktijk (vanaf september 2024)
Wij zijn opzoek naar een enthousiaste en leergierige student die met zijn of haar (afstudeer)onderzoek onze controlepraktijk komt versterken. Een unieke kans, want jouw onderzoek is niet alleen van belang voor jouw studie, maar ook voor ons! Het is namelijk de bedoeling dat jouw onderzoeksresultaten toegevoegde waarde leveren en (wellicht door jezelf) worden geïmplementeerd binnen onze organisatie. 
Lees verder
arrow right