Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

7 juli 2021

Fiets van de zaak: slot of reparatie belast of onbelast 

Heeft jouw werknemer een fiets van de zaak? Houdt er dan rekening mee dat de Belastingdienst vindt dat dat het vergoeden of verstrekken van accessoires die verband houden met een ter beschikking gestelde fiets onbelast zijn. Je kunt hierbij denken aan een extra slot, reparaties of een fietsverzekering.

Fiets van de zaak

De overheid wil fietsen naar het werk stimuleren, reden waarom sinds 2020 een fiscaal vriendelijke regeling is getroffen voor de ter beschikking gestelde fiets van de zaak. Voor een ter beschikking gestelde fiets moet jaarlijks een bijtelling van 7% van de cataloguswaarde als loon worden aangemerkt.

Let op!

De regeling geldt alleen als een fiets ter beschikking wordt gesteld en dus eigendom van de werkgever blijft. Bij het vergoeden of verstrekken van een fiets geldt de regeling niet, maar is de werkelijke waarde belast.

Accessoires

De Handreiking bijtelling fiets van de zaak van de Belastingdienst vermeldt dat het vergoeden of verstrekken van accessoires die verband houden met een ter beschikking gestelde fiets onbelast is. Het gaat dan bijvoorbeeld over een extra slot of het vergoeden van reparatiekosten. De accessoires leiden ook niet tot een hogere bijtelling.

Verzekering

Het bovenstaande geldt ook voor een fietsverzekering. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat het hier intermediaire kosten betreft, aangezien de fiets eigendom is van de werkgever.

Regenpak

De handreiking van de Belastingdienst meldt ook dat het vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen van een regenpak in beginsel wel belast is en dat je dit kunt voorkomen door het regenpak onder te brengen in de werkkostenregeling.

Tip!

Belastingheffing kun je ook voorkomen door het regenpak ter beschikking te stellen en te laten bedrukken met een bedrijfslogo van minstens 70 cm2, omdat het regenpak dan als werkkleding wordt aangemerkt.

Tot slot

Heb je vragen over de fiets van de zaak? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Alles over de fiets van de zaak

Alles over de fiets van de zaak

11-03-2021

In dit nieuwsartikel gaat we in op de fiscale regeling van de fiets van de zaak. Met de komst van de nieuwe regeling in 2020 met een vast bijtellingspercentage van 7%, is er een einde gekomen aan allerlei administratieve ballast. Wat houdt de nieuwe regeling precies in?
Salarisadministratie

Salarisadministratie

Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Update lonenspecial 2021: werkkostenregeling (WKR)

Update lonenspecial 2021: werkkostenregeling (WKR)

28-06-2021

In de update van de lonenspecial 2021 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. In dit nieuwsartikel gaan wij in op de werkkostenregeling.
Exact

Exact

Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Miriam de Vos

Miriam de Vos

Administratief medewerker