22 maart 2024

Fiscale voordelen en eisen voor bestelauto's

Om aanspraak te kunnen maken op fiscale voordelen voor een bestelauto, moeten strikte criteria worden nageleefd. Eén daarvan is dat zijruiten in sommige gevallen niet zijn toegestaan voor een bestelauto. De Belastingdienst heeft aangekondigd dat in bepaalde situaties zijruiten op een bestelauto zijn toegestaan, op voorwaarde dat deze niet doorzichtig zijn.

Fiscale voordelen

Bestelauto’s die door ondernemers worden aangeschaft, kennen enkele fiscale voordelen. Zo betaalt een ondernemer voor een bestelauto geen bpm en minder wegenbelasting.

Let op! Ondernemers moeten de bestelauto dan voor minstens 10% zakelijk gebruiken om deze fiscale voordelen te kunnen gebruiken.

Eisen bestelauto

De eisen die aan bestelauto’s gesteld worden om van die fiscale voordelen te kunnen genieten, zijn divers en afhankelijk van het type en model. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in vier categorieën, te weten grote en kleine bestelauto's, kleine bestelauto's met een hoog dak en bestelauto's met een dubbele cabine.

Eén zijruit

Bestelauto’s mogen soms voorzien zijn van één zijruit rechts in de laadruimte. Het komt echter regelmatig voor dat bestelauto’s van fabriekswege voorzien zijn van meerdere zijruiten. Om fiscaal dan toch als bestelauto te kunnen worden aangemerkt, moeten deze zijruiten worden verwijderd en vervangen door niet uit glas bestaande panelen uit één stuk van ondoorzichtig en vormvast materiaal. Deze moeten zoveel mogelijk rondom en op onverbrekelijke wijze rechtstreeks met de carrosserie zijn verbonden.

Blinderingseis

De Belastingdienst heeft nu bekendgemaakt dat ook aan deze blinderingseis kan worden voldaan, als de zijruit aan de buitenkant van de laadruimte niet verwijderd wordt. In dat geval moet er wel ondoorzichtig en vormvast materiaal aan de binnenkant van de carrosserie zijn bevestigd. Op deze manier kunnen onnodige kosten worden voorkomen, terwijl het resultaat qua blindering hetzelfde blijft.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Bestelauto 2024
De bestelauto is voor velen onmisbaar! Hiervoor gelden echter een flink aantal specifieke (fiscale) regelingen. Dankzij de regelingen wordt zakelijk gebruik van een bestelauto minder zwaar belast. In dit artikel lees je meer over de voorwaarden die hiermee gemoeid zijn. Hierbij zijn er ook speciale regelingen voor elektrische bestelauto's waar we op ingaan.
Lees verder
arrow right
Laatste kans in 2024: Belastingvrijstelling voor bestelauto's!
Tot en met 2024 hebben ondernemers de kans om belastingvrijstelling voor de bpm te benutten bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto. Deze vrijstelling wordt echter vanaf 1 januari 2025 beëindigd.
Lees verder
arrow right
Auto en fiscus 2024
Hoe zit het met fiscaal vriendelijk rijden in 2024? Het wordt steeds lastiger, nu de autobelastingen de laatste jaren zijn aangescherpt. De voordelen zijn voor een steeds kleinere groep beschikbaar. In dit artikel vind je de mogelijkheden op een rij.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Sandra do Carmo Barreto

Sandra do Carmo Barreto

Belastingadviseur

Junior Aangiftemedewerker
Belastingadviseur Vincent gaat je alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo draag jij actief bij aan de ontwikkeling van de fiscale praktijk.
Lees verder
arrow right