30 januari 2024 

Laatste kans in 2024: Belastingvrijstelling voor bestelauto's!

Tot en met 2024 hebben ondernemers de kans om belastingvrijstelling voor de bpm te benutten bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto. Deze vrijstelling wordt echter vanaf 1 januari 2025 beëindigd.

Bpm (Belasting van personenauto's en motorrijwielen)

De bpm is een belasting op personenauto’s en motoren, maar geldt onder voorwaarden ook voor bestelauto’s. De bpm wordt geheven bij aankoop van een nieuw voertuig. Ondernemers die aannemelijk kunnen maken dat ze de bestelauto minstens 10% zakelijk gebruiken, hebben een vrijstelling voor de bpm. Een kilometeradministratie is daarvoor niet vereist.

Afschaffen per 2025

De overheid heeft besloten dat de vrijstelling van bpm op de aanschaf van nieuwe bestelauto’s per 1 januari 2025 wordt afgeschaft. Deze bestelauto’s worden daardoor voor ondernemers een stuk duurder. Zo rust bijvoorbeeld op een bestelauto op diesel met een catalogusprijs excl. btw van € 55.000 ruim € 15.000 bpm. Hoeveel de bpm volgend jaar wordt, is afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Elektrisch alternatief?

Ondernemers kunnen nog in 2024 een bestelauto kopen zonder bpm. Als alternatief kan er ook een elektrische bestelauto aangeschaft worden. Daarvoor betaalt men in 2024 ook geen bpm en vanaf 2025 een vast bedrag van € 360. Dit bedrag stijgt jaarlijks mee met de inflatie.

Subsidies elektrische bestelauto

Besluit jij nog dit jaar een nieuwe elektrische bestelauto te kopen, dan heb jij onder voorwaarden ook nog recht op de milieu-investeringsaftrek (MIA) en op de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). De MIA bedraagt dit jaar nog 27% van het investeringsbedrag minus € 20.000. Vorig jaar was dit nog 45% minus € 11.000. De MIA is dus al flink verminderd en het is nog maar de vraag of deze in 2025 voor elektrische bestelauto’s nog zal bestaan. De SEBA bedraagt maximaal 12% van de catalogusprijs met een maximum van € 5.000.

Tip!

Jij bent waarschijnlijk niet de enige ondernemer die in 2024 nog een bestelauto zonder bpm wil aanschaffen. Wacht hiermee dus niet te lang.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Arbeidsovereenkomsten
Arbeidsovereenkomsten zijn de basis van de samenwerkingen met jouw medewerkers.
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Ontwikkelingen rondom box 3-heffing
Heb je box 3-vermogen opgenomen in je aangifte inkomstenbelasting voor de jaren tot en met 2023? De verwachting is dat de Hoge Raad in augustus/september een uitspraak zal doen over box 3. Ter voorbereiding op deze uitspraken ontwikkelt de Belastingdienst alvast een digitaal formulier genaamd 'opgaaf werkelijk rendement'.
Lees verder
arrow right
Zakendoen met jouw eigen bv 2024
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) ben je in de unieke positie om transacties aan te gaan met je eigen bv. Het is echter cruciaal dat alle partijen zakelijk handelen en dat afspraken nauwkeurig worden gedocumenteerd. Door de regels te volgen, kan men voordelig zakendoen met de eigen bv, zoals bijvoorbeeld door het afsluiten van een lening of het beschikbaar stellen van een bedrijfspand.
Lees verder
arrow right