15 maart 2021

Agro: fosfaatdifferentiatie

Hoe zit het met de overgangsregeling van fosfaatmonsters? Bij fosfaatdifferentiatie moet je vanaf 2021 de fosfaattoestand van jouw percelen bepalen op basis van twee indicatoren. 

Fosfaattoestand op basis van twee indicatoren

Vanaf 2021 geldt een nieuwe methode voor het bepalen van de fosfaattoestand van jouw grond. Je moet dit bepalen op basis van het PAL-getal én het P-PAE-getal (ook wel P-CaCl2-getal genoemd).

Verplicht voor nieuwe grondmonsters

Heb je vanaf 1 januari 2021 nieuwe grondmonsters voor de fosfaatdifferentiatie genomen? Of ga je dat nog doen? Dan ben je verplicht om deze nieuwe methode toe te passen. De analyseresultaten moeten uiterlijk 15 mei bekend zijn, zodat je deze tijdig met de GO kunt doorgeven. Met oude monsters mag je ook de ‘oude’ methode toepassen.

Max. 5 jaar oud

Alleen voor het jaar 2021 mogen grondmonsters maximaal 5 jaar oud zijn. Heb je grondmonsters die genomen zijn vanaf 16 mei 2016?  Dan kun je deze in 2021 ook gebruiken

Bemonsterprotocol niet meer van belang

Bij de nieuwe methode mogen de grondmonsters genomen zijn volgens de ‘standaardmethode’ of de ‘gestratificeerde methode’. Nieuw is dat ook voor de fosfaattoestand ‘arm’ ‘standaardmonsters’ gebruikt mogen worden.

‘Oude methode’ ook nog mogelijk

Voor ‘oude ’grondmonsters kun je nog op basis van de oude methode de fosfaattoestand bepalen. Met de oude methode bepaal je de fosfaattoestand van grasland o.b.v. het PAL-getal en van bouwland o.b.v. het Pw-getal.

Je kunt de oude methode toepassen als het grondmonster uiterlijk 31 december 2020 is genomen. Ook deze monsters mogen in 2021 vijf jaar oud zijn (bemonsterd vanaf 16 mei 2016).

Voor de fosfaatklasse ‘arm’ gelden enkele afwijkende voorwaarden.

Oude methode bij fosfaattoestand arm

Wil je in 2021 met een ‘oud grondmonster’ de fosfaattoestand ‘arm’ bepalen op basis van PAL of Pw? Dan moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het grondmonster mag maximaal 4 jaar oud zijn (vanaf 16 mei 2017)
  • De analyseresultaten waren op 15 mei 2020 bekend
  • De grondmonsters zijn volgens de gestratificeerde methode genomen
  • Je hebt in 2020 of eerder ‘fosfaatarme grond’ gemeld in de GO

Keuze oude of nieuwe methode mogelijk

Heb je oude grondmonsters die aan bovenstaande voorwaarden voldoen? En is naast PAL (en eventueel Pw) ook P-PAE bepaald? Dan mag je kiezen of je de oude methode (PAL of Pw) of de nieuwe methode (PAL en P-PAE) toepast. Deze keuze mag je per perceel maken. De keuze mag per perceel anders zijn.

Keuze nu maken!

Bij de GO moet je per gewasperceel de fosfaattoestand opgeven. Hierbij moet je kiezen voor of de nieuwe of de oude methode. Voor alle gewaspercelen binnen een topografisch perceel kies je voor eenzelfde methode. Er geldt echter één uitzondering, zie 'let op' in het blauwe blok hieronder. Het is van belang dat je nu al, per perceel, bepaalt welke methode het gunstigste is.

Let op!

Vallen jouw grondmonsters voor de fosfaatdifferentiatie onder de overgangsregeling? En is voor het gehele topografische perceel Pw, PAL én P-PAE bepaald? Dan mag je binnen het topografische perceel voor gewaspercelen grasland de oude methode kiezen en voor gewaspercelen bouwland de nieuwe methode. Dit mag ook omgekeerd.

Heb je keuze? Geef dan de gunstigste fosfaattoestand op met de GO. Wij adviseren je om tijdig nieuwe grondmonsters te laten nemen, mochten ze niet meer geldig zijn. Heb je nog vragen over de overgangsregeling fosfaatmonsters? Wij adviseren je graag.

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Vincent Verburg

Vincent Verburg

Belastingadviseur

Herziening aftrekposten bij overmatige aftrek
Heb jij een fiscale partner? Dan heb je de mogelijkheid om bepaalde aftrekposten onderling te verdelen. De wijze waarop je deze verdeelt, is volledig aan jou. Echter, het belangrijkste is dat samen niet meer dan 100% van alle kosten in aftrek gebracht mag worden.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Bedrijfswaardering
Bij de verkoop of overname van een bedrijf is het belangrijk om de waarde van je bedrijf te bepalen. Benieuwd wat jouw bedrijf écht waard is? 
Lees verder
arrow right