20-02-2025

Fouten in vooraf ingevulde aangifte IB 2022 en 2023

In de vooraf ingevulde aangifte (VIA) inkomstenbelasting (IB) 2022 en 2023 kunnen fouten voorkomen. De Belastingdienst stuurt hierover momenteel brieven.

Onjuiste wisselkoersen

In de VIA IB 2022 en 2023 kunnen onjuiste wisselkoersen gebruikt zijn. Hierdoor kan er mogelijk een verkeerde verrekenbare buitenlandse bronbelasting of kunnen er verkeerde saldi van buitenlandse bank-, spaar- en beleggingsrekeningen in de VIA opgenomen zijn.

Wat nu?

Het gebruik van de onjuiste wisselkoersen in de VIA betekent niet automatisch dat je aangiften IB 2022 en/of 2023 fouten bevatten. Mogelijk speelde dit probleem niet in jouw VIA, mogelijk zijn onjuiste wisselkoersen al onderkend bij het invullen van jouw aangiften IB. Je hoeft dan ook niet zelf in actie te komen, maar kunt wachten op een brief van de Belastingdienst.

Brief Belastingdienst

Ontvang je een brief van de Belastingdienst hierover en staat daarin dat je in actie moet komen? Neem dan contact met ons op. Op de achterkant van de brief staat het bedrag dat in de VIA was opgenomen én het juiste bedrag. Wij kunnen jouw aangiften dan controleren met deze bedragen en waar nodig nieuwe aangiften IB voor jou indienen.

Let op!

Je hoeft niet in actie te komen als een nieuwe aangifte IB zou leiden tot een teruggaaf van maximaal € 15. De Belastingdienst keert in zo’n geval al automatisch een bedrag van € 15 uit op jouw bij de Belastingdienst bekende bankrekeningnummer.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belasting over overwerk, bonussen en andere extra’s 2025
Waarom betaal je zoveel meer belasting over de vergoeding voor overwerk, bonussen en andere extra’s dan over je normale salaris? Dit is een vraag die je als werkgever waarschijnlijk weleens van je werknemers krijgt. Hoe zit het nu echt?
Lees verder
arrow right
Privégebruik motor van de zaak: zo zit het fiscaal
Steeds meer werknemers kiezen voor een motor van de zaak, bijvoorbeeld om files te vermijden. Maar hoe zit het fiscaal met het privégebruik van zo’n motor? In dit artikel lees je wat je als werkgever moet weten over het bepalen van het voordeel, de eigen bijdrage, en de toepassing van de werkkostenregeling (WKR).
Lees verder
arrow right
Btw-tarief voor online leeromgevingen: 9% of 21%?
Voor het elektronisch leveren van digitale educatieve informatie geldt het btw-tarief van 9%. De vraag werd aan de Belastingdienst gesteld of dit tarief van toepassing is op alle toegang tot online leeromgevingen. De Belastingdienst antwoordde negatief en schetste drie situaties met betrekking tot online leeromgevingen. In twee van deze gevallen moet 21% btw worden berekend, terwijl in slechts één situatie het 9% btw-tarief van toepassing is.
Lees verder
arrow right