20-02-2025

Fouten in vooraf ingevulde aangifte IB 2022 en 2023

In de vooraf ingevulde aangifte (VIA) inkomstenbelasting (IB) 2022 en 2023 kunnen fouten voorkomen. De Belastingdienst stuurt hierover momenteel brieven.

Onjuiste wisselkoersen

In de VIA IB 2022 en 2023 kunnen onjuiste wisselkoersen gebruikt zijn. Hierdoor kan er mogelijk een verkeerde verrekenbare buitenlandse bronbelasting of kunnen er verkeerde saldi van buitenlandse bank-, spaar- en beleggingsrekeningen in de VIA opgenomen zijn.

Wat nu?

Het gebruik van de onjuiste wisselkoersen in de VIA betekent niet automatisch dat je aangiften IB 2022 en/of 2023 fouten bevatten. Mogelijk speelde dit probleem niet in jouw VIA, mogelijk zijn onjuiste wisselkoersen al onderkend bij het invullen van jouw aangiften IB. Je hoeft dan ook niet zelf in actie te komen, maar kunt wachten op een brief van de Belastingdienst.

Brief Belastingdienst

Ontvang je een brief van de Belastingdienst hierover en staat daarin dat je in actie moet komen? Neem dan contact met ons op. Op de achterkant van de brief staat het bedrag dat in de VIA was opgenomen én het juiste bedrag. Wij kunnen jouw aangiften dan controleren met deze bedragen en waar nodig nieuwe aangiften IB voor jou indienen.

Let op!

Je hoeft niet in actie te komen als een nieuwe aangifte IB zou leiden tot een teruggaaf van maximaal € 15. De Belastingdienst keert in zo’n geval al automatisch een bedrag van € 15 uit op jouw bij de Belastingdienst bekende bankrekeningnummer.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Zo achterhaal je eenvoudig je fiscale betalingskenmerk
Wanneer je belasting betaalt, is het belangrijk dat je het juiste betalingskenmerk gebruikt. Zonder dit kenmerk kan de Belastingdienst je betaling niet verwerken. Omdat ondernemers dit regelmatig kwijtraken, heeft de Belastingdienst uitgelegd hoe je het eenvoudig terugvindt – op meerdere manieren.
Lees verder
arrow right
Huisartsverklaring schiet tekort voor aftrek zorgkosten
Ben je (chronisch) ziek of invalide, dan kun je onder voorwaarden bepaalde extra zorgkosten aftrekken van je inkomen. Hiervoor moet je wel kunnen aantonen dat je de uitgaven daadwerkelijk hebt gedaan. Hoe je dit moet onderbouwen, verschilt per soort uitgave. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank.
Lees verder
arrow right
Btw-verhoging sport, media en cultuur definitief van de baan
De geplande verhoging van het btw-tarief van 9% naar 21% op sport, media en cultuur per 1 januari 2026 gaat definitief niet door. Op initiatief van de Tweede Kamer heeft het kabinet alternatieve financiële oplossingen gevonden. Ook de eerder aangekondigde overgangsregeling komt hierdoor te vervallen.
Lees verder
arrow right