2 maart 2022

Slechte financiële positie en gebruikelijk loon dga

Ben je dga? Dan ben je verplicht om gebruikelijk loon op te nemen uit je bv. Is de financiële positie van jouw bv slecht? Dan kan dit gebruikelijk loon ook lager worden vastgesteld.

Gebruikelijk loon

Het gebruikelijk loon bedraagt in 2022 volgens de wet het hoogste bedrag van de volgende bedragen:

  • 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking, of
  • het loon van de meest verdienende werknemer van de bv, of
  • € 48.000.

Onder bepaalde voorwaarden kan het gebruikelijk loon lager worden vastgesteld.

Let op!

De bewijslast van een lager gebruikelijk loon ligt bij jou.

Coronacrisis

In 2020 en 2021 gold een tijdelijke regeling waarbij je het gebruikelijk loon lager kon vaststellen als er sprake was van een omzetdaling van minimaal 30%. Er zijn op dit moment nog geen aanwijzingen dat deze regeling in 2022 terugkeert.

Slechte financiële positie

Dat betekent echter niet dat je nu geen mogelijkheden hebt om jouw loon lager vast te stellen als jouw financiële positie, al dan niet door de coronacrisis, slecht is. Je kunt als dga het loon namelijk lager vaststellen als sprake is van een slechte financiële positie en je genoegen neemt met een lager loon om de continuïteit van jouw onderneming te waarborgen.

Let op!

De Belastingdienst gaat over het algemeen niet zonder meer akkoord met een lager loon, ook niet in het geval van een slechte financiële positie.

Wanneer niet?

De Belastingdienst gaat in ieder geval niet akkoord met een lager loon als jouw onderneming de facturen gewoon nog steeds kan betalen. De Belastingdienst gaat ook niet akkoord als jouw onderneming de facturen niet meer kan betalen als dit (mede) komt door het uitkeren van dividend, het door de dga lenen van geld van de bv of op andere wijze onttrekken van gelden aan de bv.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Lager gebruikelijk loon dga?
Ben je een dga? Dan dien je jaarlijks het gebruikelijk loon aan je bv te onttrekken. Hoe hoog dit salaris is, hangt onder meer af van wat jouw medewerkers verdienen. Is dit bij een van hen meer dan € 47.000, dan mag je in principe jezelf niet minder uitkeren.
Lees verder
arrow right
Kostenvergoeding en bijtelling invloed op gebruikelijk loon
Jaarlijks moet je als dga het gebruikelijk loon opnemen uit je bv. Je kunt het minimum gebruikelijk loon verlagen met kostenvergoedingen en de bijtelling voor de auto van de zaak.
Lees verder
arrow right
Agro: Houd rekening met kadastrale grens bij percelen
Bij het intekenen van percelen in ‘Mijn percelen’ moet je niet alleen naar de topografische grenzen kijken, maar ook naar de kadastrale grens. Dit voorkomt problemen.
Lees verder
arrow right
Overdragen
Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.
Lees verder
arrow right
Groeien
Je bent trots op de ontwikkeling die je bedrijf doormaakt. Terecht! Maar hoe nu verder? Wij helpen bij allerlei zaken die je hiervoor niet hoefde te regelen. 
Lees verder
arrow right
WMO-verklaring
Voor financiering vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdwet geldt een plicht tot accountantscontrole. Benieuwd hoe onze aanpak voor jou werkt en wat dit je kunt opleveren?
Lees verder
arrow right