4 november 2021

Kostenvergoeding en bijtelling invloed op gebruikelijk loon 

Jaarlijks moet je als dga het gebruikelijk loon opnemen uit je bv. Je kunt het minimum gebruikelijk loon verlagen met kostenvergoedingen en de bijtelling voor de auto van de zaak.

Gebruikelijk loon

Het gebruikelijk loon dient volgens de wet te worden vastgesteld op 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking of op het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn bij uw bv, indien een van deze bedragen meer is dan € 47.000. Is het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking lager dan € 47.000, dan wordt het gebruikelijk loon vastgesteld op dit bedrag.

Belast in box 1

Het gebruikelijk loon van de dga wordt belast in box 1 en dat tarief loopt al snel op tot 49,5%. Het is daarom meestal lucratief jouw gebruikelijk loon zo laag mogelijk te houden. Je kunt dan het gebruikelijk loon verlagen met belaste en onbelaste kostenvergoedingen. Deze moeten wel duidelijk aan de dga zijn toe te rekenen. Ook mag je het gebruikelijk loon verminderen met de bijtelling vanwege het privégebruik van de auto van de zaak.

Voorbeeld:
Kostenvergoedingen € 2.000
Bijtelling auto van de zaak € 11.000 (22% x € 50.000)
Totaal € 13.000

Je kunt het gebruikelijk loon in dit voorbeeld verlagen met € 13.000. Zou je normaal gesproken een gebruikelijk loon van € 47.000 op moeten nemen aan salaris, dan kun je dat in deze situatie dus beperken tot € 47.000 -/- € 13.000 = € 34.000.

Tip!

Overweeg ook om in plaats van een gebruikelijk loon uzelf dividend uit te keren. Dat kan voordeliger zijn.

Heb je vragen over de hoogte van het gebruikelijk loon? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right
Innovatieve start-up lager gebruikelijk loon in 2022
Ook in 2022 kunnen innovatieve start-ups ervoor kiezen om een lager gebruikelijk loon uit te keren dan een dga normaal gesproken aan gebruikelijk loon moet opnemen. Dit is gepresenteerd in de Miljoenennota 2022. Door en lager gebruikelijk loon kan de liquiditeitspositie van de bv worden verbeterd.
Lees verder
arrow right
Doorlopende machtiging SBA en VIA
Jaarlijks verzorgen wij de aangiften voor jou. Dit proces kan steeds efficiënter met de Serviceberichten Aanslag (SBA) en de vooraf ingevulde aangifte (VIA). Elk jaar vroegen wij deze gegevens opnieuw op. Nu kun je voor deze zaken werken met een doorlopende machtiging.
Lees verder
arrow right
Estate planning
Onze estate planners maken een plan op maat om jouw vermogen zo gunstig mogelijk over te dragen. Zo heb jij (financiële) rust.
Lees verder
arrow right