20 september 2022

Wanneer geen aftrek btw zonnepanelen?

In beginsel is het mogelijk om als ondernemer de btw op zonnepanelen af te trekken. Dat geldt echter niet als je het gebouw waarop de zonnepanelen bevestigd zijn, onbelast verhuurt en de levering van elektra een bijkomende prestatie is voor de verhuur.

Bijkomende prestatie

Lever je verschillende prestaties, dan moet voor de btw in beginsel voor iedere prestatie het daarvoor geldende btw-tarief worden toegepast. Is er echter sprake van een ‘bijkomende prestatie’, dan volgt het btw-tarief van deze prestatie het btw-tarief van de hoofdprestatie. Is de hoofdprestatie vrijgesteld, dan geldt dat ook voor de bijkomende prestatie.

Verhuur tennisbanen

In een rechtszaak bij de rechtbank Noord-Nederland ging het om de verhuur van tennisbanen in een tennishal. De tennisbanen werden vrijgesteld van btw verhuurd. Op het dak van de tennishal waren zonnepanelen geplaatst, waarvan de btw was teruggevraagd. De inspecteur was hiermee echter niet akkoord gegaan.

Wanneer bijkomend?

Volgens de rechtbank bleek uit de feiten dat er sprake was van één prestatie en dat de levering van energie dus als bijkomende prestatie moest worden aangemerkt. Van belang was onder meer dat er maar één elektriciteitsmeter was en dat dus niet per tennisbaan kon worden bijgehouden hoeveel energie er verbruikt werd.

Niet afzonderlijk gefactureerd

De verbruikte energie werd ook niet afzonderlijk in rekening gebracht. Uit niets bleek dat dit wel de bedoeling was geweest. De naheffing plus boete bleven dan ook in stand.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Teamleider Accountancy Agrarische Sector
Het aantal agrarische klanten groeit en daarom zijn we op zoek naar jou: Teamleider Accountancy Agrarische Sector (40 uur) in Leeuwarden. Heb je passie voor de agrarische sector? En krijg je er energie van om samen met een team stappen te zetten, te helpen bij hun ontwikkeling en hen te inspireren en motiveren in hun werk? Kijk je standaard verder dan de dagelijkse gang van zaken door je bezig te houden met het verbeteren van de interne en externe processen? Mooi, dan pas jij perfect in het plaatje. Laten we samen verder bouwen aan de dienstverlening met als doel heel tevreden klanten!
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Frank Zwagerman

Frank Zwagerman

Belastingadviseur

Accountant Den Helder
Twijfel je weleens over de koers die je wilt varen met je bedrijf? Of is het prettig zo nu en dan te kunnen klankborden? Bij Omnyacc Den Helder staan er 70 specialisten voor je klaar. Naast de accountant die voor jou de jaarrekening opstelt en je op breed financieel vlak adviseert, vind je bij ons een team van specialisten die antwoord geeft op al jouw ondernemersvragen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Lees snel verder.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2023
Om 2023 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden voor het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips. Zo ben jij goed voorbereid. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right