Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

20 september 2022

Wanneer geen aftrek btw zonnepanelen?

In beginsel is het mogelijk om als ondernemer de btw op zonnepanelen af te trekken. Dat geldt echter niet als je het gebouw waarop de zonnepanelen bevestigd zijn, onbelast verhuurt en de levering van elektra een bijkomende prestatie is voor de verhuur.

Bijkomende prestatie

Lever je verschillende prestaties, dan moet voor de btw in beginsel voor iedere prestatie het daarvoor geldende btw-tarief worden toegepast. Is er echter sprake van een ‘bijkomende prestatie’, dan volgt het btw-tarief van deze prestatie het btw-tarief van de hoofdprestatie. Is de hoofdprestatie vrijgesteld, dan geldt dat ook voor de bijkomende prestatie.

Verhuur tennisbanen

In een rechtszaak bij de rechtbank Noord-Nederland ging het om de verhuur van tennisbanen in een tennishal. De tennisbanen werden vrijgesteld van btw verhuurd. Op het dak van de tennishal waren zonnepanelen geplaatst, waarvan de btw was teruggevraagd. De inspecteur was hiermee echter niet akkoord gegaan.

Wanneer bijkomend?

Volgens de rechtbank bleek uit de feiten dat er sprake was van één prestatie en dat de levering van energie dus als bijkomende prestatie moest worden aangemerkt. Van belang was onder meer dat er maar één elektriciteitsmeter was en dat dus niet per tennisbaan kon worden bijgehouden hoeveel energie er verbruikt werd.

Niet afzonderlijk gefactureerd

De verbruikte energie werd ook niet afzonderlijk in rekening gebracht. Uit niets bleek dat dit wel de bedoeling was geweest. De naheffing plus boete bleven dan ook in stand.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Prinsjesdag 2022: top 10

Prinsjesdag 2022: top 10

21-09-2022

Op de derde dinsdag van de maand, dinsdag 20 september, is de Miljoenennota gepresenteerd. Wat zijn de belangrijkste fiscale voorstellen? Wij zetten de tien belangrijkste voor jou op een rij.
Jenny Brekelmans

Jenny Brekelmans

Administratief medewerker

Duurzame inzetbaarheid/verzuim

Duurzame inzetbaarheid/verzuim

Met duurzame inzetbaarheid en verzuimmanagement voorkom, beheers en dring je verzuim terug.
eHerkenning compensatie verlengd

eHerkenning compensatie verlengd

12-09-2022

Heb je als ondernemer eHerkenning uitsluitend aan moeten schaffen voor de belastingaangifte? Dan kom je in aanmerking voor een financiële compensatie van € 24,20 per jaar. Deze compensatieregeling wordt verlengd.
Chantal Salm

Chantal Salm

Administratief medewerker