7 april 2023

Geen belastingkorting zonder beschikking verlies uit aanmerkelijk belang

Als je verlies uit aanmerkelijk belang lijdt, kun je dit gedurende een bepaalde periode verrekenen met winsten uit aanmerkelijk belang. Heb je echter geen aanmerkelijk belang meer, dan kun je verzoeken jouw verlies om te zetten in een belastingkorting. Daarvoor is wel vereist dat jouw verlies uit aanmerkelijk belang bij beschikking is vastgesteld.

Verlies uit aanmerkelijk belang

Je kunt bijvoorbeeld verlies uit aanmerkelijk belang lijden, als je een deel van jouw aandelen onder de verkrijgingsprijs verkoopt. Verkoop je later een deel weer met winst of keert de bv dividend uit, dan kun je hiermee het verlies verrekenen. Heb je geen aanmerkelijk belang meer, dan kan het verlies omgezet worden in een belastingkorting die je kunt verrekenen met inkomsten in box 1.

Let op!

Als je aandelen of winstbewijzen vervreemdt, maar daarna nog voor 90% of meer belang bij de activiteiten van de bv behoudt, wordt er geen verlies in aanmerking genomen. Hetzelfde geldt als je een deel van jouw aandelen of winstbewijzen vervreemdt aan jouw fiscale partner of aan bloed- en aanverwanten in de rechte lijn. In beide gevallen wordt dit niet in aanmerking genomen verlies bij jouw verkrijgingsprijs van jouw aandelen opgeteld, zodat het bij latere verkoop van aandelen alsnog in aanmerking kan worden genomen.

Vaststellen verlies

Het verlies moet bij beschikking worden vastgesteld. Je moet dus ook zelf jouw verlies uit aanmerkelijk belang berekenen en aangeven in jouw aangifte inkomstenbelasting. Het verlies wordt dan vermeld op jouw aanslag.

Let op!

Verliezen vanaf het jaar 2019 zijn slechts verrekenbaar met de winst uit aanmerkelijk belang van het voorafgaande jaar of van zes, op het verliesjaar, volgende jaren.

Belastingkorting

Als je geen aanmerkelijk belang meer hebt, valt er ook geen verlies uit aanmerkelijk belang meer te verrekenen. Als je dit niet verloren wilt laten gaan, kun je verzoeken het om te zetten in een belastingkorting. De belastingkorting bedraagt dit jaar (2023) 26,9% van het verlies.

Geen beschikking dus geen korting

In een zaak die onlangs speelde voor het Hof Arnhem-Leeuwarden, moest het Hof zich uitspreken over de vraag of een beschikking nodig is om een verlies uit aanmerkelijk belang om te kunnen zetten in een belastingkorting. Rechtbank Noord-Nederland had geoordeeld dat een beschikking niet nodig was. Het Hof kwam echter tot de conclusie dat uit de wetsgeschiedenis volgt dat een beschikking wel vereist is.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

HRM-workshops Schagen
Op donderdag 4 april en dinsdag 9 april verzorgen wij de HRM-workshops waarin we actuele ontwikkelingen en nuttige tips delen rondom het aannemen, stimuleren en behouden van werknemers.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
WNT-controle
Ben je een (semi-)publieke instelling en val je onder de wet normering topinkomens (WNT)? Wij kunnen de accountantscontrole volgens het WNT-protocol uitvoeren en je van de benodigde verklaring voorzien.
Lees verder
arrow right
Jaarrekening & advies
Wij helpen je graag bij het opstellen, controleren en beoordelen van de jaarrekening. Maar wij gaan ook next level en kijken samen naar de toekomst!
Lees verder
arrow right
Johan Betsema

Johan Betsema

Belastingmedewerker

Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right