23 maart 2020

Geen derdenverklaring bij uitstel belastingbetaling door corona

Als extra maatregel om mogelijke financiële problemen bij ondernemers door het coronavirus verder te beperken is er de mogelijkheid tot uitstel van belastingbetaling. Een aanvullende verklaring van een derden zoals een accountant is niet langer nodig.

Update 7 april: Een derdenverklaring is in principe niet langer nodig in situaties waarin de totale belastingschuld lager is dan € 20.000 is en/of het gevraagde uitstel korter dan 3 maanden is. Bij overige situaties is de derdenverklaring, ook wel deskundigenverklaring, dus nog steeds benodigd. Dit zullen wij per situatie bekijken.

Belastingen

Ondernemers kunnen uitstel van betaling krijgen voor de betaling van loonbelasting, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en btw. Uitstel was al mogelijk, maar moest tot nog toe begeleidt gaan van een derdenverklaring. Hieruit moest duidelijk worden dat het uitstel verband hield met het coronavirus. Een derdenverklaring is nu niet in alle gevallen meer nodig. Update: Een derdenverklaring is in principe niet langer nodig in situaties waarin de totale belastingschuld lager is dan € 20.000 is en/of het gevraagde uitstel korter dan 3 maanden is. Bij overige situaties is de derdenverklaring, ook wel deskundigenverklaring, dus nog steeds benodigd. Dit zullen wij per situatie bekijken. Als je uitstel vraagt, krijg je dit automatisch voor drie maanden.

Let op!

Je kunt ook voor langere tijd uitstel aanvragen. In dat geval dien je wel extra informatie te leveren.

Let op!

Wij adviseren je het verzoek tot uitstel van betaling via ons te laten verlopen. Op die wijze kunnen wij je optimaal bijstaan met betrekking tot de vereiste derdenverklaring, melding betalingsonmacht en het uiteindelijk terugbetaling van de openstaande belastingschuld.

Gemeentelijke heffingen

Ook diverse gemeentes nemen maatregelen voor burgers en ondernemers die door het coronavirus in financiële moeilijkheden komen. Dit meldt het ANP. Het betreft onder andere de gemeentes Almere, Zutphen, Oisterwijk, Goirle, Harderwijk, Gorinchem, Wierden, Schagen en Noordwijk. De tegemoetkomingen lopen uiteen en betreffen onder meer het verlenen van uitstel van betaling van gemeentelijke heffingen en het later innen ervan.

Uitstel aflossing krediet

De banken hebben besloten dat mkb-bedrijven met leningen tot € 2,5 miljoen, een half jaar uitstel kunnen krijgen voor het aflossen van deze leningen. Voorwaarde is wel dat de ondernemingen in de kern gezond moeten zijn. Voor ondernemers met grotere leningen volgen nog aanvullende maatregelen.

Wil je meer weten over de maatregelen die de overheid heeft genomen omtrent het coronavirus? Lees het in ons coronadossier. Of neem contact met ons op.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door je worden gelezen.

Dashboarding: tijdig bijsturen
Met een online dashboard heb je altijd en overal inzichtelijk hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Door de financiële visuele samenvatting zie je dit in één oogopslag. Dit maakt het tijdig bijsturen een stuk makkelijker waardoor je sneller kunt schakelen.
Lees verder
arrow right
Wlz nacalculatie
Ben jij financieel verantwoordelijke bij een organisatie die langdurige zorg verleent? Dan ben je volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) verplicht om financiële verantwoording af te leggen over de geleverde zorgprestaties. 
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Zelfstandig assistent accountant controlepraktijk
Vanuit Omnyacc in Control richten we ons met het team op de assurance werkzaamheden. Door een groeiend klantenbestand richten we ons op versterking binnen het team. Ben jij zelfstandig en klantgericht en heb je de ambitie om door te groeien? Ben je daarnaast op zoek naar een combinatie van controlewerkzaamheden, adviesopdrachten en managementondersteuning? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Overdragen
Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.
Lees verder
arrow right
Beperkte gemeenschap van goederen in 2024
Ben je na 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijkse voorwaarden? Voor jou geldt dan de beperkte gemeenschap van goederen. Ben je ondernemer? Dan doe je er verstandig aan om huwelijkse voorwaarden overeen te komen met jouw aanstaande echtgenoot of geregistreerd partner.
Lees verder
arrow right