25 juni 2024

Gratis rechtsbijstand voor klokkenluiders

Vanaf 1 september 2022 komen klokkenluiders in aanmerking voor psychosociale ondersteuning bij Slachtofferhulp Nederland na doorverwijzing van de afdeling Advies van het Huis voor Klokkenluiders. Vanaf 1 februari 2024 kunnen zij daar ook juridische ondersteuning via de Raad voor Rechtsbijstand ontvangen.

Met het regelen van gratis rechtsbijstand kunnen klokkenluiders op een laagdrempelige manier hulp krijgen. Dat kan bijvoorbeeld als zij mogelijke nadelige effecten van hun melding merken. Een van de doelen van deze regeling is de meldingsbereidheid te verhogen.

Route

De route verloopt dan als volgt: een (potentiële) klokkenluider ‘meldt’ zich bij de afdeling Advies van het Huis voor Klokkenluiders. Deze beoordeelt of sprake is van een redelijk vermoeden van een maatschappelijke misstand in de zin van de Wet bescherming klokkenluiders. Vervolgens kan de (potentiële) klokkenluider door middel van een speciaal formulier een verzoek indienen bij de Raad voor rechtsbijstand voor een ‘aanvraag voor matching’.

Advocaat/mediator

Op basis van de gegevens in het formulier stelt de Raad een aantal advocaten of mediators voor. De (potentiële) klokkenluider mag ook kiezen voor een andere advocaat of mediator (mits deze aan de regeling deelneemt). De advocaat of mediator dient vervolgens een aanvraag voor toevoeging in bij de Raad. Is de aanvraag goedgekeurd, dan moet de advocaat of mediator binnen zes maanden na afronding van de werkzaamheden die op basis van de regeling worden vergoed, de vergoeding aanvragen.

De regeling kent een looptijd van vier jaar en wordt na twee jaar geëvalueerd. De opbrengsten van deze evaluatie worden gebruikt om te bepalen hoe de inrichting van de juridische ondersteuning voor klokkenluiders uiteindelijk het best kan worden vormgegeven.

Je vindt hier meer informatie.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Bastian Riem

Bastian Riem

Belastingadviseur

Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Erfbelasting voor niet-erkend biologisch kind in strijd met EVRM
De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan over hoe de erfbelasting moet worden berekend voor een biologisch kind dat niet wettelijk erkend is. Wordt dit kind gezien als eigen kind met een hogere vrijstelling en lagere tarieven, of als een derde met een lagere vrijstelling en hogere tarieven?
Lees verder
arrow right
Ilonka Zonneveld

Ilonka Zonneveld

Salarisadviseur

Mogelijk te veel belastingrente bij btw en loonheffingen
Heb je een aanslag of beschikking btw of loonheffingen van de Belastingdienst ontvangen met belastingrente? Controleer of de belastingrente correct is berekend. Als er te veel rente in rekening is gebracht, kun je onder bepaalde voorwaarden het teveel betaalde bedrag terugvragen.
Lees verder
arrow right