25 februari 2025

Hoge Raad doet uitspraak over extern ondernemerschap

De Hoge Raad heeft in het Deliveroo-arrest opnieuw duidelijkheid gegeven over de criteria voor een arbeidsovereenkomst. Een holistische toets bepaalt of er sprake is van loondienst, waarbij de omstandigheden in samenhang worden beoordeeld.

Waar moet op worden gelet?

De holistische toets betreft dus het kijken naar de diverse omstandigheden. Het gaat daarbij om:

  1. de aard en duur van de werkzaamheden;
  2. de wijze waarop de werkzaamheden en de werktijden worden bepaald;
  3. de inbedding van het werk en degene die de werkzaamheden verricht in de organisatie en de bedrijfsvoering van degene voor wie de werkzaamheden worden verricht;
  4. het al dan niet bestaan van een verplichting het werk persoonlijk uit te voeren;
  5. de wijze waarop de contractuele regeling van de verhouding van partijen tot stand is gekomen;
  6. de wijze waarop de beloning wordt bepaald en waarop deze wordt uitgekeerd;
  7. de hoogte van deze beloningen;
  8. de vraag of degene die de werkzaamheden verricht daarbij commercieel risico loopt;
  9. de vraag of degene die de werkzaamheden verricht, zich als ondernemer gedraagt, bijvoorbeeld bij het verwerven van een reputatie, bij acquisitie, wat betreft fiscale behandeling, het aantal opdrachtgevers, en de duur van de opdrachten.

Geen rangorde

De Hoge Raad heeft in genoemd Deliveroo-arrest geen rangorde aangebracht in deze omstandigheden. Momenteel is hierover een wetsvoorstel in voorbereiding. De Hoge Raad ziet nu in de recente Uber-zaak evenmin een reden voor het aanbrengen van een rangorde. Niet één aspect is dus bepalend. Zelfs als iemand zich vrijelijk mag laten vervangen door een ander, wat duidt op zelfstandigheid, kan het, vanwege alle andere aspecten, nog steeds een arbeidsovereenkomst zijn.

Ondernemerschap

Dit houdt in de praktijk dus in dat hetzelfde werk, voor dezelfde opdrachtgever, voor iemand met
‘ondernemerschap’ geen arbeidsovereenkomst is, en voor iemand zonder ‘ondernemerschap’ wel.

Het begrip ‘ondernemerschap’ ziet op de algemene (ondernemers)situatie van de werkende, en kan dus ook betrekking hebben op omstandigheden buiten de specifieke verhouding tussen de werkende en zijn opdrachtgever.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Nieuwe UWV-uitvoeringsregels bij ontslag om bedrijfseconomische redenen
Als je werknemers wilt ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen, heb je hiervoor een ontslagvergunning van het UWV nodig. Het UWV heeft daarvoor nieuwe Uitvoeringsregels voor ontslag om bedrijfseconomische redenen gepubliceerd.
Lees verder
arrow right
Scholing en Personeel 2025
Heb je personeel in dienst dat een opleiding volgt? Dan kun je misschien gebruikmaken van de subsidieregeling Praktijkleren. Ook is er, onder bepaalde voorwaarden, een financiële bijdrage mogelijk vanuit het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds van jouw branche. Daarnaast zijn er verschillende andere subsidies, zoals de SLIM-subsidie en regionale regelingen. In dit artikel worden deze mogelijkheden toegelicht.
Lees verder
arrow right
Controleer op tijd je Wtl-beschikking 2024
Werkgevers ontvangen uiterlijk 1 augustus 2025 de beschikking over het lage-inkomensvoordeel (LIV) en/of loonkostenvoordeel (LKV) voor 2024. Controleer deze goed.
Lees verder
arrow right