Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

05 december 2019

Hoog btw-tarief voor alcoholische dranken bij diner

Eten buiten de deur is belast met het lage btw-tarief van 9%. Dit geldt echter niet voor alcoholische dranken, waarvoor het hoge btw-tarief van 21% geldt. Ook als deze dranken onderdeel van een lunch of diner uitmaken.

Eén dienst?

Voor de Hoge Raad was de vraag aan de orde of lunchen en dineren in een restaurant moet worden gezien als één dienst, waarop ook maar één btw-tarief van toepassing kan zijn. De Hoge Raad vindt van niet.

Europese richtlijnen

De btw-wetgeving in Nederland en overige EU-lidstaten is gebaseerd op Europese richtlijnen. Volgens deze richtlijnen is een apart tarief voor alcoholische dranken mogelijk, ook als deze behoren tot één gemeenschappelijk restauratieve dienst.

Alcoholische drank geen voedingsmiddel

Volgens de Nederlandse btw-wetgeving is alcoholische drank niet aan te merken als 'voedingsmiddel'. Dit verschil in wetgevingstechniek doet volgens de Hoge Raad echter niet ter zake en dus is het geoorloofd om voor alcoholische dranken een btw-tarief van 21% te hanteren.

Belang horeca

De uitspraak is belangrijk voor de gehele horecasector. Bij lunches en diners wordt in de regel de nodige alcoholische drank geconsumeerd. Een andersluidende uitspraak zou dan ook tot een aanzienlijk bedrag aan verminderde btw-opbrengsten hebben geleid. Met de uitspraak van de Hoge Raad is rond deze kwestie nu eindelijk duidelijkheid gebracht.

Heeft u vragen over het btw-tarief van alcoholische dranken? Neem dan contact met ons op.

Verlenging van coronategemoetkoming amateursport en verhuur sportaccommodaties

Verlenging van coronategemoetkoming amateursport en verhuur sportaccommodaties

04-05-2022

Er is een financiële tegemoetkoming beschikbaar voor amateursportorganisaties en verhuurders van sportaccommodaties, in verband met verliezen door corona tussen 1 november 2021 en 31 januari 2022. De TASO en de TVS tegemoetkomingsregelingen zijn verlengd door de minister.
Boete voor het bezet houden van oplaadplaats auto

Boete voor het bezet houden van oplaadplaats auto

04-05-2022

Elektrische auto's kunnen op vele openbare plaatsen opgeladen worden. Wanneer de auto is opgeladen, moet je hem weghalen bij de oplaadplaats. Anders kan je een boete verwachten.
Jouw bedrijf overdragen - advies 2022

Jouw bedrijf overdragen - advies 2022

12-05-2022

Leeftijd, gezondheidsredenen of als appeltje voor de dorst... Wat de reden ook is, waarschijnlijk wil je jouw bedrijf op een gegeven moment overdragen. Het is belangrijk dat je op tijd begint met de voorbereidingen, omdat een goede overdracht niet zomaar klaar is.
Carolina Plaatsman-de Haas

Carolina Plaatsman-de Haas

Register belastingadviseur

Belastingaangifte

Belastingaangifte

Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Twinfield

Twinfield

Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.