05 december 2019

Hoog btw-tarief voor alcoholische dranken bij diner

Eten buiten de deur is belast met het lage btw-tarief van 9%. Dit geldt echter niet voor alcoholische dranken, waarvoor het hoge btw-tarief van 21% geldt. Ook als deze dranken onderdeel van een lunch of diner uitmaken.

Eén dienst?

Voor de Hoge Raad was de vraag aan de orde of lunchen en dineren in een restaurant moet worden gezien als één dienst, waarop ook maar één btw-tarief van toepassing kan zijn. De Hoge Raad vindt van niet.

Europese richtlijnen

De btw-wetgeving in Nederland en overige EU-lidstaten is gebaseerd op Europese richtlijnen. Volgens deze richtlijnen is een apart tarief voor alcoholische dranken mogelijk, ook als deze behoren tot één gemeenschappelijk restauratieve dienst.

Alcoholische drank geen voedingsmiddel

Volgens de Nederlandse btw-wetgeving is alcoholische drank niet aan te merken als 'voedingsmiddel'. Dit verschil in wetgevingstechniek doet volgens de Hoge Raad echter niet ter zake en dus is het geoorloofd om voor alcoholische dranken een btw-tarief van 21% te hanteren.

Belang horeca

De uitspraak is belangrijk voor de gehele horecasector. Bij lunches en diners wordt in de regel de nodige alcoholische drank geconsumeerd. Een andersluidende uitspraak zou dan ook tot een aanzienlijk bedrag aan verminderde btw-opbrengsten hebben geleid. Met de uitspraak van de Hoge Raad is rond deze kwestie nu eindelijk duidelijkheid gebracht.

Heeft u vragen over het btw-tarief van alcoholische dranken? Neem dan contact met ons op.

Verlaging algemene heffingskorting en hogere afbouwgrens in 2025
Het maximum van de algemene heffingskorting wordt per 2025 netto verlaagd met € 294, waardoor de maximale korting dan € 3.068 bedraagt. Vanaf 2025 wordt de afbouw van de maximale algemene heffingskorting gestart bij een hoger inkomen en loopt door tot het inkomen waarop het tarief van 49,5% van toepassing is. Dit is opgenomen in de belastingplannen voor 2025.
Lees verder
arrow right
Geen brutering bij verrekening van schadevergoeding ontslagen werknemer
Een ontslagen werknemer moet een schadevergoeding betalen aan de werkgever. De werkgever heeft deze schadevergoeding verrekend met het loon dat nog betaald moest worden voor de opzegtermijn. Mag de schadevergoeding in dat geval worden gebruteerd?
Lees verder
arrow right
Fiscaal werkstudent
Op zoek naar een werkplek waar je echt van het fiscale vak kan proeven? Waar je de rest van je carrière profijt van hebt?
Als werkstudent bij Omnyacc leer je alles over het fiscale vak. Van inkomsten-en vennootschapsbelasting tot overdrachts- en schenkbelasting.
Lees verder
arrow right
Integratie Gezond Ondernemen en Omnyacc Hoorn
Goed nieuws! Vanaf heden wordt onze Omnyacc pensioen- en HRM-afdeling versterkt door de samenwerking met Gezond Ondernemen uit Wognum!
Lees verder
arrow right
25 tips voor je bedrijfsfinanciering
Met hun bancaire achtergrond, opleiding tot financieringsspecialist en ervaring geven onze financieringsspecialisten Jos de Lange en William van Haaster je 25 tips op gebied van bedrijfsfinancieringen.
Lees verder
arrow right
Overdragen
Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.
Lees verder
arrow right