14 maart 2022

IB-onderneming inbrengen in bv

Wil je met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 jouw IB-onderneming ruisend inbrengen in een bv? Bij een ruisende inbreng in een bv betaal je belasting over stille en fiscale reserves en goodwill in de onderneming. Dan moet je, indien je nog niets hebt vastgelegd, snel in actie komen.

Ruisende inbreng

Bij een ruisende inbreng in een bv betaal je belasting over stille en fiscale reserves en goodwill in de onderneming. Het is ook mogelijk om geruisloos de bv in te gaan, dus zonder de fiscale afrekening. In sommige gevallen kan een ruisende inbreng echter voordeliger of gewenster zijn. Met name als er nauwelijks stille en fiscale reserves en goodwill aanwezig zijn. Of als er voldoende geld aanwezig is om de belasting al te voldoen. Bij een geruisloze inbreng schuift deze fiscale claim immers door naar de bv en zal in de (verre) toekomst een keer afgerekend moeten worden met de Belastingdienst.

Voorovereenkomst

Heb je plannen om jouw IB-onderneming met fiscale afrekening in te brengen in een bv? Leg dan in ieder geval de intentie vast in een voorovereenkomst. Wanneer deze voorovereenkomst vóór 1 april 2022 naar de Belastingdienst is gezonden, kan de inbreng in de bv met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 plaatsvinden.

Tip!

Wil je hulp bij het opstellen van de voorovereenkomst? Neem dan contact met ons op.

Oprichting van en inbreng in bv

Voorwaarden voor de terugwerkende kracht zijn wel dat de oprichting van de bv én de inbreng van de onderneming in de bv plaatsvinden binnen negen maanden ná 1 januari 2022. Dit betekent dat je nog tot en met 30 september 2022 de tijd heeft om een bv op te richten en jouw onderneming in te brengen.

Geruisloos de bv in?

Wil je geruisloos - dus zonder fiscale afrekening - de bv in? Dan heb je voor de terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 meer tijd. De voorovereenkomst moet dan vóór 1 oktober 2022 naar de Belastingdienst gezonden zijn. Je hebt vervolgens tot en met 31 maart 2023 de tijd om de bv op te richten en jouw onderneming in te brengen.

Tip!

De stap van een IB-onderneming naar een bv is een complexe beslissing. Laat je daarom goed voorlichten over de voors en tegens. Laat je daarbij ook adviseren wat voor jou en jouw onderneming het meest geschikt is: een ruisende of geruisloze inbreng.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Raymond Krediet

Raymond Krediet

Visueel strateeg

Willem Heeringa

Willem Heeringa

Assistent-accountant

Verschillende BTW-tarieven voor sauna- en wellnessdiensten
Veel sauna’s bieden niet alleen de mogelijkheid om een saunabad te nemen, maar ook andere diensten zoals hammam- en rassoulrituelen. Voor sauna’s geldt een btw-tarief van 9%, maar dit tarief is niet van toepassing op de genoemde hammam- en rassoulrituelen. Deze zijn belast tegen het reguliere tarief van 21%, volgens het gerechtshof in Amsterdam.
Lees verder
arrow right
Privékilometers en bedrijfsauto's: hoeveel is toegestaan?
Indien een ondernemer of werknemer een bestelauto strikt voor zakelijke doeleinden gebruikt, kan de bijtelling worden vermeden zonder het bijhouden van een kilometeradministratie. Maar wat als die persoon gedurende het jaar de beschikking krijgt over een personenauto of een bestelauto die niet uitsluitend zakelijk wordt gebruikt, en de oorspronkelijke uitsluitend zakelijk gebruikte bestelauto inruilt? Hoeveel kilometers voor privégebruik zijn dan toegestaan?
Lees verder
arrow right
Factoring
Beschik sneller over jouw geld. Onze financieringsspecialisten koppelen je aan de juiste factoringpartij. 
Lees verder
arrow right
Anja Nieuwenweg

Anja Nieuwenweg

Belastingadviseur