Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

14 maart 2022

IB-onderneming inbrengen in bv

Wil je met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 jouw IB-onderneming ruisend inbrengen in een bv? Bij een ruisende inbreng in een bv betaal je belasting over stille en fiscale reserves en goodwill in de onderneming. Dan moet je, indien je nog niets hebt vastgelegd, snel in actie komen.

Ruisende inbreng

Bij een ruisende inbreng in een bv betaal je belasting over stille en fiscale reserves en goodwill in de onderneming. Het is ook mogelijk om geruisloos de bv in te gaan, dus zonder de fiscale afrekening. In sommige gevallen kan een ruisende inbreng echter voordeliger of gewenster zijn. Met name als er nauwelijks stille en fiscale reserves en goodwill aanwezig zijn. Of als er voldoende geld aanwezig is om de belasting al te voldoen. Bij een geruisloze inbreng schuift deze fiscale claim immers door naar de bv en zal in de (verre) toekomst een keer afgerekend moeten worden met de Belastingdienst.

Voorovereenkomst

Heb je plannen om jouw IB-onderneming met fiscale afrekening in te brengen in een bv? Leg dan in ieder geval de intentie vast in een voorovereenkomst. Wanneer deze voorovereenkomst vóór 1 april 2022 naar de Belastingdienst is gezonden, kan de inbreng in de bv met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 plaatsvinden.

Tip!

Wil je hulp bij het opstellen van de voorovereenkomst? Neem dan contact met ons op.

Oprichting van en inbreng in bv

Voorwaarden voor de terugwerkende kracht zijn wel dat de oprichting van de bv én de inbreng van de onderneming in de bv plaatsvinden binnen negen maanden ná 1 januari 2022. Dit betekent dat je nog tot en met 30 september 2022 de tijd heeft om een bv op te richten en jouw onderneming in te brengen.

Geruisloos de bv in?

Wil je geruisloos - dus zonder fiscale afrekening - de bv in? Dan heb je voor de terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 meer tijd. De voorovereenkomst moet dan vóór 1 oktober 2022 naar de Belastingdienst gezonden zijn. Je hebt vervolgens tot en met 31 maart 2023 de tijd om de bv op te richten en jouw onderneming in te brengen.

Tip!

De stap van een IB-onderneming naar een bv is een complexe beslissing. Laat je daarom goed voorlichten over de voors en tegens. Laat je daarbij ook adviseren wat voor jou en jouw onderneming het meest geschikt is: een ruisende of geruisloze inbreng.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Eindejaarstips 2020

Eindejaarstips 2020

Om 2020 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Van welke fiscale regelingen kun je nog profiteren? Welke belangrijke aandachtspunten moeten voor het einde van het jaar zeker nog afgehandeld worden? En welke zaken zijn voor jou als werkgever belangrijk? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Update lonenspecial 2022: wet tegemoetkomingen loondomein

Update lonenspecial 2022: wet tegemoetkomingen loondomein

23-06-2022

De Wet tegemoetkomingen loondomein bestaat ook in 2022 uit drie onderdelen: LIV, jeugd-LIV en LKV. Meer over de uitbetalingen tegemoetkomingen en de voorwaarden.
Compliance Officer

Compliance Officer

  • Diverse vestigingen
  • 24-40 uur
  • RA of AA opleiding
Agro: basispremie in 2023

Agro: basispremie in 2023

08-06-2022

De basispremie blijft vaak interessant. In 2023 is de geschatte basispremie fors lager dan de basis- én vergroeningspremie 2022 (circa: € 340/ha). Daarnaast gelden extra eisen (conditionaliteit). Toch is het vaak financieel aantrekkelijk om deel te nemen.