14 maart 2022

IB-onderneming inbrengen in bv

Wil je met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 jouw IB-onderneming ruisend inbrengen in een bv? Bij een ruisende inbreng in een bv betaal je belasting over stille en fiscale reserves en goodwill in de onderneming. Dan moet je, indien je nog niets hebt vastgelegd, snel in actie komen.

Ruisende inbreng

Bij een ruisende inbreng in een bv betaal je belasting over stille en fiscale reserves en goodwill in de onderneming. Het is ook mogelijk om geruisloos de bv in te gaan, dus zonder de fiscale afrekening. In sommige gevallen kan een ruisende inbreng echter voordeliger of gewenster zijn. Met name als er nauwelijks stille en fiscale reserves en goodwill aanwezig zijn. Of als er voldoende geld aanwezig is om de belasting al te voldoen. Bij een geruisloze inbreng schuift deze fiscale claim immers door naar de bv en zal in de (verre) toekomst een keer afgerekend moeten worden met de Belastingdienst.

Voorovereenkomst

Heb je plannen om jouw IB-onderneming met fiscale afrekening in te brengen in een bv? Leg dan in ieder geval de intentie vast in een voorovereenkomst. Wanneer deze voorovereenkomst vóór 1 april 2022 naar de Belastingdienst is gezonden, kan de inbreng in de bv met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 plaatsvinden.

Tip!

Wil je hulp bij het opstellen van de voorovereenkomst? Neem dan contact met ons op.

Oprichting van en inbreng in bv

Voorwaarden voor de terugwerkende kracht zijn wel dat de oprichting van de bv én de inbreng van de onderneming in de bv plaatsvinden binnen negen maanden ná 1 januari 2022. Dit betekent dat je nog tot en met 30 september 2022 de tijd heeft om een bv op te richten en jouw onderneming in te brengen.

Geruisloos de bv in?

Wil je geruisloos - dus zonder fiscale afrekening - de bv in? Dan heb je voor de terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 meer tijd. De voorovereenkomst moet dan vóór 1 oktober 2022 naar de Belastingdienst gezonden zijn. Je hebt vervolgens tot en met 31 maart 2023 de tijd om de bv op te richten en jouw onderneming in te brengen.

Tip!

De stap van een IB-onderneming naar een bv is een complexe beslissing. Laat je daarom goed voorlichten over de voors en tegens. Laat je daarbij ook adviseren wat voor jou en jouw onderneming het meest geschikt is: een ruisende of geruisloze inbreng.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

SDE++ aanvraagperiode heropent op 10 september 2024
Vanaf 10 september 2024, 9.00 uur, opent de aanvraagperiode voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Deze regeling subsidieert grootschalige duurzame energieprojecten en heeft een budget van €11,5 miljard, €3,5 miljard meer dan begroot.
Lees verder
arrow right
Tweede Kamer keurt Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven goed
Het wetsvoorstel Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven is goedgekeurd. Het maakt het mogelijk voor de overheid om niet-vitale Nederlandse bedrijven te waarschuwen over digitale kwetsbaarheden en beveiligingslekken.
Lees verder
arrow right
Elly Schurer- de Vries

Elly Schurer- de Vries

Subsidies

Accountant Den Helder
Twijfel je weleens over de koers die je wilt varen met je bedrijf? Of is het prettig zo nu en dan te kunnen klankborden? Bij Omnyacc Den Helder staan er 70 specialisten voor je klaar. Naast de accountant die voor jou de jaarrekening opstelt en je op breed financieel vlak adviseert, vind je bij ons een team van specialisten die antwoord geeft op al jouw ondernemersvragen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Lees snel verder.
Lees verder
arrow right
Nog geen akkoord op regeling belastingheffing met Duitsland
Vanaf 1 juli 2023 zijn er al afspraken gemaakt met onder andere België en Duitsland met betrekking tot de sociale zekerheidspositie van grenswerkers die vanuit huis werken. Wat betreft belastingheffing zijn er sinds 8 december 2023 ook overeenkomsten met België van kracht. Echter, overeenkomsten met Duitsland op dit gebied lijken voorlopig nog niet te zijn bereikt.
Lees verder
arrow right